Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида зацикли следпразнично

В първия работен ден след дългата празнична ваканция (на 7 май) Софийският апелативен съд (САС) отложи за 21 май делото срещу бившите служители на Фонд Републиканска пътна инфраструктура Любомир Лилов и Иван Владимиров. Причината за отсрочката бе неявяването на бившия заместник изпълнителен директор на фонда Атанас Димов, който е свидетел по делото. Магистратите решиха той да бъде доведен принудително на следващото заседание. Стига, разбира се, дотогава да не се разболее.
На 24 ноември миналата година Софийският градски съд (СГС) призна Владимир Лилов и Иван Владимиров за виновни за вземане на рушвет. Лилов бе осъден условно на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и бе глобен с 5000 лева. Той бе наказан за това, че е поискал и е взел подкуп от 25 000 лв. от архитект Георги Янев, за да смени предназначението на терен в землището на село Леденика, Великотърновско. Иван Владимиров (който е трябвало да даде картбланш на Янев за реализиране на проект) също бе признат за виновен. Той бе наказан да лежи ефективно пет години и да плати 20 000 лв. глоба. Освен това бе лишен от правото три години да заема държавен или обществен пост. Тук е мястото да припомним, че двамата мъже бяха арестувани при спецоперация на 24 януари миналата година в сградата на фонда на площад Македония, докато получават подкуп от 25 хил. белязани лева. Архитект Георги Янев им ги донесъл в сак, но това бил само първият транш от рушвет в размер общо на 50 000 лева.
Лилов бе спипан в момента на получаването на маркираните банкноти в собствения си кабинет, а ортакът му Владимиров - в коридора пред вратата на кабинета, при опит да избяга от сградата.
Бившият началник на сектор Подготовка, търгове и договаряне във фонда Владимиров заяви пред апелативните магистрати тази седмица, че целият процес е съдебен фарс. Самият той бил въвлечен в случая, за да може шефът му Лилов да получи по-малко наказание. Владимиров добави, че се чувства като жертва и няма нищо общо с подкупните схеми на пътния фонд.
Случаят с белязаните пари стана причина за редица проверки в пътния фонд. Но тук бяха разкрити и други по-мащабни далавери, заради които впоследствие бяха спрени пари по европейски програми. Бе уволнен и шефът на фонда Веселин Георгиев, който сега е подсъдим по дело за престъпление по служба за поръчки за над 120 млн. лв., дадени на фирми на братята му, от които са настъпили значителни вредни последствия за държавата. Делото срещу него трябваше да започне през март, но Георгиев се оказа в пловдивската неврохирургия. То все пак стартира на 22 април с изслушване на част от 40-те свидетели.
Всъщност осъдените на първа инстанция Лилов и Владимиров с техните мижави 50 бона до момента са единствените осъдени от пътния фонд. Остава да видим дали ще пострадат и по-едрите риби, за които (както бе заявил по време на разпитите Лилов) е била предназначена по-голямата част от тази сума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във