Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ЩИПНА РАДОМИРСКИ ИМАНЯР С 1000 ЛЕВА

Уникално дело срещу иманяр, който има намерение да пласира изкопаните от него антични монети в странство, приключи щастливо за него, след като в средата на миналата седмица Пернишкият окръжен съд му бръкна в портфейла и го глоби с 1000 лева. Щастливецът е радомирският търговец и заклет наследствен иманяр Георги Христов, управител и собственик на ЕТ Георги Христов.
Причината за сблъсъка на 52-годишния мъж с правораздавателните органи беше шумна акция на местните антимафиоти, датираща от преди година и половина.
Според документите в съдебното дело на 7 март миналата година в дома му в Радомир и в къщите му в близките села Извор и Байкалско спецченгетата са намерили и иззели истинско съкровище. То се състояло от 248 златни и сребърни антични монети, както и глинени и метални съдове от римската епоха. Освен това антимафиотите открили и ловно оръжие и боеприпаси за него.
След финала на акцията тогавашният директор на полицията в Перник Тодор Илиев обяви на пресконференция, че 76 от монетите са били обработени и подготвени за продажба извън пределите на страната. Доказателство за това били специално изготвените каталози за тях.
По време на досъдебното производство стана ясно, че ценните предмети са намерени и изкопани главно в района на радомирското село Байкалско, който е известен с многобройните си тракийски и римски могили и селища.
Кой знае защо, въпреки находките на полицията, срещу Христов бе повдигнато обвинение по сравнително рядко използвания през последните години в практиката на държавното обвинение чл. 278 а от Наказателния кодекс. В него се казва, че който открие паметник на културата или друга ценна историческа находка и в продължение на две седмици съзнателно не съобщи за това на властта, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева. Така още преди започването на процеса прокуратурата оцени изкопаното съкровище максимум на един бон.
Пред съда търговецът иманяр до последно твърдеше, че древните монети, накити и предмети са му наследство от баща му, известен в миналото иманяр от региона. Бащиния били и откритите в къщите му металотърсачи, част от които са фабрична изработка, а останалите били самоделки.
Справка в служба ГРАО на Перник обаче показва, че въпросният грижовен баща е починал през 1990 г., а повечето от фабрично направените металодетектори са модели от последните две-три години, установиха пернишките съдии по време на съдебното следствие.
Според свидетелските показания специалните уреди са се появили у Христов около година преди обиските. Така се потвърждават и експертните заключения за годината на производство на детекторите.
Ловните пушки и боеприпасите за тях, открити в трите къщи на Христов, се оказаха законно притежавани от търговеца и съпругата му Татяна. От години двамата били членове на авджийската дружинка в Радомир.
Съхранявани са по правилата в заключени метални каси, но заради проблеми с децата, семейството забравило да пререгистрира оръжието, затова повдигнатото обвинение за незаконно притежание на оръжие срещу търговеца иманяр отпадна.
В крайна сметка Христов бе признат за виновен по чл.278 а от Наказателния кодекс. Тъй като процесът срещу 52-годишния радомирец се води при условията на съкратено съдебно следствие, той бе признат за виновен и получи сравнително леко наказание - максималната предвидена в закона глоба.
Антиките, намерени в дома му, се изземат в полза на държавата. Така въпреки волята си (но все пак е оставен на свобода) радомирският иманяр се превърна в донор на Националния и Пернишкия регионален исторически музей, където до няколко дни ще се озоват изкопаните от него антични монети и предмети. Същата участ - отнемане в полза на държавата, ще имат и оръжията, открити в трите къщи на семейство Христови постановиха окръжните магистрати в Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във