Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА НАСОЧИ МЕЧА СИ СРЕЩУ УБИЙЦИТЕ НА ОРЦЕ КОРУНОВСКИ

Само седмица след като Европейската комисия реши (на 16 май) засега да не ни налага предпазни клаузи, две дребни случки показаха, че Брюксел леко е избързал с благородството си.
На 22 май кюстендилският лидер на партия Българска социалдемокрация (бившата Евролевица на Александър Томов) - инж. Йордан Чипев, бе уличен в контрабанда на цигари. На връщане от Македония в България, при проверка на автомобила му Ситроен, митническите служители от ГКПП-Гюешево откриха 33 стека цигари (Карелия, Ронхил и Мурати), скрити в резервната гума и в жабката на автомобила му.
По думите на кюстендилски ченгета на Йордан Чипев не само му е съставен акт за митническо нарушение, но срещу него е образувано и полицейско дознание по чл.242 от Наказателния кодекс (НК) - за контрабанда. По всичко личи обаче, че случаят ще приключи мирно и тихо, тъй като прекрасно се вписва в разпоредбата на чл.242, ал.6 от НК, която гласи: В маловажни случаи (на контрабанда - бел. ред.) наказанието е глоба до хиляда лева, налагана по административен ред.
На 12 юни във Варненския окръжен съд трябва да започне процесът срещу Малин Крумов-Маце от с. Дивотино, Пернишко, и срещу софиянците Венко Агонцев, Димитър Викентиев и Карамфил Карамфилов. Четиримата са обвинени за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски, който на 22 септември 2002 г., около 14. 15 часа, бе разстрелян от упор (с два куршума в главата) във варненското заведение за бързо хранене Тропс къща.
Според обвинителния акт четиримата са действали в съучастие помежду си. В хода на разследването е установено, че подбудител на екзекуцията е покойният Димитър Бенишев (през есента на 2003 г. той се самоубива), Малин Крумов ще бъде съден като физическия убиец на Коруновски, а Венко Агонцев, Карамфил Карамфилов и Димитър Викентиев - като помагачи. Срещу четиримата са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 116, т. 6 и т. 9 от Наказателния кодекс (НК) - предумишлено убийство, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, за което се предвижда лишаване от свобода от петнайсет до двайсет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Общото между тези две случки е следното. Въпреки информацията, с която разполага МВР и която периодично изтича в българските, сръбските, македонските и хърватските медии, никой досега не е направил връзка между убийството на Орце Коруновски и невидимата част от трудовия делник по югозападната ни граница.

На 22 септември 2002 г., посред бял ден, в препълненото варненско заведение за бързо хранене Тропс къща бе разстрелян македонският гражданин Орце Коруновски. Няколко седмици по-късно МВР се похвали, че зловещото престъпление е разкрито. На 2 ноември, на излизане от България през ГКПП-Капитан Андреево, бе задържан сервитьорът в Тропс къща - Димитър Викентиев. На 4 ноември бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен градоначалник - Бойко Борисов, обяви, че се издирват физическият убиец на македонеца - рецидивистът Малин Крумов-Маце, и неговият пръв помощник Карамфил Карамфилов. А на 8 ноември зад решетките попаднаха софиянецът Венко Агонцев и Димитър Бенишев от гр. Банкя, които според официалната версия са поръчители на убийството.
На 12 декември 2002 г, по време на поредното дело за изменение на мерките им за неотклонение задържане под стража във Варненския окръжен съд, обвиняемите за разстрела на Коруновски - Димитър Бенишев и Димитър Викентиев, заявиха, че са поддържали контакти с Орце Коруновски, защото той искал да организира наркоканал от Варна към Македония, а те решили да го уличат в трафик на дрога.
Ръководството на МВР подмина тази случка с подобаващо пренебрежение, но на 14 февруари 2003 г. в медиите изтече една наистина сензационна оперативна информация, свързана с мотива за зловещото престъпление: преди две-три години македонецът пребил (по неизвестен повод) Малин Крумов-Маце, който едва на 22 септември успял да си отмъсти, като... разстрелял смъртния си враг. Нещо, което изобщо не е вярно, защото от 1997 до 2002 г. Маце е в Бобовдолския затвор с присъда за нанасяне на средна телесна повреда. Така че през 1999-2000 г. Орце Коруновски изобщо не е могъл да го пребие - нито с конкретен повод, нито от любов към спорта.
Пет месеца по-късно - на 23 юни 2003 г., Варненският окръжен съд освободи Димитър Викентиев, Венко Агонцев и Димитър Бенишев срещу парични гаранции и нахока МВР, следствието и прокуратурата, че не са направили нищо за откриването на преките извършители на престъплението - Малин Крумов-Маце и Карамфил Карамфилов. По-точно - че не са ги обявили за общодържавно или за международно издирване чрез Интерпол, а са ги пуснали за издирване само в регионите, където двамата са адресно регистрирани.
Поне по отношение на Малин Крумов-Маце това обвинение не бе съвсем коректно, защото той бе обявен за издирване чрез Интерпол, при това - с код червен (т.е. издирваният е особено опасен престъпник и е извършил убийство), още през... ноември 2002 година. И то по повод, който хем е смешен, хем тъжен. Става дума за това, че на 27 юли 1994 г. Маце и неколцина негови авери отвлекли софиянеца Владимир Диков, завързали го в мазето на столичната къпалня Мария Луиза (едно от сборищата на т. нар. каратисти по онова време) и в продължение на няколко дни го били, защото Диков си поискал обратно беемвето, което Маце му взел месец по-рано. По случая било образувано следствие и само три години по-късно - през 1997-а, Малин Крумов вече бил приютен в Бобовдолския затвор с присъда от пет и половина години за нанасяне на средна телесна повреда.
На 2 септември 1994 г. Малин Крумов-Маце, Данчо Спасов-Вола от гр. Банкя и варненецът Валентин Луков-Каратиста отвлекли Георги Георгиев (племенник на циганския барон Христо Върбанов) и неговия приятел Антон Костадинов. Двамата били причакани на светофар в столичния кв. Илиянци, където Маце и хората му ги свалили насила от мерцедеса на Георгиев и ги откарали в родното село на Маце - Дивотино. Похитителите държали жертвите живи два дни, надявайки се, че Христо Върбанов ще плати искания откуп от 10 млн. тогавашни лева. На 4 септември обаче Маце решил, че повече не може да чака, и... застрелял Георгиев и Костадинов. После той и ортаците му заровили труповете край пернишкото с. Делян и захванали друг бизнес.
Образуваното следствено дело приключило през 1996 г., когато един овчар случайно намерил костите на Георгиев и Костадинов. На 22 юли 1996 г. РДВР-Перник обявило Маце за национално издирване, а на 31 юли 1997 г. бандитът бил заловен. През лятото на 2000 г. Пернишкият окръжен съд признал Малин Крумов за виновен по всички обвинения - за отвличане, кражба на автомобил и убийство, и го осъдил на 16 години затвор
Адвокатите на тримата веднага обжалвали присъдите пред Софийския апелативен съд, но делото било насрочено едва на... 28 октомври 2002 година. На тази дата обаче апелативните магистрати едва не колабирали, защото малко преди началото на заседанието те научили, че вместо да лежи в Бобовдолския затвор, Маце е в неизвестност от... четири месеца. И по-точно - от 3 юни 2002 г., когато директорът на тюрмата - Милети Орешарски (днес той е шеф на Софийския централен затвор), и бившият вече окръжен прокурор на Кюстендил - Николай Бамбов, освободили предсрочно Маце за добро поведение. Без изобщо да предполагат (поне така гласят официалните им обяснения от онова време), че техният човек е имал 16-годишна присъда и че му предстои процес в Софийския апелативен съд.
Но да се върнем на делото за убийството на Орце Коруновски - неговото развитие след освобождаването на тримата задържани през юни 2003 г. е не по-малко озадачаващо.
Докато обитателите на високите етажи в МВР и съдебната система се разберат кой точно е виновен за изчезването на Малин Крумов (по онова време се смята, че той е в Испания), през септември същата година Димитър Бенишев се... самоубива. Според близките му той е сложил край на живота си, защото не е издържал психически по време на деветмесечния си престой в ареста, а след пускането му под парична гаранция е изпаднал в тежка депресия.
МВР и държавното обвинение отказаха да коментират причините за трагичния инцидент, но материалите по делото придобиха... малко по-различен вид. Без никакви нови доказателства покойният Димитър Бенишев внезапно бе обявен за поръчител на екзекуцията на Орце Коруновски, а Венко Агонцев и Димитър Викентиев бяха понижени в най-обикновени помагачи. И единствената пречка за внасянето на обвинителния акт в съда бе липсата на физическия убиец - Малин Крумов, и на дясната му ръка - Карамфил Карамфилов, които МВР и Интерпол продължаваха да издирват неуспешно.
Затишието продължи около две години, когато друго любопитно събитие тласна развитието на делото за убийството на Коруновски към по-бърза развръзка. На 15 декември 2004-а Софийският апелативен съд оправда Малин Крумов-Маце (задочно) за убийствата на Георги Георгиев и на Антон Костадинов (поради липса на доказателства) и го призна за виновен по другите две обвинения - за отвличането на двамата и за кражбата на колата.
Делото естествено веднага замина във Върховния касационен съд - след протест на Софийската апелативна прокуратура. Оневиняването на Малин Крумов-Маце обаче вече бе изиграло своята положителна роля, защото на 18 март 2006 г. той най-изненадващо бе арестуван. При това - не в слънчева Испания или в още по-слънчева Бразилия, а насред... мрачния и вечно опушен Перник. А само два месеца по-късно - на 22 май (понеделник), пресслужбата на Варненския окръжен съд съобщи, че процесът срещу Венко Агонцев, Димитър Викентиев, Малин Крумов и Карамфил Карамфилов ще започне на 12 юни. Нищо че Карамфилов все още е в неизвестност, а последният поръчител на убийството - Димитър Бенишев, отнесе със себе си в гроба причината, поради която е трябвало да бъде застрелян Коруновски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във