Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ПРЕКЛОНИ ГЛАВА ПРЕД ЗЕВС И БРАТ МУ

След три-четири дни трябва да стане ясно дали сливенското дело срещу известните шуменски бандити - братята Христо и Стефан Илиеви, по-известни като Големия и Малкия Зевс, ще продължи пътя си към Върховния касационен съд (ВКС), или ще се върне в Града на 100-те войводи за доразследване.
Според обвинителния акт на Сливенската окръжна прокуратура, след предварително планиран набег, на 5 май 2002 г. Зевсовете и техният съгражданин Гроздан Арабаджиев пристигат в Сливен, разбиват един магазин за мобилни телефони и задигат 93 апарата на обща стойност 33 326 лева. По онова време шест регионални дирекции на МВР издирват бандитите за множество от взломни кражби, така че една-две седмици след удара под Сините камъни те са задържани.
Тримата са настанени в Сливенския следствен арест с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража и срещу тях са повдигнати обвинения по чл.196а от Наказателния кодекс, който гласи: За кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до трийсет години и конфискация на цялото или на част от имущество на виновния.
Докато е зад решетките, Христо Илиев-Големия Зевс успява да сключи граждански брак. Малко по-късно пък се сдобива със съвсем редовни документи, според които страда от множествена склероза, и... напуска килията по живо и по здраво срещу парична гаранция.
На 19 декември 2003 г. Сливенският окръжен съд признава тримата подсъдими за виновни. Като тартор на бандата Големия Зевс получава 12 години затвор, а Малкия Зевс и Гроздан Арабаджиев са осъдени на по 10 години лишаване от свобода. По жалба на защитата делото се озовава в Бургаския апелативен съд, който няколко месеца по-късно потвърждава решението на сливенските окръжни магистрати и... делото заминава за Върховния касационен съд (ВКС).
За разлика от колегите си в Сливен и Бургас, мнението на касационната тричленка е съвършено различно: делото е върнато на Бургаския апелативен съд за ново гледане от друг състав. При това - с едно много конкретно указание: апелативните съдии задължително трябва да разпитат трима нови свидетели.
В случая употребата на кавичките е съвсем уместна, защото въпросните свидетели никак не са нови. Те са разпитвани още по време на предварителното разследване и на първоинстанционния процес в Сливен. След това обаче те изчезват по най-мистериозен начин, обявени са за общодържавно издирване и... до ден днешен не са открити. А проблемът тук е, че единият от тези свидетели в показанията си твърди, че кражбата на мобилните телефони не е извършена от бандата на Зевсовете.
И понеже указанията на Върховния касационен съд задължително трябва да се изпълнят, миналия петък (19 януари) бургаските апелативни съдии, начело с Мелкон Мелконян, не успяха да решат какво точно трябва да направят: дали да дадат ход на второинстанционното съдебно дело (като разпоредят на МВР да издири и доведе в залата тримата липсващи свидетели), или пък да върнат делото на Сливенската окръжна прокуратура за доразследване.
В крайна сметка се случи нещо трето: апелативните магистрати решиха да прегледат отново материалите и в 7-дневен срок да обявят своето решение. А то, както споделят източници на Параграф 22 от бургаската магистратура, най-вероятно няма да се хареса на никого, с изключение на двамата Зевсове и на Гроздан Арабаджиев: най-късно на 30 януари (вторник) делото ще бъде върнато на Сливенската окръжна прокуратура. А основание за тази прогноза дава фактът, че миналия петък зад тази идея единодушно застанаха не само адвокатите на тримата подсъдими, но и представителят на Бургаската апелативна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във