Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ОМЕКНА ЗА ДВАМА СЪРАТНИЦИ НА ДАНОВ

Двама от престъпната групировка, ръководена от варненския общинския съветник Веселин Данов, се срещнаха с милозливата Темида и получиха по-леки мерки за неотклонение. В понеделник (1 декември) Варненският окръжен съд измени в по-леки мерките на Стилиян Георгиев и Ивелин Митев, които са част от мащабна мафиотска организация, обвинена в разпространение на наркотици, в склоняване към проституция и за трафик на хора. За Стилиян съдът определи домашен арест, а за Ивелин - парична гаранция в размер на 50 000 лева. Още един от групата - Петър Петров, разследван по същото производство, си пробва шанса, но магистратите го отрязаха и го оставиха в ареста.
Стилиян беше задържан на 15 май тази година заедно с Красимир Кирилов- Дългия, с Иван Янков и Николай Хаджимихалев. Дни по-късно бе арестуван и Ивелин Митев, за когото се твърди, че е финансист на звеното на Дългия. Първоначалното обвинение срещу тях бе, че са държали и разпространявали във Варна различни наркотични вещества в големи количества. Всички те попаднаха в кауша след специализирана акция на Сектор Борба с организирана престъпност във Варна. Антимафиотите удариха няколко от базите на наркогрупировката във Варна и задържаха килограм хероин, килограм и 100 грама амфетамини, прибори за разфасоване на дрогата, фонокарти, листчета за опаковане на отделните дози дрога с лого, изобразяващо скорпион, и други веществени доказателства.
Четири месеца по-късно на арестантския нар се наредиха Петър Петров, Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов и двамата варненски общински съветници, баща и син Веселин и Христо Данови. Новата порция задържани бяха обвинени, че са част от престъпна група на Веселин Данов, която върти бизнес с проститутки, пере пари и изнася момичета зад граница.
Преди Стилиян Георгиев да смени нара в кауша с домашното си легло, съдът се съобрази с представените от защитника му доказателства, че здравето му е много влошено. Според магистратите новата мярка ще позволи на наркопласьора да се лекува и в същото време ще ограничи придвижването му.
Според наблюдаващия прокурор пък Ивелин Митев съдействал активно на разследването и няма опасност да се укрие, затова съдът определи за него парична гаранция. Кой знае защо съдиите прецениха, че размерът й от 50 бона ще възпре обвиняемия да извърши други престъпления. На магистратите, изглежда, не им мина през ума, че именно заради размера на гаранцията Митев може да потърси нетрадиционни начини за набавянето й.
Що се отнася до кутсузлията Петър Петров, него го разследват от 23 септември тази година. Натрупани са доста доказателства, че още от лятото на миналата година е започнал да пласира женска плът, организирал е изпращането на момичета в чужбина и после е препирал заработеното от тях. С разрешение на главния прокурор Борис Велчев срокът за разследването по това мегадознание е удължен до 14 март идната година. Обвиненията са тежки и към настоящия момент най-адекватната процесуална мярка за неотклонение спрямо Петров е задържане под стража, мотивира се Окръжният съд. Определенията спрямо тримата сводници - наркотрафиканти, могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд на 9 декември.
Няма мърдане обаче за 41-годишния служител в автокъща Спартак Свилен Николов. Не е тайна, че той е дясната ръка на Иван Славков, третия общински съветник и собственик на ПФК Спартак, арестуван на 20 октомври тази година също за участието си в мафиотска група. Николов бе посечен от съда, който във вторник (2 декември) му отказа да промени мярката му в по-лека без право на обжалване. Николов пък е в ареста от 1 октомври тази година, след като бе привлечен като обвиняем по същото дознание. Според съда твърдението на защитата, че Николов е придобил определени парични суми от рутинните действия в автокъщата, а не от други дейности, е неприемливо. Още повече, Николов е двукратно осъждан, а последното престъпление е извършено, докато тече изпитателният срок на предходната му присъда. Това натежа окончателно на везните на Темида и съдът реши да го остави в ареста.
От разследването, което продължава вече около година, става ясно, че варненските общински съветници Веселин Данов и Иван Славков са въртели една и съща престъпна група, като често се сменяли в ръководството и функциите си. В началото разследването бе в две направления - наркоразпространение и материално облагодетелстване от контрола над уличната и клубната проституция, за което бяха образувани и две досъдебни производства. Впоследствие обаче те са обединени в едно общо.
Материалите, събрани по делото, показват, че в престъпната структура са участвали около 80 души. До момента прокуратурата е повдигнала обвинение само срещу 19 от тях, тъй като само срещу толкова има достатъчно събрани доказателства. Сред тях са общинските съветници Веселин и Христо Данови от Народняшката земеделска партия и Иван Славков от ДПС. Като обвиняем в същата разработка, на 19 септември тази година най-сетне бе привлечен друг митичен герой от варненското подземие, бившата барета Веселин Жеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във