Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида - трамплин за кандидат-политици

политици, които да не са се сблъскали с Темида.


Да започнем с председателя на европейските и на българските социалисти Сергей Станишев. Преди няколко години той беше подведен под съдебна отговорност за това, че изгубил няколко секретни документа в качеството си на премиер. Делото се точи две години, докато накрая услужливи правници го забутаха в глуха линия. Явно българските тайни не са толкова важни, та да вкарат в затвора оня, който ги е разпилял.


Неотдавна политическият опонент на соцлидера - Бойко Борисов, не пропусна да припомни аферата с изчезналите доклади - вече по повод на последните компромати срещу самия него, доставени чрез подслушване, и настоя да разбере каква отговорност ще понесе Сергей Станишев за изнесените материали. Чакам прокуратурата да се произнесе, заяви Борисов. Той явно не е внимавал, защото въпросната прокуратура (когато все още я ръководеше Николай Кокинов ) отдавна вече се произнесе, като предложи на Софийския градски съд (СГС) обвиняемият Сергей Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено само административно наказание - глоба. Това беше и последното, което се чу по този казус. Защото досега никой не е и споменавал Станишев да е плащал нещо. А самият той упорито мълчи по случая и сега отново се е засилил към парламента. Съдебните му перипетии не са никаква пречка за това.


Друг политик, за когото срещите с Темида се оказаха като трамплин към повторна политическа кариера, е бившият военен министър Николай Цонев. Точно преди три години той беше арестуван показно и бе обявен от заместник градския прокурор Роман Василев за абсолютен престъпник. Съдът обаче изкара ексминистъра невинен по кажи-речи всички дела, които се водеха срещу него за престъпления по служба в качеството му на министър и на висш кадър на Министерството на отбраната - общо четири на брой.


Този финал на процесите срещу него му даде толкова голямо самочувствие, че той реши отново да атакува върховете на властта, като за целта създаде своя партия - Нова алтернатива. Набеденият от прокуратурата за знаков подсъдим сега блести с друг имидж от предизборните плакати из страната.


По ирония на съдбата новият политик се оказва в позиция даже да призове неговите душмани Цветан Цветанов и Бойко Борисов да бъдат арестувани, за да спрат да вредят на държавата. Ако сегашният и.д. градски прокурор Роман Василев пак си позволи подобен арест в стила, в който демонстративно бе закопчан преди три години самият Цонев, екшънът ще бъде впечатляващ.


Към тази каста политици добре се вписваше досега и бившата социална министърка Емилия Масларова. Тя все още се води подсъдима за огромни злоупотреби за 11 млн. лева. На последното заседание по делото срещу нея преди десетина дни се разбра, че тя вече е забравила за какво точно я съдят. Както се точат заседанията - с една-две години паузи между тях, напълно е възможно и самите магистрати да забравят за какво точно е делото.


При това положение и при такъв сериозен опит из съдебните зали буди недоумение защо г-жа Емилия Масларова не бе издигната отново в листите на БСП за кандидат-депутат в новия парламент. Блестящ пример за това как криминалното минало на един политик оказва благоприятно въздействие върху неговия възход (или поне не му пречи в кариерата) е случаят с лидера на Евророма и бивш депутат Цветелин Кънчев. След като излезе от затвора (където лежа три години за побой и отвличане), Дон Цеци стана любим гост на всички телевизионни канали.


Ореолът му на ромски лидер бе помрачен в края 2009 г., когато го арестуваха отново. Този път заедно с ромския барон Христо Върбанов-Ицо Папата за изнудването на бившия началник на Гражданска защита Никола Николов. Те поискали от него 250 хил. евро, за да не разкрият компромати за дейността му. Година по късно съдът даде шест години затвор на Ицо Папата, но Цветелин Кънчев беше оправдан. Сега върви обжалване на по-горната съдебна инстанция...


Всички тези заслуги на ромския барон въобще не попречиха на централното ръководство на червената партия да го курдиса на атрактивно място в благоевградската си листа. Това обаче възмути социалистите в Пиринския край и те не приеха компрометирания Дон Цеци да заеме второто място в списъка. Областният съвет дори прие специална декларация с остро възражение срещу опита бившият затворник да бъде на избираема позиция.


Осъденият на три години условно някогашен оряховски прокурор, бивш депутат, а днес вече лидер на ромската партия Европейска сигурност и интеграция Тома Томов също напъваше за избираемо място в редиците на левицата, но и на него не му се отвори парашутът. И в този случай вероятно съдебното му минало му изигра лоша шега, но причината може и да е друга.


Безспорен първенец сред политиците според времето, прекарано из съдебните зали, е лидерът на Атака Волен Сидеров. Непрекъснато някой го съди за нещо или пък той съди някого. Най-често това са телевизионни водещи, които са го засегнали, или пък някой журналист, който се е почувствал засегнат от Сидеров. Последното дело от този порядък е срещу тв водещия Слави Трифонов, който го беше сравнил с Хитлер, и сега шоуменът ще трябва да плати 7000 лв. на депутата (ако вече не го е и сторил) след финалното решение на Върховния касационен съд от миналия месец. Преди години Сидеров се прочу с делото за сбиване на магистрала Тракия, по който процес той беше оправдан след шумни съдебни заседания с присъствието на агитки от атакисти. Всички тези факти обаче не се отразяват отрицателно на имиджа на националистическия водач, а само добавят проценти към неговата популярност, ако се вярва на сондажите.


Особено чувствително обаче ощетява колорита на тези избори липсата на бившия шеф на металургичния гигант Кремиковци и на ФК ЦСКА Александър Томов. Той беше осъден за източването на комбината на девет години затвор от първата инстанция, сега делото се обжалва пред апелативния съд. Но не всичко е загубено. Хората от Движение Българска пролет, което има претенцията да представлява част от протестиращите по време на гражданските вълнения, сега се явяват на изборите с регистрацията на партията Българска социалдемокрация (БСД) с лидер Сашо Томов.


Младежите се изказаха изключително критично за всички партии и политици на прехода, обвинявайки ги за мизерията, в която живеят много хора. Според тях обаче Томов е всепризнат икономист. Сега новите му поддръжници имат идея да възродят големите комбинати на България и на първо място металургичния комбинат край София. Ще бъде наистина екзотично да се реализира тяхната идея...

Facebook logo
Бъдете с нас и във