Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА СЕ ПРИЦЕЛИ В АФЕРА ЗА МИЛИОНИ, НО... НЕ УЛУЧИ

Големи мъки изпитва Темида с делата, в които обвиняемите са в двуцифрено число. Все ще се случи я адвокат, я някой подсъдим или свидетел да се разболее и по този начин да погребе възможността процесът да тръгне.
Не по-различна съдба е отредена и на делото срещу 31 служители на Управление Пътни такси и разрешителни (УПТР) и компютърен специалист, работили на ГКПП-Калотина. За периода 2002-2004 г. те са източили от държавната хазна близо 3.2 млн. лева. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл.219 от Наказателния кодекс за умишлена безстопанственост, според който:
Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
С допълнително обвинение по чл.202 от НК - за присвоявания в големи размери, пък са се сдобили шестима от тях. Ако бъдат признати за виновни, ги застрашава затвор от три до петнадесет години.
Навръх Никулден (6 декември) състав на Софийския окръжен съд (СОС) не даде ход на делото, тъй като в залата не се явиха подсъдимият Цветан Иванов и адвокатите Александра Танева (защитник на Константин Костадинов) и Симеон Даскалов (представляващ обвиняемия Станислав Цолов).
Според болничния лист, представен пред съда от Цветан Иванов, той се намира в Клиниката по токсикология в Пирогов, където ще остане до 13 декември. А според неговия адвокат след изписването му подсъдимият ще трябва да остане на легло вкъщи поне още 20 дни, така че би могъл да се яви в залата най-рано след 15 януари 2007 г. (понеделник). Колкото до причините, поради които подсъдимият Цветан Иванов изведнъж се оказа в Клиниката по токсикология, те така си и останаха неизяснени.
Адвокат Симеон Даскалов пък показа явно неуважение към съда, тъй като изобщо не се е намирал в България. Той представил служебна бележка, според която в периода 5-7 декември ще бъде в Гърция. Там Даскалов ще представлява фирмата Родопа Шумен, занимаваща се с производство на месни продукти. Неговата задача е да преговаря с тукашни бизнесмени за износ на агнешко месо за коледните празници. А колежката му Александра Танева не се появи в съда, защото се оказа прикована на легло с диагноза бронхиална астма.
Като за първи път председателят на състава Елена Каракашева реши да покаже великодушие и не наказа тримата бегълци за неуважение към съда. Вместо това тя обеща да провери щателно причините, поради които Цветанов, Даскалов и Танева в сряда не се явиха пред съда, и се закани, че всяко следващо отсъствие без уважителна причина ще бъде санкционирано с глоба от 500 лв. (чл.271, ал.11 от Наказателнопроцесуалния кодекс). След 15-минутно съвещание адвокатите решиха, че най-подходящата дата за началото на процеса е 28 февруари 2007 година.
Това е вторият неуспешен опит на Темида да даде ход на процеса. Първият му фалстарт беше на 16 октомври - три дни преди заседанието адвокат Илиян Василев депозира молба за отлагане на делото.
Хватката, чрез която бивши и настоящи служители от поделението на Пътни такси и разрешителни на ГКПП-Калотина са аргументирали повишаването на финансовото си състояние, е проста. Всеки шофьор, влизащ в България, е получавал квитанция за внесената от него такса. Държавните служители обаче предавали на шефовете си съвсем други талони със силно занижени суми на платените такси. А истинските документи, вместо в архивите на тогавашната Агенция по пътищата (днес Фонд Републиканска пътна инфраструктура), те задържали при себе си.
Контрольорите са имали възможността да отчитат различни от реалните суми благодарение на внедряваната от софийската фирма ЕИБ - СОФТ ООД нова национална система за автоматизиране на дейността по събиране на пътни такси и разрешителен режим. Според обвинението със задачата да създаде софтуерната система бил натоварен компютърният спец Пламен Тетевенски. Той успял така да я проектира, че отклоняването на сумите да не се отчита в националната система за таксуване. Чрез паралелен брояч служителите започнали да издават компютърни квитанции, без да се запазва и грам информация в базата данни на националната автоматизирана система. Така групата успяла да отклони 3.2 млн. лв. от държавната хазна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във