Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Терористи под прикритието на бежанци

Границата с Турция, откъдето бежанците от Близкия изток влизат у нас, все повече прилича на военна демаркационна зона. Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров охраната на зелената полоса е подсилена с техника и хора, води се активно наблюдение от въздуха. По тази причина границата с Турция е сигурна, като охраняващите задържат близо 100% от преминалите нелегално хора, обяви в началото на седмицата Лазаров.


Към границата се дислоцира и хвърковата чета от прокурори, които ще наблюдават пряко и ще преценяват детайлно всеки озовал се незаконно на наша територия завалия, побегнал от войната в Сирия. Това пък стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, който тази седмица участва в работата на тактическия оперативен щаб, създаден в Елхово заради емиграционната вълна.


При това положение откъде се появи страхът, че сред тълпите бежанци могат безпрепятствено да се промъкнат и бойци на Ал Кайда? Такъв страх има и беше формулиран от експерт, излязъл от системата на МВР, където дълги години се е занимавал с антитероризъм. Според бившия главен секретар на МВР от правителството на Жан Виденов полк. Иван Бояджиев членове на терористичната групировка вече са тук.


Ако слушаме шефовете от МВР и прокуратурата, такова нещо няма, тъй като охраната е ефективна. Дали това е така? Когато граничарите прихванат поредния незаконно преминал границата ни бежанец, обикновено не могат да установят самоличността му, тъй като почти всички бегълци са без документи. И понеже в момента Сирия е актуална, всички се припознават като граждани на тази държава. В същото време, въпреки богатите възможности на информационните системи за Шенген, Европол и Интерпол, няма как да бъдат засечени бойците на която и да е терористична групировка, освен ако тя не е публикувала имената на своите членове в интернет. Например в базата данни на Интерпол са публикувани снимки и лични данни на терористи, които вече са били осветени от спецслужбите. Анонимните им колеги обаче си остават в сянка и в готовност за действие.


Използвайки алибито на сирийски бежанец, терористът бива настаняван по силата на закона в дом или лагер за бежанци. Проверката на всеки конкретен случай според процедурите трае шест месеца, като през това време се установява самоличността, проверяват се фактите от първоначалните разпити - с една дума, тече едно тежко и продължително разследване. През това време нашият бежанец си седи в дома или в лагера, като месечно за него държавата харчи по 1100 лева. По време на престоя си емигрантът има право да излиза извън лагера. Всеки столичанин може да се убеди в това, ако се завърти около лагера в кв. Овча купел, където вместо 320 души са наблъскани 700 бежанци. Те щъкат из квартала, пък и не само там, необезпокоявани от никого.


Очевидно бежанската вълна е много удобно прикритие за терористични групи, които имат намерение и цели в България. Атентатът в Бургас през юли 2012 г., когато все още не можеше да се говори за наплив от бежанци, бе извършен от терористи, разполагащи с фалшиви документи за самоличност. И въпреки това тези карти все пак дадоха отправна точка на разследващите екипи да тръгнат по следите на атентаторите и, ако се вярва на оптимизма на нашата прокуратура, след няколко месеца ще получат обвинителните си актове.


Не ще и дума, че бежанското алиби може да създаде далеч повече възможности и сигурност на потенциалните терористи, озовали се тук с кървава мисия. Как в лицето на дрипавия сириец, преминал границата, ще бъде разпознат боецът от Ал Кайда не е ясно, дори и самият главен прокурор Цацаров да преценява всеки отделен случай.


Ще препоръчам на прокурорите да разглеждат случаите на незаконно преминаване на границата на България конкретно и да се преценява кога има ниска степен на обществена опасност, обясни Цацаров. Според него досега не се е прилагал чл. 9, ал. 2 от Наказателния кодекс, който гласи, че не е престъпно деянието, което, макар формално, и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.


В това няма нищо лошо - повечето от бегълците не са тръгнали на пикник, а са зарязали домове и покъщнина заради бушуващата война. Според главния прокурор повечето случаи са на хора, които търсят закрила и начин на устройване за по-нормален живот. Защо обаче Цацаров е избрал точно текста на чл. 9 от НК, за да се улесни съдбата на бежанците, не е ясно. Всички бегълци обикновено се подвеждат под наказателна отговорност за престъпление по чл.279, ал.1 от НК (незаконно преминаване на границата), който предвижда затвор до пет години и глоба от 100 до 300 лева. Алинея 5 от същия член обаче посочва, че не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с конституцията. Значи достатъчно е беглецът да заяви желанието си да получи право на убежище и случаят му е решен.


Независимо от желанието на прокуратурата да прецени в детайли повечето бежански случаи, ситото на закона не може да хване евентуалните терористи. По тази причина за разрешаването на всеки отделен казус е необходима експертната намеса на спецовете по национална сигурност от ДАНС. Неотдавна шефът на агенцията Владимир Писанчев посочи, че е необходима актуализация на плана и стратегията за противодействие на тероризма. Агентите са наясно, че каналите за трафик на бежанци са същите, които терористите използват за своята дейност. Това сочи анализът на бежанския поток от Афганистан след началото на войната там, същото се е наблюдавало и при войната в Ирак. Анализите на контраразузнаването отчитат подобен риск и в момента с бежанската вълна от Сирия. С особено внимание се следи и напрежението в Ливан, тъй като регионът е характерен с много терористични клетки с различни интереси.


На този етап опасността не е реална, а потенциална, категоричен бе шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Съдейки обаче по процедурите, прилагани относно бежанците, латентният период, в който промъкналите се под булото на бежанци атентатори могат да се задействат, е шест месеца. А това прави опасността от терористични актове реална.

Facebook logo
Бъдете с нас и във