Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темидините забраванковци

Сметната палата провери имотните декларации на висши представители на изпълнителната и съдебната власт (по чл.2, ал.1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности) и откри шокиращи факти. От общо 90 проверени лица, в чиито декларации за 2012 г. са открити несъответствия, близо половината са от съдебната система.


Сметната палата уточнява, че всички заключения за несъответствие, които се отнасят до непосочени в декларацията различни доходи извън възнаграждението за заеманата длъжност, са направени на основа на съпоставяне с данните от годишните данъчни декларации за 2011 г., където проверените надлежно са обявили доходите си.


Сред магистратите, уличени от Сметната палата в некоректност, истински челници са подчинените на председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Четирима съдии не са намерили за нужно да впишат различни данни за имотното си състояние.


Най-къса се е оказала паметта на съдия Анна Кирилова Баева-Курдаланова. Тя не е отразила в декларацията си доходите от друга стопанска дейност на съпруга си Манол Курдаланов. Незаписаните суми са в размер на 293 370 лева. В същото време в декларацията си за доходите от 2011 г. тя е отразила, че мъжът й Манол е придобил със заплатата си 8220 дяла в Томбоу България ООД - София (40% от фирмата по номинална стойност). Съдийката пък си е закупила със спестени от заплатата си пари Дайхацу Сирион за 22 100 лева.


Навярно придобивката е награда за упоритата й работа през годината. Този факт е отразен в аналите на Висшия съдебен съвет. Те сочат, че съдия Баева-Курдаланова има достатъчно професионални качества, които са дали основание на ВСС през февруари 2012 г. да я повишат в длъжност съдия в столичния Апелативен съд с ранг съдия във ВКС и ВАС, със съответното месечно трудово възнаграждение.


Сметната палата е констатирала нарушение и на Велина Светлозарова Пейчинова-Ташева. За 2012 г. тя е подала само уведомление, което означава, че няма промяна в имотното й състояние от предходната година. Така обаче тя е спестила и данните за съпруга си и не е отразила неговите доходи от друга стопанска дейност в размер от 31 653 лева.


Даниела Ангелова Маринова-Марчева от СГС също не е декларирала данни за половинката си Мирчо Георгиев Марчев. А става дума за доходи от друга стопанска дейност в размер на 12 145 лева. Колегата й Емилия Стоянова Колева пък е пропуснала да впише, че през 2011 г. мъжът й си е купил Тойота Ярис втора ръка.


При излизането на списъка някои магистрати демонстрираха завидно самочувствие. Прокурорът от Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова пропуснала да впише в миналогодишната си декларация, че е взела от юридическо лице 365 000 лева. Аз съм се разбрала със Сметната палата и още по коледните празници съм декларирала пропуснатото, няма нищо изключително в тази информация. Парите съм ги теглила от банка като кредит и съм ги предала на юридическо лице като заем, обясни по повод на публикувания списък прокурор Маркова. В отговор на въпрос каква заплата получава като магистрат тя заяви, че вземала достатъчно, за да може да си позволи всеки месец да погасява по 2000 лв. от този кредит.


В съответствие с изискването на чл.7, ал.7 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, Сметната палата ще изпрати заключенията си в Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Копие от списъка ще получи и шефът на Държавната агенция Национална сигурност Константин Казаков, тъй като в него се мъдрят и имената на двама негови подчинени. Шефът на дирекция в агенцията Александър Билев си е купил през 2011 г. Мерцедес за 12 000 бона, но кой знае защо е пропуснал да впише данни за съпругата си Десислава. Проверяващите са засекли, че Билева се е сдобила с дялове в новосъздаденото дружество Ди Ей Би Консултинг ЕООД със седалище в София. Всъщност придобитите дялове са й осигурили собствеността върху дружеството, става ясно от проверка в ДАКСИ. Билева се води едноличен собственик на компанията, чието състояние е актуализирано в началото на 2011 година. Любопитно е, че дружеството на съпругата на високопоставения агент се занимава основно с консултантска дейност в областта на обществените поръчки, с консултации, с изготвяне и подпомагане на управлението на проекти с цел получаване на финансиране. Името на Билев прозвуча на скандална пресконференция на партия РЗС през април 2011 г. по повод връзки на заместник-шеф на ДАНС с разбитата от МВР група Дедесарите, занимавала се с източване на данък добавена стойност. Тогава Станислав Георгиев - бивш охранител на един от босовете на Дедесарите Румен Данаилов-Бегача, обяви, че е снасял информация за групата на Александър Билев и Станислав Марков от икономическия отдел на агенцията.


Другият висш служител на ДАНС, чието име е попаднало в списъка на Сметната палата, е Чавдар Митов, който също не е декларирал данни за съпругата си - доходи в размер на 7241 лв. от друга стопанска дейност. Сред забраванковците е и шефът на Столичната дирекция на МВР Валери Йорданов, който не е декларирал покупката на употребявано БМВ 530 Д през 2011 година. А шефът му Цветан Цветанов се е принудил през 2011 г. да продаде апартамента си от 85 кв. м. за 64 700 евро. Съдбата на бездомник обаче е далеч от него, тъй като му остават още пет.


nbsp;


nbsp;


На хляб и вода


От имотните декларации на нашенските магистрати става ясно, че повечето от тях са в окаяно положение заради взети заеми. Да си припомним само скандалната кандидатка за конституционен съдия Галя Гугушева, която се оказа с два заема на обща стойност 133 200 евро от фирмата на сина си Стефан Гугушев Лигъл партнърс ЕООД. Парите й трябвали, за да купи апартаменти за него и за брат му. От отговора на самата Гугушева по сигнала на адвокат Петър Ванев се разбра, че съдбата й е била в ръцете на собственото й чедо, което погасило част от дълга на майка си към собствената му фирма, като й дарило парите.С взетите заеми магистратите си решават жилищни проблеми, ако се вярва на декларациите. Съдията от ВКС Ани Саралиева е вложила парите си в строежа на две къщи на обща стойност 157 076 лева. Тя е взела потребителски кредит от 7320 лв., а останалите пари са от спестявания.С банков кредит съдия Биляна Чочева се е сдобила с къща с двор на столичната ул. Симеон Радев, с площ от 1321 кв. м на стойност 117 300 лева. Чочева взела заем от Райфайзенбанк за 156 887 лв. Потребителски и ипотечен кредит изплаща и колежката й Бойка Спасова. Техният общ размер е 66 788 лева. Заеми имат още съдиите от ВКС Бранислава Ямалиева (6500 лв.), Ваня Цолова (6500 лв.), Василка Илиева (43 716 лв.), Гълъбина Петрова (45 бона), Даниела Атанасова - 26 637 лева.Шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев също е сред длъжниците. В декларацията си той е вписал хонорар от 2000 лв. за участието му в конференция и 1470 лв. като хонорари за участие в редколегията на бюлетин за съдебна практика. В същото време Груев изплаща лизинг за 23 412 лева.Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов е декларирал банкови депозити и налични пари на сума 154 962 лева. Прокурорът от Върховната административна прокуратура Ангел Ангелов пък е получил като дарение парцел в Долна баня от 824 кв. метра. Два апартамента в София си е купил прокурорът Цветко Главеев за 74 100 лв., като парите са от заплата и спестявания.Декларациите на магистратите разкриват още, че някои от тях си падат по нови автомобили. Например шефът на Върховния административен съд Георги Колев през 2011 г. си е купил Тойота Ярис за 36 801 лв., след като продал за 33 000 лв. старото си Мицубиши Аутлендър. Заместник-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев пък е горд притежател на Шкода Октавия, взета на лизинг за 23 бона. В клуба на Шкода е и председателят на Конституционния съд Евгени Танчев с Октавия за 27 500 лева. Парите за нея са спестени от заплати.
Facebook logo
Бъдете с нас и във