Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА СЕ СТЯГА ЗА ПРОЦЕСА СРЕЩУ МАРГИНИТЕ

Най-после мечтата на две поколения полицаи и магистрати се сбъдна: Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу съоснователите на бившата СИК - братята Красимир и Николай Маринови, по-известни като Големия Маргин и Малкия Маргин. Знаменателното събитие се случи в четвъртък (23 март) и според всички очаквания трябваше да се превърне в новина № 1 за България, Европа и САЩ. За съжаление обаче работата по делото бе съпроводена от толкова мощна рекламна кампания, че от прословутата следствена тайна и законовата забрана за авансово манипулиране на общественото мнение не остана и помен.
Нещо повече - в стремежа си да демонстрират непоколебимост в борбата с мафията, през последните три месеца най-различни висши и редови меверейци и магистрати периодично обясняваха как и с какво са заковали Маргините, как свидетелите на обвинението били бетон и как двамата със сигурност ще бъдат осъдени. Забравяйки (явно неволно), че във все още действащия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) съществува и такава разпоредба (чл. 86): Съдът и органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателствата, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателствата, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.
Но... - млъкни, сърце, както е казал поетът. И се надявай органите на МВР, следствието и прокуратурата да погнат и останалите десетина-петнайсет хиляди апаши, мутри и бизнесмени с екзотични прякори. По същия начин и със същия ентусиазъм, с каквито през септември 2005 г. бяха погнати двамата Маргини, а месец по-късно бяха настигнати в... следствения арест на столичния бул. Д-р Г. М. Димитров № 42.
Всъщност обвинителният акт срещу братята Маринови, другите двама братя в аферата - Светлин и Иво Карагеоргиеви, както и срещу Стефан Рангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев няма нищо, което да не е известно на широката публика.
Срещу седмината са повдигнати по три обвинения: подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл. 321 от НК). А Стефан Рангелов трябва да отговаря пред закона и за притежание на дрога (чл.354а от Наказателния кодекс). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на трите поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници и извършители.
Най-едрата мишена на заговорниците е о.з. ген. Любен Гоцев -заместник-шеф на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност, бивш министър на външните работи и бивш заместник вътрешен министър в двете правителства на покойния Андрей Луканов (1990 година). Вторият по калибър обект за елиминиране е бизнесменът Никола Дамянов, за когото се говори, че е мозъкът на варненската бизнес империя ТИМ. А третата цел е покойният вече Иван Тодоров-Доктора, който приживе бе обявен от МВР за най-големия контрабандист в България, а след екзекуцията му на 22 февруари 2006 г. бе удостоен с още една титла - трафикант на цигари от европейска величина.
Ролите на заговорниците също не са никаква загадка. Поръчките са били спускани от Големия и Малкия Маргин, а са стигали до изпълнителите, предвождани от Велин Добрев (основният свидетел на обвинението) през единия от братята Карагеоргиеви. Цената на всяко поръчково убийство е била фиксирана на 40 000 евро, като основната ударна група е била в състав Велин Добрев, Стефан Рангелов и Бисер Илиев.
Според материалите по делото, събрани в 17 тома, трите екзекуции е трябвало да бъдат извършени в периода юни - септември 2005 година. За целта Велин Добрев и останалите ударници се снабдяват с два автомобила - Ауди 80 и Форд Фиеста, мотоциклет Ямаха, две пушкала - саморъчно сглобен пистолет (от части за Байкал и за Иж 79-8) и 9-милиметров Валтер, както и множество боеприпаси.
Пак според обвинението през споменатия период Велин Добрев и хората му са успели да идентифицират мишените си, да изучат навиците им, да проследят маршрутите и начините им на придвижване, но не са успели да ги отстрелят по най-различни причини, сред които взаимноизключващи се нареждания от поръчителите, хронична липса на пари, неразбирателство между членовете на ударната бригада и т. н. Но най-важната предпоставка за провала на заговора е друга: точно когато заговорниците успели да изгладят противоречията помежду си и всичко трябвало да тръгне по мед и масло, на 17 септември 2005 г. Бисер Илиев и Стефан Рангелов са арестувани. А на 29 октомври са прибрани и останалите.
Кога ще започне вторият мегапроцес за поръчков отстрел (първият е срещу екзекуторите на бившия премиер Андрей Луканов - Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов) не е известно. От Софийския градски съд (СГС) обаче обещават делото да бъде насрочено в законовия двумесечен срок. И най-вероятно това ще се случи, защото работата може и да почака, както гласи популярната поговорка, но на Брюксел отдавна му е омръзнало да тръпне в очакване. Не на Годо, разбира се, а на българската Темида. (§22)

ИЗНЕНАДА

Единственият свеж полъх в цялата шумотевица около делото срещу Маргините (на малката снимка) бе вестта, че ден преди обвинителният срещу тях да бъде внесен в съда, следователят по делото Андрей Цветанов от Националната следствена служба се е появил на работа с чисто нов Мерцедес CLK, известен сред любителите на екзотични играчки като двувратка четириочка. Тоест - колата е тип спорт купе, има четири фара и струва около 39 000 евро.
За Параграф 22 следовател Андрей Цветанов потвърди информацията за колата-мечта, но направи няколко много съществени уточнения. Автомобилното бижу не е ново, а е втора употреба. То не е купено от салона на вносителя в България, а е внесено от чужбина и е напазарувано от легална софийска автокъща. А парите за играчката - около 36 000 лв., следователят събрал чрез два кредита от две уважавани банки в България и ще бъдат връщани през следващите седем години. Всичко останало, според Андрей Цветанов, било иронично съвпадение на обстоятелствата, нездраво журналистическо любопитство и люта злоба към добросъвестните професионалисти в съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във