Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ОТНОВО ПРИЛАСКА АРХИТЕКТ ГАНДИ

Някой този път наистина сериозно се е захванал с изличаването не само на остатъците от бившата ВИС, но и на спомена за тази подземна империя. Само за месец и половина върху наследниците на братята Васил и Георги Илиеви се стовариха всички възможни злини, които биха могли да се родят в нечие перверзно съзнание. Най-напред бургаските ченгета арестуваха почти целия целия висаджийски отбор по Южното Черноморие начело с Димитър Желязков-Митьо Очите.
След това гръмнаха небезизвестния несебърски хотелиер Димитър Янков, за когото дори в най-затънтеното село край Дунав знаеха, че е ортак с адаша си Митьо Очите. В началото на седмицата тихомълком бе екзекутиран наследникът на покойния Георги Илиев в Локомотив (Пловдив) и приятел на брат му Васил още от зората на демокрацията - Александър Тасев. А онзи ден (четвъртък, 17 май) откъм МВР изтече информация, според която на 15 май в кауша е прибран и един от най-скандалните бизнесмени на прехода - Пламен Тимев-Ганди.
Ако трябва набързо да бъдат изброени качествата на Пламен Тимев като свободен предприемач, действащ поне на три континента (Европа, Азия и Латинска Америка), неговата биография би изглеждала така: архитект и бохем, верен приятел на Иван Славков отпреди 30 години, човек от обкръжението на Владко Живков, човек на изкуството и културата, създал първия частен театър в България - Ла Страда.
Ако трябва да бъде написана истината за Ганди обаче, неговият портрет би изглеждал по съвсем различен начин. Кумец и подопечен на полковник от бившата Държавна сигурност; измамник, срещу когото още през 1987 г. е заведено следствено дело за злоупотреби; далавераджия, който през 1990 г. е уличен в подписването на чек без покритие; пръв представител на бъдещите мутри (през 1990-1992 г.) по Южното Черноморие, когато със съдействието на своите софийски приятели слага ръка на елитния комплекс Дюни.
Освен това Ганди е съдружник на варненския представител на бившата ВИС - Христо Асенов-Бацата, в бургаската фирма Остро ООД, която е регистрирана още през 1991 година. Той е първият работодател на Митьо Очите през далечната 1991 г., когато назначава бъдещия бос на т. нар. несебърско-поморийска мафия като бодигард в Дюни. А през 1992 г. Пламен Тимев спасява бъдещия създател на бившата борческа империя ВИС - Васил Илиев, по начин, който... превръща никому неизвестния по онова време бъдещ сикаджия - Стоил Славов-Телето, в една от легендите на все още зараждащия се подземен свят.
Случката тръгва от едното нищо, но впоследствие придобива страховити размери. На един тежък рожден ден, организиран в дискотеката на Ганди в Дюни, доволно пияният Васил Илиев забелязва, че някакъв младеж прави нескопосани опити да свали гаджето му. Вбесен от тази проява на въпиюща наглост, Илиев издебва натрапника и с мълниеносно движение му... прерязва гърлото от ухо до ухо, както се казва по друг повод.
Първоначално в суматохата и блъсканицата на претъпкания дансинг никой не обръща внимание на кротко полегналия на пода младеж, защото всички го мислят за мъртвопиян. В един момент обаче някой се подхлъзва в локва кръв и в заведението настъпва масова истерия.
Около час и половина-два по-късно, когато дискотеката е опразнена, Ганди и още двама-трима от по-трезвите гости сядат и започват да умуват как точно да потулят инцидента. Единият им проблем е, че цялата веселба, убийството и част от истерията са заснети от придворния оператор на Тимев и компания. А вторият проблем е, че полицията вече тропа на вратата, защото някой от панически избягалите гости вече се е обадил на дежурните в РПУ-Созопол.
Тогава на сцената се появява Стоил Славов-Телето - бивш служител в УБО, който започва да разиграва бившите си колеги по всевъзможни начини - само и само полицейски крак да не стъпи в дискотеката, докато всичко вътре не грейне от чистота. След четири-пет часови кандърми созополските ченгета викат на помощ един от заместник районните прокурори на Бургас, а той - Специализираното подразделение за борба с масовите безредици към РДВР-Бургас. И тогава започва истинският екшън, защото от двете страни на барикадата се вадят пищови и... боят настава.
Съпротивата на Телето е сломена едва призори, когато трупът на нещастия младеж е откаран в неизвестна посока, гузният и изтрезнял Васил Илиев е скрит чак на Слънчев бряг, а дискотеката грее като излизана. Целият екшън приключва с образуването на дело срещу Стоил Славов за оказване на съпротива на органите на реда и за притежание на незаконно оръжие. Две-три години по-късно това досъдебно производство е забравено от абсолютно всички, въпреки че въпросното оръжие се оказва картечен пистолет, който е откраднат от Специализирания отряд за борба с тероризма (баретите) и с него е извършено убийство.
И накрая, за да стане ясно съвсем що за човек е най-пресният високопоставен арестант, през есента на 1995 г. Пламен Тимев, през фирмата си Ла Страда, става спонсор и основен информатор на Христо Калчев в опита му да опише мафиотизирането на България в т. нар. вулгарни романи.
Според официалната информация, Пламен Тимев е арестуван на 15 май (вторник) за измама в размер на 250 000 евро. В края на 2005 г. той е излъгал турския бизнесмен Мехмед Дикташ, че има разрешение за изграждане на прословутия Дом Родна стряха, който се намира на столичния бул. Тодор Каблешков и е собственост на Агенцията за българите в чужбина.
За да привлече Дикташ като инвеститор, Ганди му показал фалшив договор с държавното ведомство (скрепен и с фалшивия подпис на управителя на Националния дарителски фонд 13 века България - Кин Стоянов), а турчинът му броил 500 000 лв. без никакво колебание. Година по-късно обаче, когато чудовищният по своята грозотия строеж на Родна стряха продължавал да бъде във вида, в който го е заварила демокрацията през 1989 г., турчинът усетил, че е станал жертва на измама и подал жалба в прокуратурата.
Според статистиката, това е четвъртото досъдебно производство, образувано срещу Пламен Тимев-Ганди. През 1987 г. срещу него започва наказателно преследване за злоупотреби при изграждането на Българо-съветски ски клуб. През 1990 г. е спипан да подписва чек без покритие. А през 1992 г., по жалба на завлечен бизнесмен, Ганди е арестуван и изкарва в предварителния арест четири месеца. Досущ като десетки и стотици други ятаци на организираната престъпност в легалния бизнес, Пламен Тимев е с блестящо от чистота съдебно минало. Чудно защо ли?
До редакционното приключване на броя, Софийският районен съд все още не бе решил каква мярка за неотклонение да наложи на Пламен Тимев-Ганди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във