Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида затри жертвите на Йоско

Криминално проявеният Венелин Михайлов - Феим (на 36 г.) от гр. Велико Търново, задържан за пореден път за грабеж на 22 ноември, е пуснат на свобода и продължава да върши престъпления в областта. Прокурорите не са поискали постоянна мярка за неотклонение за него, защото не обърнали внимание, че задържаният има пет криминални регистрации и седем присъди за деяния в различни райони на страната. В момента срещу Михайлов има пет висящи дела за хулиганство, за причиняване на средна телесна повреда, за опит за нелегално преминаване на българско-гръцката граница и за грабеж..
Това уникално съобщение, публикувано в медиите, е сътворено от областната дирекция на МВР в старата столица. В него полицията предупреждава гражданите да бъдат предпазливи и внимателни при среща с това лице. Случаят, чието оповестяване разгневи прокуратурата, е от края на 2009 г., но поуката от него си остава актуална и днес.
В края на февруари двама мъже загинаха, а други двама бяха тежко ранени при катастрофа в София, причинена от един от стар познайник на полицията - Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен. Отдавна бяхме забравили, че той е на свобода и че хората трябва да се пазят от него.
В последния ден на Малък Сечко сливенският бандит удари челно с брониран джип Мерцедес друга кола, уби на място Станислав Михайлов (31 г.) и Димитър Керчев (53 г.) и рани тежко техните спътници Ангел Митов (48 г.) и Йордан Мицин (33 г.). Всички те отивали на работа, но така и не стигнали. По ирония на съдбата единият от пострадалите, Ангел Митов - който сега лежи в болницата със счупен таз, счупена ключица и с изкъртени зъби, познавал шеметния шофьор на джипа. И за него, както и за полицията, Йоско е стар познайник от времето, когато е работил в Съдебната палата като охрана и го е развеждал на заседанията по не едно и две дела.
Така например Митов е конвоирал Йосифов в съда през 2004 г., когато Йоско беше сред заподозрените съучастници в убийството на Константин Димитров-Косьо Самоковеца в Амстердам. Йоско беше посочен като основен посредник и вероятен поръчител на покушението. Той и брат му Пламен заедно с още 4 души бяха арестувани в заведението Национал в Сливен. Срещу Йоско бе повдигнато обвинение за подбудителство и за подпомагане на холандския гражданин Ервин Векер при убийството на Самоковеца на площад Дам.
В помощ на холандските служби в Амстердам бяха изпратени прокурор Иванка Котарова, тогавашният съветник в МВР и бивш шеф на отдел Убийства Ботьо Ботев, неговият колега Ангел Илиев и шефът на направлението за вътрешен терор към НСБОП Борил Кацаров. Първоначално холандците имаха намерение да приключат случая набързо, тъй като лесно можеха да вкарат в съда обвинението срещу физическия убиец Ервин Векер. Той беше заловен след преследване по амстердамските улици, след като бе гръмнал Самоковеца от упор.
По искане на МВР холандците изпратили справка, от която става ясно, че Векер е поддържал връзка с Йоско и е разговарял с него непосредствено преди и след покушението срещу Самоковеца. Полицията е засякла 14 телефонни разговори между Ервин Векер и Йоско Йосифов. Според обвинителния акт Йосиф Йосифов е пребивавал в Холандия от 15 ноември до 5 декември и е заминал ден преди разстрела на Самоковеца. А проверка в масивите на МВР показа, че Векер е идвал шест пъти в България и в повечето случаи е отсядал във вилата на Йоско.
Въпреки тези доказателства от процеса за съпричастие на Йоско в разстрела на Самоковеца не излезе нищо. Заслужава да се припомни, че два дни след това той бе обвинен за подбудителство за това убийство, МВР пусна специално съобщение, в което изчисли, че само колите на Йоско и на семейството му струват около 500 000 евро. Проверката на имотното състояние на Йосифов показала, че, без да има легален бизнес, той е собственик на няколко имота в луксозни квартали в столицата. МВР обяви, че Йоско и фамилията му притежават брониран Мерцедес-500 S, още два мерцедеса S и E класа, джип Мерцедес 500 AMG и нов Мини Купър.
Освен в покушението на Димитров, Йоско и групата му бяха обвинени в серия поръчкови убийства, между които и това на легендарния Фатик на 19 август 2003 година. Пред съда обаче нищо не бе доказано и те бяха пуснати на свобода. Не доведоха доникъде и оперативните данни, че полицейските управления в Кьолн и Хага издирват Йосифов за трафик на жени.
От последната му изцепка - катастрофата в Бояна, става ясно, че Йоско си остава почитател на скъпите возила. По някаква ирония не мечът на Темида, а точно автомобилната му страст стана заплаха за безметежното му съществуване. В момента спряганият за поръчков убиец наркобос, трафикант на жени и какъв ли още не, лежи със зашит пикочен мехур в Пирогов, но животът му е вън от опасност. А поредните убити от него ги погребаха навръх Трети март.
Тези дни прокуратурата се закани да тикне Йосифов в затворническата болница - веднага щом здравето му позволи това. Във вторник (8 март) бяха оповестени резултатите от кръвната проба. Те показват, че Йоско Йосифов е карал с 2.6 промила алкохол в кръвта. Това означава, че той е погълнал близо бутилка концентриран алкохол, преди да се качи в колата. Стана известно, че бандитът се е черпил цяла нощ в столичен чалга клуб, след което се е качил на джипа. Няма данни да е употребил наркотици. Сега се очаква автотехническа експертиза, която да установи с колко километра в час е карал пияният.
Междувременно от Пирогов съобщиха, че бандитът е бил изваден от медикаментозната кома и вече е в съзнание, макар и на апаратно дишане. Единият от пострадалите - Йордан Мицин, вече е стабилен, за разлика от бившия съдебен охранител Митов. Първоначално той беше настанен в ортопедията на болницата заради счупванията, но тези дни състоянието му се влошило и са му направени две операции.
Под път и над път се коментира, че ако се докаже вината на Йосифов, той може да получи до 15 години зад решетките. Фразата ако се докаже е много уместна за нашата съдебна действителност. Наистина има свидетели на катастрофата, които твърдят, че Йоско е навлязъл в насрещното платно. Доказано е, че е бил мъртво пиян. Но колкото и да са безспорни на пръв поглед доказателствата, нищо чудно на Йоско да му се размине само с условна присъда. Примери колкото щеш - достатъчно е да споменем катастрофата, предизвикана по подобен начин от фигуриста Максим Ставийски, а също и уникалния случай с бившия бос на Черноморец, прословутия Ивайло Дражев. Него дори още не са го осъдили окончателно за катастрофа отпреди 13 години с двама загинали. Първоначално спортният деятел получи две години условно. На по-горната инстанция обаче присъдата бе завишена на пет години затвор ефективно. Сега се чака да излезе окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), който е последната инстанция.
Разбира се, не можем да поставим всички подобни случаи под един знаменател. Но по всяка вероятност шофьорът Йоско ще бъде съден за причиняване на смърт по непредпазливост и нищо чудно да се отърве от ефективно наказание за катастрофата в Бояна.
Спряганият за мафиот Йоско обаче е далеч от този финален етап в развитието на събитията. Очакваме сега той (след като по всяка вероятност ще го пуснат под гаранция) да се възстанови дотолкова, че отново да седне зад волана и Господ да ни пази... Що се отнася до пострадалия в катастрофата бивш служител от Съдебна охрана Митов, не би било зле - ако изобщо се оправи, да поиска сметка от тези, които са пуснали навремето опасния престъпник на свобода.
А докато чакаме съдебната ни система да влезе в час, не е зле МВР да въведе повсеместно Великотърновския почин, с който започнахме - да бъдат предупреждавани гражданите, когато съдиите пускат на свобода престъпник с богато криминално досие. Та да се пази населението...

Facebook logo
Бъдете с нас и във