Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида срещу Наглите- 4:4

Очакваното дерби на МВР и на прокуратурата срещу Наглите завърши при равен резултат след повече от година игра в полето на Темида. Това стана в понеделник, на 2 април. Осъдени бяха четирима членове на бандата от общо девет подсъдими, които в последните дни намаляха до осем заради убийството на Кирил Кирилов-Шкафа.


По 18 години затвор получиха трима от Наглите, обвинени в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Тежка присъда получи и Любомир Димитров-Гребеца, когото съдът определи като основен помагач на похитителите и го прати в затвора за 15 години.


Съдът прие още, че четиримата осъдени са виновни в различна степен за всяко едно от 13-те отвличания, с изключение на това на Румен Гунински-младши. Съдия Виолета Магдалинчева обяви, че 12 от обвиненията са доказани, а похищението на Гунински -не. Бандитите бяха признати за виновни за похищенията на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и в опита за отвличане на Борислав Динев.


Общото количество години, които съдът определи на всички признати за виновни за отделните отвличания, е 444. Най-голямото наказание - 12 години, получиха Евтимов, Прокопиев и Даниел Димитров. Магистратите обаче завишиха присъдите с още една втора заради високата степен на обществена опасност на престъпленията. Според българското законодателство, когато се констатира вина по различни обвинения, повдигнати в рамките на едно дело, осъденият изтърпява размера само на най-тежкото наказание.


Останалите четирима от подсъдимите бяха оневинени от СГС за участието им в бандата за отвличания.Магистратите приеха, че Павел Петков, братята Митко и Радослав Лебешковски и Цветозар Славчев нямат общо с похищенията и ги оправдаха по това обвинение. Радослав Лебешковски получи условна присъда от една година за незаконно притежание на боеприпаси. Митко Лебешковски също беше осъден условно, но на две години - за притежание на незаконно оръжие.


Съдът прие, че в отвличанията са участвали още четирима души. Двама от тях са убити - Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров -Кунгфуто, чиито трупове бяха открити малко след шумните арести в края на 2009 година. Другите двама: Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев са защитени свидетели на обвинението.


Общият брой на обезщетенията, които четиримата Нагли ще трябва да изплатят на жертвите, е 915 000 лева. Румен Гунински обаче не е сред тях, тъй като съдът реши, че не е ясно кой е извършителят на неговото отвличане.


Веднага след приключването на процеса прокурорката по делото Антоанета Близнакова заяви, че ще протестира пред Софийския апелативен съд за оневиняването на четиримата от подсъдимите. Според нея отвличането на Румен Гунински е доказано по несъмнен начин. Към момента, без да съм се запознала подробно с присъдата, съдът очевидно е признал, че обвинението не е доказано по един безспорен начин и ние ще подадем протест, тъй като смятаме, че и тези лица са участвали под една или друга форма в извършването на престъпленията, в които са били обвинени, обясни Близнакова. Ще продължим битката и на втора инстанция, заяви тя.


Обвинението е категорично, че издадените от СГС присъди са успех за МВР и прокуратурата. От 2007 до 2009 г. е съществувала организирана престъпна група с цел отвличане на лица и присъдите по отношение на признатите за виновни са справедливи, каза още Близнакова.


Успехът на МВР дойде не толкова след упорита работа на разследващите, колкото от пробива със защитените свидетели Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев. На тях обаче се дължи и отпадането на четирима от деветте подсъдими от групата на наказаните. Както е известно, именно на показанията на Ихтиманския пред заместник-шефа на прокуратурата Бойко Найденов, записани със спецсредства, се базираше обвинението. Още през март миналата година подсъдимият Даниел Димитров-Релето разказа за съществуващия запис и разкри ролята на Ихтиманския. Показанията са включени в протокол от близо 30 страници, където Михайлов разказва, че познава част от групата - Любомир Димитров-Гребеца, Ивайло Евтимов-Йожи, Даниел Димитров-Релето и Иван Пайнавелов-Сапата. Той обаче още тогава отрече да познава Павел Петков, Радослав и Митко Лебешковски и Цветозар Славчев. Въпреки това прокуратурата обвини и четиримата за участие в отвличанията.


Поради липса на доказателства обаче те бяха оневинени, а похищението на Румен Гунински -младши така и не бе доказано. Според съдия Виолета Магдалинчева участието на групата в случая се основава на косвени доказателства и на показания на подсъдимия Любомир Димитров-Гребеца. Те бяха дадени в рамките на досъдебното производство, но по-късно в съда Гребеца се отметна от казаното. Тогава той заяви, че лидерът на групата, наречен от него барото, все още е на свобода. Димитров описа в подробности отвличанията, как са похарчени парите, кой колко е взел. Но по време на съдебното дирене той се отрече от показанията си, като заяви, че всичко е било преразказ на чуто от приятели и познати.


Всъщност ако не бяха вътрешните неразбории в групата на Наглите, обвинението едва ли щеше да стигне и до равния резултат. Членовете на бандата се топяха един друг пред разследващи и прокурори на поразия. Подсъдимият Любомир Димитров-Гребеца например беше натопен от Валентин Михайлов-Ихтиманския не само за участие в отвличанията, но и за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата и на Юлиан Лефтеров-Кунгфуто. Рамо на обвинението удари и Даниел Димитров-Релето, който също посочи Гребеца като техен убиец.


Прокуратурата обаче вярваше на показанията на свидетелите според интересите си и важното бе да се докаже участието им в отвличанията. В същото време Гребеца така и не бе обвинен за убийствата на Сапата и Кунгфуто. И дори получи по-малко наказание от доказаните си авери.


Остава да проследим как прокуратурата ще защити протеста си пред Апелативния съд и дали дадените присъди ще останат в същия размер. Очевидно ни очаква изпълнен с напрежение реванш...

Facebook logo
Бъдете с нас и във