Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ОСЛЕПЯ И ОГЛУША ЗА БОЛНИКА ГАНДИ

Шопската мъдрост, че законът е врата у поле, бе потвърдена безапелационно миналата седмица, и то не къде да е, а в самия храм на Темида. Първото доказателство дойде на заседанието на Софийския градски съд (СГС) на 16 май, (сряда), когато трябваше да бъде изслушан Младен Михалев- Маджо като свидетел по делото за убийството на бай Миле.
Цяла година известният сикаджия се подиграваше с българското правосъдие и не се явяваше за разпит, като се обаждаше от различни кътчета на Европа. А според закона за подобно нарушение всеки друг обикновен българин щеше да бъде доведен тутакси с белезници и под стража. Въпреки това обаче съдебният състав, председателстван от Петя Крънчева, се държа като щипана мома по време на разпита най-известната мутра у нас и дори не го глоби за нарушението му.
Съмнението, че под превръзката Темида крие слепите си очи, се потвърди и два дни след разходката на Маджо до съда. В петък (18 май) най-новият пациент на Темида Пламен Тимев-Ганди усети на собствен гръб колко са били прави шопите, след като съдът се изгаври с болежките му. Въпреки диабета, глаукомата и преживения наскоро миокарден инфаркт Ганди бе оставен да лежи в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. А за състоянието му говори ясно и фактът, че ден след задържането му (16 май) бизнесменът изпада в диабетна кома, за което се наложило да му преливат инсулин в МВР-болница. В желанието си да демонстрира принципност и строгост обаче съставът на Софийския районен съд отхвърли всички медицински експертизи, представени от Тимев, и го хвърли зад решетките.
Слугите на Темида обаче една възможност да се измъкнат от неловката ситуация и да покажат, че правосъдието не е празна дума у нас. Идният вторник (29 май) Софийския градски съд ще гледа мярката за неотклонение на Ганди. Ако градските магистрати не се правят на специалисти в областта на медицината, биха могли да се съобразят със състоянието на Тимев и да преценят, че заболяванията му са пречка той да остане за дълго в ареста.
Колкото до въпроса има ли основание той да отговаря за извършени престъпления, на заседанието на Софийския районен съд (СРС) от 16 май бяха изнесени достатъчно красноречиви факти. Пламен Тимев и Орлин Николов бяха задържани на 15 май по обвинение за измама в големи размери (чл.211 от Наказателния кодекс), като посочената сума е 249 637 евро. Наказанието предвижда лишаване от свобода от три до десет години.
Според Софийската районна прокуратура (СРП) в края на 2005 г. Тимев е излъгал турския бизнесмен Мехмет Дикташ, че има разрешение за изграждане на Дом Родна стряха, собственост на Агенцията за българите в чужбина. За да го привлече като инвеститор, той му показал фалшив договор с държавното ведомство от 29 декември 2004 г., скрепен с фалшифицирания подпис на управителя на Националния дарителски фонд 13 века България - Кин Стоянов. Без никакво колебание турчинът му броил 500 000 лева. Според обвинението Орлин Николов знаел за замисъла на Ганди и също участвал в измамата.
При разпитите на Кин Стоянов, Мехмет Дикташ и дузина бизнес партньори на Тимев е изяснено, че за изготвянето на представения от него фалшив договор не е гласувано никакво решение на управителния съвет на фонд 13 века България. Контрактът не е бил подписан от главната счетоводителка и юрисконсулта на фондацията, което е задължително. На всичко отгоре на въпросния 29 декември 2004 г., когато уж е парафиран договорът, служителите на 13 века България са били в отпуск. Заради всички тези данни съдът счете, че може да се направи обосновано предположение за извършване на престъплението.
Прокурорът по делото Милчо Георгиев попари надеждите на обвиняем и защитник да бъде избегната най-тежката мярка за неотклонение - заради заболяванията. Според обвинителя в представените медицински експертизи не е посочено, че те не могат да се лекуват в болницата за лишени от свобода и изискват по-лека мярка за неотклонение. Деянието се отличава с изключително голяма степен на обществена опасност, измамата надвишава 140 минимални работни заплати, а престъплението се причислява към тежките, каза прокурор Георгиев.
При по-лека мярка за неотклонение има реална опасност Тимев да извърши друго престъпление заради предишни присъди, които са му налагани и по които е бил реабилитиран, посочи прокурорът. Става дума за използване на платежен документ без знанието на титуляра (чл.249 от Наказателния кодекс) и незаявяване на неплатежоспособност пред съда (чл.227б от НК). Справка в Националната следствена служба сочи, че срещу Пламен Тимев се водят шест следствени дела за измами по чл.209 от НК.
Прокурорът поиска арест и за Орлин Николов, който не живеел на постоянния си адрес и щял да се укрие. Съдът обаче го остави на свобода, без да му наложи дори мярка за неотклонение подписка. Николов не е бил съдружник на Пламен Тимев-Ганди и не е знаел какво пише в договора, затова не може да се твърди, че е получил някаква облага, реши съдът.
Тежките заболявания не попречиха на Пламен Тимев да се защитава с плам в съдебната зала. Според него се криминализира случай, който е свързан с гражданско-правни взаимоотношения. Тимев наивно обясни, че много пъти е канил Мехмет, за да му върне парите, но турчинът му искал 1 млн. евро вместо 500 хиляди. Това си е индиректен рекет. Много по-лесно му е да заведе дело, защото ще му струва по-малко пари и може да използва следствието и правораздавателните органи. Това е грозна картинка, завърши емоционалната си реч Тимев, преди да потегли към ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във