Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида загрижена за наркобос

На големия наркобос от Югозападна България Васил Маникатов не му се налага да пилее пари по адвокати. Те са необходими на някого, когото Темида застрашава да прати зад решетките заради търговия с бялата отрова. Събитията около трафиканта напоследък обаче сочат, че нашите магистрати май нямат такова намерение. Или поне никак не бързат. Дори оставаме с усещането, че черните тоги са толкова толерантни към боса, че направо елиминират нуждата от нарочни защитници.


Както Параграф 22 отбеляза в предишния си брой, в Гърция отдавна очакват с нетърпение да им бъде пратен петричкият наркобарон. В южната ни съседка искат да го съдят, че преди 15 години е продал хероин на двама гръцки граждани. По тази причина са му извадени две европейски заповеди за арест.


Васил Маникатов беше в затворническото общежитие от открит тип в Казичене, където излежаваше 10-годишна присъда. Той бе излежал седем, когато през декември миналата година бе освободен за добро поведение. Веднага след това попадна в ареста вече по искане на гърците и оттогава текат дела около неговото прословуто изгонване в посока Солун. Но този процес непрекъснато се препъва във всевъзможни формалности. Миналата седмица Благоевградският окръжен съд след дълги колебания най-сетне се реши да екстрадира наркобарона. Преди това нашите магистрати поискаха писмено уверение от комшиите, че след като го осъдят, ще бъде прехвърлен да излежи наказанието си в България и го получиха. Сега обаче се появиха други проблеми.


В четвъртък (19 януари) екстрадицията на Маникатов бе осуетена за четвърти път с решение на Софийския апелативен съд (САС). В мотивите си магистратите посочиха, че преводът на европейската заповед бил неясен и е... противоречив. На следващото съдебно заседание (на 27 януари) трябва да бъде представен нов превод на въпросната заповед.


Дали нашите магистрати се оказаха изгубени в превода, или пък гърците действително пишат неграмотно документите - един бог знае. Причина за отлагане обаче винаги се намира. Изведнъж всички се оказват големи педанти и блюстители на закона. Същата ситуация се разви и в случая с побратима на Маникатов Огнян Атанасов. И него гърците искат от сума време, но не е станало заради безобразната граматика и непознаването на законите от страна на комшиите.


Но стана ясно още, че нашите магистрати не бързат и тук да го пратят в затвора, а той е осъден от Софийския градски съд за помагачество при доставка на дрога. Причината е, че съдия Мирослава Тодорова не е написала мотивите към делото повече от две години след произнасянето на присъдата - на 10 юли 2009 година.


Делото било секретно и затова информацията за него е оскъдна. Тогава трафикантът получава осем години години затвор заедно с ортака си Петър Стоичков, който е наказан със седем години зад решетките. Та и досега мотивите по делото не са написани. По тази причина и присъдата не може да бъде обжалвана и гледана на втора и на трета инстанции. Сиреч - делото е здраво блокирано.


Когато получава тази присъда, Маникатов се намира в Централния софийски затвор, където излежава 10-годишното си наказание по другото дело, за което стана дума. В отговор на скандалните медийни публикации от СГС обясниха през седмицата, че мотивите към присъдата са внесени в секретното деловодство едва през ноември миналата година.


В Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) пише, че мотивите могат да бъдат изготвени не по-късно от петнадесет дни след присъдата . А по дела, които представляват фактическа или правна сложност, това може да стане не по-късно от тридесет дни след това .


Парадоксалното в случая е, че мотивите са забавени не от кого да е, а от председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова. През юли миналата година Инспекторатът направи ревизия на всички съдии в наказателното отделение на Софийския градски съд. Тогава ревизорите установиха, че Тодорова е с най-много забавени дела (57 на брой) и я предложиха за наказание. В акта им дори бе отбелязан своеобразен рекорд: по едно от делата магистратката е писала мотивите 3 години и 10 десет месеца, а по друго - 3 години и 5 месеца. Тодорова възразява срещу констатацията за системно забавяне на мотивите, обяснявайки го с прекалената сложност на делата, които е гледала.


Вероятно под въздействието на публикациите в пресата ВСС се разбърза и на заседанието си в четвъртък (19 януари) наказа Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за две години заради тези закъснения. Така шефът на съдийския съюз се оказа с най-тежко наказание. На предните две заседания съветът санкционира с 10% орязване на заплатата колегата й Владимир Астарджиев, забавил 31 дела, а друг съдия - Иван Коев, който е забавил 32 дела, се размина със забележка. Единствено ненаказана остана шефката на столичния съд Владимира Янева.


Що се отнася до наркобоса Васил Маникатов, той сега обитава благоевградския арест и чака да бъде екстрадиран. Той заяви, че с екстрадирането му от страната някой се стремял да го отстрани от делото Наглите, по което е свидетел. Както се вижда обаче, засега няма такава опасност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във