Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ЗАПРЕТНА РЪКАВИ

Браво! Присъди по две знакови дела успя да инкасира само в един ден през тази седмица българската Темида. Това стана в четвъртък (25 юни), когато бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров и две негови съратнички получиха общо 36 години тъмница от Софийския градски съд за източване на дружеството, а пловдивският бизнесмен Марин Дипчев бе удостоен от апелативния съд под тепетата с три години затвор за злоупотреби със средства по програма САПАРД.
Прословутият Вальо Топлото бе осъден на 14 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на цялото му имущество. Съдът го сметна за виновен в присвояването на близо 6 млн. лв. в периода между 2003 и 2006 година. За виновни - като негови съучастници, магистратите признаха шефката на дирекция Материално-техническо снабдяване на дружеството Лина Абланска, която трябва да отиде зад решетките за 12 години, и собственичката на фирмата Шибър Мая Стоилова, която получи 10 години затвор. Абланска и Стоилова ще трябва да се лишат и от половината от имуществото си.
Топлото и съучастничките му няма да имат право да заемат материалноотговорни длъжности за срок от три години и трябва да заплатят разноските по делото в размер на 19 600 лева. Според обвинението Вальо Топлото и компания са присвоили парите, заобикаляйки Закона за обществените поръчки. Те прибрали разликата между пазарната стойност и завишените цени на закупените агрегати и арматура чрез фирма Шибър и близки до нея дружества. Според закона това е длъжностно престъпление и за него е предвидено лишаване от свобода от 10 до 20 години.
Присъдата е справедлива, провикна се Димитров на излизане от съдебната зала, опитвайки се безуспешно да избяга от армията репортери и оператори. След това се оказа, че се е пошегувал. Казах, че присъдата е честна и справедлива, защото в едно общество, където лъжата и популизма са основни средства за успех, честността и професионализмът трябва да бъдат преследвани и най-жестоко наказвани. В този смисъл казвам, че присъдата е справедлива, уточни Топлото. Предния ден с присъщата си наглост той обвини медиите, че те са виновни за многото години затвор, които му иска прокуратурата.
Съдът сметна за невинни останалите подсъдими по делото, заместниците на Вальо Топлото Георги Рогачев и Емил Антонов, които бяха обвинени, че са подписвали платежните нареждания по разпореждане на директора и така са помагали за присвояването на парите. Присъдата на Димитров и сие подлежи на обжалване в 15-дневен срок, обяви съдия Георги Колев.
Почти по същото време магистратите от града под тепетата се разписаха под осъдителна присъда подобно на столичните си колеги. Пловдивският апелативен съд наказа с три години лишаване от свобода бизнесмена Марин Дипчев. Той бе признат за виновен в това, че през 2005 г. като управител на фирма Драй Ъниън Къмпани ООД в изпълнение на проект и сключен договор за финансиране по програма САПАРД към ДФ Земеделие е използвал документ с невярно съдържание (Акт 15, с който се установява годността за за приемане на строеж) и е получил без правно основание 612 550 лева. Пловдивските магистрати обаче се оказаха по-милостиви от софийските. Те постановиха Дипчев да лежи при по-леки условия от Топлото, при първоначален общ режим в затворническо общежитие открит тип. С това решение апелативният съд отмени присъдата на първа инстанция, която бе оправдателна, а Дипчев бе глобен само с 2500 лв. за невярно попълнена декларация.
Разбира се, и двете решения подлежат на обжалване - първото пред Софийския апелативен съд, а второто пред Върховния касационен съд. Но на фона на почти пълната липса на осъдителни присъди по делата с особен обществен интерес и това е нещо. Очевидно непрестанните критики от Брюксел към калпавата ни съдебна система най-сетне дават някакъв резултат. И той не остана незабелязан.
Български съд произнесе първата присъда за измами с еврофондове, които струваха на балканската страна стотици милиони евро, реагира германската ДПА часове след произнасянето на присъдата в Пловдив. Агенцията припомни, че в страната ни има още няколко процеса срещу официални лица и бизнесмени, които са фалшифицирали документи, за да присвоят незаконно десетки милиони евро помощи от ЕС. Явно медиите в чужбина не са запознати с нашите съдебни статистики, според които имаме вече не една, а няколко присъди. Така е, като не четат българските вестници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във