Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ПАК ПРОСТИ НА СОФИЯНСКИ

Делата срещу Стефан Софиянски няма да издържат пред съда. Всяка сделка, сключена от него, е одобрена от Столичния общински съвет. Не мога да си обясня защо Софиянски е разследван за тези сделки, а не за други, за които съм убеден, че ще излезе много по-голяма далавера. Това сподели с Параграф 22 преди няколко месеца прокурор от Софийска градска прокуратура, без да обяснява какво точно има предвид с другите сделки на общината по времето на Стефан Софиянски. Човекът или е бил пределно запознат с доказателствата по делата срещу бившия столичен кмет, или е обикновен пророк. Но прогнозите му са на път да се сбъднат с пълна сила.
В понеделник (24 септември) Софийският градски съд (СГС) за втори път обяви бившия столичен кмет и настоящ депутат Стефан Софиянски за невинен по обвинение за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс). Магистратите го оправдаха по т.нар. дело за сделката за Милениум център, с която, според прокуратурата, той е нанесъл щети на общината за близо 15 млн. лева.
За първи път Стефан Софиянски чу думата невинен на 14 юни 2006 г., когато СГС чете присъдите по делото за сделката на Столична община с израелското дружество Ащром за създаването на смесеното дружество Централни хали АД. В този случай прокуратурата обаче, че бившият градоначалник на София е занижил цената на халите 400 пъти и заради това той бе обвинен в длъжностно престъпление. Миналата година Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда. Сега се чака решението на касационната инстанция.
Тъжно е прогнозата за оправдателните присъди на Софиянски да направи именно прокурор, който е в кухнята на нещата. Защото на него му е пределно ясно как, кога и защо се изготвят обвинителни актове.
Всъщност за никого не би трябвало да е изненада втората оправдателна присъда на бившия столичен градоначалник. През лятото на 2004 г. прокуратурата му образува общо три дела. Двете вече ги споменахме. Третото е за сделката на общината за Бизнесцентър Гурко 1. По това дело Стефан Софиянски също е обвинен в длъжностно престъпление. Според обвинителния акт, внесен в съда, през периода 14 юли 1997 г. - 30 юли 1999 г., в качеството му на кмет на столицата, Софиянски не е изпълнил служебните си задължения и в резултат на това е нанесъл значителни вреди на общината в размер на 5.274 млн. лева. Това дело все още е висящо пред Софийския градски съд.
Та, когато прокуратурата му образува трите дела, Софиянски и адвокатите му обвиниха за всичко бившия главен прокурор Никола Филчев. Но нито бившият кмет, нито защитниците му открито казаха какви са, според тях, мотивите на Филчев за образуването на делата. Под сурдинка се говореше, че така Филчев иска да попречи на партията на Софиянски - Съюз на свободните демократи (ССД) успешно да се представи на парламентарните избори през 2005 година. Плъзнаха и други нелицеприятни слухове, а именно, че с образуването на делата Филчев го изнудва за пари. Но нито една от клюките не се потвърди, нито пък се доказа.
Историята около сделката за Милениум център се разчу на 4 април 2004 г., когато тогавашният областен управител на София Росен Владимиров прати сигнал до прокуратурата, в който се твърди, че Стефан Софиянски е извършил нарушения при сключването на договора. На 23 май същата година държавното обвинение започва проверка, която месец по-късно е преобразувана в досъдебно производство срещу бившия столичен кмет. На 9 юли 2004 г. Софийската градска прокуратура му повдига обвинение за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс). Наказанието, предвидено за това престъпление, е от три до десет години затвор.
Обвинителният акт срещу Софиянски бе внесен в СГС на 21 октомври 2004 година. Според държавното обвинение, на 23 ноември 1998 г. той е продал в нарушение на наредбите на Столична община 7 дка земя в центъра на София на Обединена българска банка и Индустриален фонд Развитие. Върху терена е трябвало да бъде изграден Милениум център. С продажбата кметът е превишил властта и правата си и е нанесъл щети на Столична община за 14 808 838 лв., пише в обвинителния акт.
Според прокуратурата второто закононарушение, извършено от Софиянски, е, че общината е загубила други 65 981 лв., след като на 17 септември 2002 г. е продала акциите си в Милениум център АД на ОББ и ИФ Развитие по-евтино от оценката им. Изчисленията на прокуратурата сочат, че пакетът акции на кметството е 1 819 634.50 лева.
Делото срещу Софиянски тръгна на 21 декември 2004 година. Едва четири-пет заседания бяха проведени, когато парламентарните избори препънаха Темида. На 26 юни 2005 г. народът гласува за народни представители. Софиянски успя да събере необходимия брой гласове и да влезе като депутат в парламента. Така той се сдоби с имунитет. Това наложи спирането на делото срещу него.
На 25 октомври същата година тогавашният главен прокурор Никола Филчев внесе искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на Стефан Софиянски, за да може да продължи процесът за Милениум център.
На 22 февруари 2006 г., точно в последния работен ден на Никола Филчев като главен прокурор, Народното събрание уважи искането на Филчев. Оттогава нататък делото срещу бившия столичен кмет някак потръгна. Докато накрая не се натъкна на още едно препятствие.
Поредното съдебно заседание за сделката за Милениум център бе насрочено за 16 януари тази година. Но ден по-рано (на 15 януари) Стефан Софиянски положи клетва като български евродепутат по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Съдът бе принуден да отложи делото за 29 март. Но и тогава нищо не се случи. Софиянски не се яви, а неговите адвокати казаха, че като евродепутат той има имунитет. Съдът пак спря делото, докато не провери дали наистина нещата стоят така.
Но докато получи писмо от Министерството на външните работи, което да им разясни статута на бившия столичен кмет, в България се проведоха и първите избори за евродепутати. За щастие на Темида на 20 май Стефан Софиянски не попадна в списъците с избрани евродепутати. Заради това делото за Милениум център бе подновено на 24 септември и приключи на същата дата.
Тъжното в случая е нещо друго. Ако прокуратурата се беше осъзнала още през 2004 г. и не беше хвърляла толкова усилия на вятъра, а беше ги съсредоточила в друга насока - например към далаверите около Софийски имоти, то вече можехме да имаме обвиняеми и делото щеше да бъде в съда. Така и съдът щеше да си спести три години загуба на време, нерви и пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във