Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА НОКАУТИРА МВР С... КЪРПА

Хубаво е, че новият Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) влезе в сила на 28 април, а не четири-пет дни по-рано. В противен случай пернишките слуги на Темида най-вероятно щяха да изпроводят от храма си небезизвестния рекетьор Рангел Рангелов-Рашо Кърпата с цветя и да му се извинят, че са му образували нерви в продължение на една година. Причината за това палаво начало е, че на 25 април Пернишкият окръжен съд осъди Рашо Кърпата на година и десет месеца затвор условно с четиригодишен изпитателен срок, въпреки че криминалното му досие е дебело като... Война и мир на Толстой.
На 7 април 2005 г. Рангел Рангелов е арестуван по сигнал за рекет от 2000 лв., подаден от 32-годишен перничанин. Според правилата на играта, описани в учебниците по криминалистика, антимафиотите дават на жертвата белязани банкноти и устройват засада в кафене в пернишкия кв. Мошино, където трябва да стане изплащането на първия транш от 500 лева. Операцията е проведена успешно и няколко минути след като Рашо Кърпата прибира парите, той и ортакът му - Венцислав Любенов, са арестувани. Зад решетките попада и поръчителят на изнудването - 41-годишният перничанин Валери Рангелов, който имал неуредени сметки с жертвата покрай работата си в тамошната фирма Заводски строежи.
По време на обиска антимафиотите откриват у Рангел Рангелов белязаните банкноти и членска карта на Съюза на командосите в България, а в жилището на Валери Рангелов (съвпадението на фамилните им имена е случайно) са намерени самоделно оръжие, 17 електродетонатора, 21 бойни и три ловни патрона, както и 10 ампули лидокаин.
След приключването на операцията пресцентърът на МВР разпространява съобщение, от което на обикновения човек направо може да му падне шапката. От недоумение, разбира се, защото въпросната дописка много прилича на... публикация в булеварден вестник, в който достоверната информация се изчерпва само с... неговата цена: Рангел Рангелов е завършил спортно училище и е гравитирал около бившите силови групировки ВИС и СИК. Бил е лична охрана на Илиян Варсанов (софийски наркодилър, срещу когото на 16 август 2002 г. покойният вече Антон Милтенов-Клюна организира неуспешен атентат - бел. ред.), а през 2004 г. е работил за Кирил Киров-Японеца. Според неофициална информация, след конфликт между двамата, Рангел Рангелов е бил пребит от хора на Японеца, след което се установява трайно в гр. Перник. От около половин година той събира край себе си бивши спортисти и лица, гравитирали около силовите групировки, с цел извършване на престъпления, главно рекет и изнудвания - се казва още в съобщението на МВР-пресцентъра. - През 2004 г. е заподозрян като извършител на магистрален грабеж на италиански гражданин. По този повод на 27 април 2004 г. в жилището му в Перник е извършен обиск, при който са намерени и иззети две черни маски с прорези за очите, калъф за пистолет и нож. По случая е образувано дознание. Работата по случая продължава РЗБОП-Перник. Пресцентърът разполага с видеоматериал.
По какви причини пресцентърът на МВР спестява всичко, което се знае за криминалните подвизи на Рашо Кърпата, днес може и да не е толкова важно, но е много интересно. Просто като поредното доказателство, че органите на досъдебното производство в България винаги са работили на парче и, за съжаление - още дълго ще продължават да санкционират престъпниците за всяка тяхна отделна проява.
По данни на РДВР-Перник Рангел Рангелов и неговият ортак Венцислав Любенов са с дебели криминални досиета. Въпреки това обаче Рашо Кърпата досега не е бил осъждан, а Любенов има шестмесечна условна присъда, чийто изпитателен срок на 7 април 2005 г. още не е изтекъл. Освен това Рашо Кърпата (пак по данни на РДВР-Перник) се е специализирал в изпълнение на поръчки за събиране на борчове. За да избегне сътресенията с непокорните длъжници и с органите на властта, той е станал редовен член на Съюза на българските командоси и е получил редовна карта с всички произтичащи от този факт благинки: каране на кола с висока скорост, шофиране в пияно състояние, паркиране където си поиска и когато си поиска и т. н.
Безспорно в цитираното по-горе съобщение на МВР-пресцентъра е едно изречение, което гласи: Според неофициална информация, след конфликт между двамата, Рангел Рангелов е бил пребит от хора на Японеца... Историята, която свенливо е обобщена със сакралната фраза според неофициална информация, е колкото мелодраматична, толкова и показателна за нежеланието на полицията и прокуратурата да се разправят с местните мутри и бандити. И още - през 2004 г. Рашо Кърпата изобщо не е работил за Киро Японеца, защото скандалът между тях избухва година по-рано.
На 24 юни 2003 г. вечерта Киро Японеца се обажда в Трето РПУ-София и съобщава, че охраната му е предотвратила опит за покушение срещу него. Според версията на Японеца и хората му около 20 ч. охранителните видеокамери са засекли проникване на неканен гост в района на къщата. Иначе казано - двама кандидат-убийци са прескочили като лъвове високия дувар на Кировата къща във Факултето с едничката мисъл да гръмнат стопанина. Бодигардовете му обаче проявяват изключителна съобразителност, издебват и неутрализират килърите, след което ги... спукват от бой. В мелето от единия неканен посетител изпада пистолет Щайер с пет патрона, който хората на Японеца надлежно поставят в найлонов плик и добросъвестно предават на пристигналите полицаи.
МВР спести на обществеността информацията за това как и колко са били млатени двамата убийци. По данни на лекари от Военномедицинската академия в София обаче единият от нападателите - Рангел Рангелов-Рашо Кърпата, е приет във Военномедицинска академия с почти избито (извадено) око и голям брой вътрешни наранявания и контузии. А съучастникът му Ивайло Стоянов се е отървал значително по-леко, тъй като по тялото му са открити само следи от юмруците и обувките на бодигардовете.
Според версията на пребитите, инцидентът се е разиграл по съвсем друг сценарий. Двамата отишли при Киро Японеца да му искат 500 лв. назаем, защото трябвало да пътуват за Германия. Те паркирали колата си пред къщата на Киров и тъкмо минали през портата, когато тримата охранители се нахвърлили без никакви причини върху тях и ги смлели от бой.
След инцидента Киро Японеца и хората му са отведени в Трето РПУ, на следващата сутрин (25 юни 2003 г.) са разпитани в Столичната следствена служба и са освободени. Според информация, разпространена след инцидента от РДВР-Перник, където е роден Ивайло Стоянов, той и Рашо Кърпата са стари познайници на МВР като извършители на най-различни престъпления, които напоследък (става дума за юни 2003 г. - бел. ред.) се занимавали основно с износ на проститутки зад граница.
По случая е образувано предварително производство, но и до днес не е ясно за какво и срещу кого, защото версията за побоя - опит за убийство, е отхвърлена още след първоначалния оглед на японската резиденция. След приключване на лечението във ВМА-София двамата пишман екзекутори също духват из широкия бял свят като волни птички, защото нито органите на МВР, нито прокуратурата и следствието проявяват интерес към един прелюбопитен детайл от екшъна: законно притежаваният пистолет Щаер, открит в Рашо Кърпата или в Ивайло Стоянов. Това, меко казано, е пълен абсурд, защото двамата са криминално проявени и имат най-малко по едно-две висящи наказателни дела. Тоест - от Националната следствена служба посмъртно не би трябвало да им издават бележка за законно закупуване на огнестрелно оръжие.
По същия безславен начин (за правосъдието, разбира се) приключи и рекетьорската одисея на Рашо Кърпата. На 25 април 2005 г. той се призна за виновен по обвинението за рекет, сключи споразумение с обвинението и получи година и десет месеца затвор условно заради... чистото съдебно минало и тежкото здравословно състояние.
Валери Рангелов - поръчителят на наказателната операция срещу 32-годишния служител на Заводски строежи, също се разминава с решетките, тъй като за вината му не било събрано нито едно безспорно доказателство.
Колкото до третия подсъдим - Венцислав Любенов, засега неговото положение е тежко, но не безнадеждно. На последното заседание по делото в Пернишкия окръжен съд той отказа да се признае за виновен, защото нямало смисъл да прибягва до подобен ход. Първо, защото той е нарушил изпитателния срок на шестмесечната си условна присъда, което означава, че дори пак да получи десет-дванайсет месеца условно, ще трябва да излежи и двете си наказания. И второ, защото по документи той също е в много тежко здравословно състояние, а по закон делото срещу него трябва да бъде продължено от друг съдебен състав.
Безспорно обаче най-смущаващото в тази история е друго. Поне засега съдебните институции в Перник нямат ИНТЕРНЕТ страници и по принцип от устата им трудно се откъсват данни от рода на: кога и по кои текстове от Наказателния кодекс (НК) е образувано дадено предварително производство, колко време е престояло то в следствието и в прокуратурата, кога е внесен обвинителният акт в съда и т. н.
Ето защо на 25 април всички медии тиражираха информацията, че Рашо Кърпата, Венцислав Любенов и Валери Рангелов са били обвинени за престъпление по чл.314, ал.2 от НК. Това обаче изобщо не отговаря на истината, защото въпросната разпоредба е само с една алинея, която гласи: Който умишлено стане причина да се внесат неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съставен съгласно установения ред въз основа на заявление на частно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
В случая най-вероятно става дума за грешка, защото престъплението на тримата идеално се вписва в разпоредбата на чл.214, ал.2 от НК, която препраща към чл.213а и която горе-долу звучи така: За изнудване, извършено от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода от две до десет години и глоба от четири хиляди до шест хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.
Ако предположението ни наистина е вярно, тогава пък изниква другият логичен въпрос: Защо Пернишкият окръжен съд е почерпил Рашо Кърпата с условна присъда, след като в чл. 414ж, ал.2 от Наказателнопроцесуалния кодекс (действащ до 28 април 2006 г.) изрично е записано, че споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления по чл.213а и чл.214 от Наказателния кодекс?
По закон обществото може да научи неговия отговор от Софийския апелативен съд, ако някоя от страните по делото обжалва или протестира присъдите, издадени на 25 април от Пернишкия окръжен съд. Но понеже това със сигурност няма да се случи, вторият възможен източник на информация е главният прокурор Борис Велчев и подопечната му Върховна касационна прокуратура. Стига, разбира се, наказателнопроцесуалните перипетии на Рашо Кърпата да са част от мащабната ревизия на дейността на държавното обвинение в периода 2000-2005 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във