Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Терористите от Бургас още са обосновано предположение

Година след атентата в Сарафово петимата убити израелци и българският шофьор на автобуса вече са почетени с мемориал, разположен близо до мястото на взрива, край паркинга на терминал Пристигащи на Бургаското летище. Дванадесет месеца обаче не бяха достатъчни на разследващите да изградят окончателната си теза кои са извършителите, има ли терористична организация зад тях и коя е. Въпреки тези неизвестности продължават да се роят спекулативните коментари, че зад взрива стои военното крило на ливанската шиитска организация Хизбула .


На траурната церемония в Бургас по случай черната годишнина вътрешният министър Цветлин Йовчев също повтори това твърдение. Има ясни следи, които казват, че Хизбула седи зад атентата в Бургас, заяви той. За да не прозвучат думите му като политически коментар, Йовчев посочи, че това може да се каже на база на събраните по делото материали.


В същото време МВР-шефът призна, че във връзка с атентата не може да се добави нищо ново. За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателства, това изисква да бъдат извършени съответните действия: правене на експертизи, разпитване на хора, включително и на тези, които са заподозрени, което по обективни причини няма как да се случи в момента, изтъкна министърът. Той обаче обясни позицията си с информация, получена чрез международния обмен, която потвърждава направените от експертите заключения до момента.


Година след взрива самоличността на предполагаемия извършител - Жак Фелипе Мартин, роден на 12 май 1987 г. според откритата шофьорска книжка от Мичигън, обаче не е разкрита. Зад разкъсания на летището Жак все още реално се крие неизвестен човек, за когото няма никакви данни както в българските, така и в световните спецслужби, заети с разследването.


Това, че и година по-късно не се знае кой е атентаторът, свидетелства, че тези, които подготвиха и проведоха този атентат, са действали изключително професионално на наша територия, коментира в четвъртък (18 юли) министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според него това са хора, които са били много добре подготвени. Те са предприели системни действия за прикриване на самоличността си, както и на дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това че имат връзка помежду си, заяви Йовчев. Това били знаци, че е действано изключително професионално при подготовката и провеждането на този терористичен акт, при това на ниво, на което всяка една специална служба би завидяла, призна той.


Нашенските спецслужби наистина имат основание да завидят на неизвестните все още атентатори. Мерките, които предприели, за да прикрият следите си, поставиха разследващия екип в трудна ситуация - от една страна, българската и световна общественост очаква отговор на въпроса кой е отговорен за атентата, а от друга - желязната организация на терористите им връзва ръцете. В деня на черната годишнина окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова заяви, че в досъдебното производство са събрани голям обем доказателства, но те не дават възможност да се изгради обвинителна теза към едно или повече лица било като извършители, било като помагачи. За да се поиска екстрадицията на двамата заподозрени чужденци като съучастници в атентата, те трябва да бъдат поставени в позиция на обвиняеми, допълни тя.


Единият от тях се крие под фалшивата самоличност на Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган, роден на 19 юни 1987 година. Според канадското издание Нешънъл пост с това име се е представял канадец, който е емигрирал от Ливан и е живеел във Ванкувър до 12-годишна възраст. След това се върнал в родината си. Имал двойно гражданство - ливанско и канадско. Според известните досега данни за него, на 28 юни миналата година той е използвал канадския си паспорт, за да влезе в България и да подготви атентата. Тук той се е подвизавал с фалшивата самоличност и шофьорска книжка на името на Ралф Рико. Две седмици след атентата фалшивата книжка на канадеца е намерена недалеч от българо-румънската граница. Взета ДНК проба от нея показва роднинска връзка с т.нар. Мартин, твърди още вестникът.


Според разследващите все по-категорично може да се твърди, че взривеният на летището не е камикадзе, а бомбата, която уби него и още шестима души, е била задействана дистанционно. В подкрепа на тази хипотеза са резултатите от проведената през април пълна възстановка на атентата в Ихтиман. Зад тази версия стои твърдо и Европол.


Предполага се, че бомбата е била приготвена от третия участник в покушението, криещ се под името на австралиеца Браян Джеймисън, който пристигнал в България от Румъния по земя заедно с Рико, а след атентата се върнали в Ливан.


Засега разследващите нямат отговор на въпроса имали ли са Мартин, Рико и Джеймисън български помагачи. Отговорът на този въпрос би улеснил и разкриването на твърде важното обстоятелство как са се сдобили атентаторите с взривно вещество. Ако са действали сами, вероятно са го пренесли през граница, което говори зле за уж шенгенската охрана на подстъпите към страната ни. Пренасянето на подобно вещество обаче излага на неоправдан риск двамата терористи още преди да са започнали организацията на покушението. Фактът, че т.нар. Рико и Джеймисън са пристигнали тук още на 28 юни - двадесет дни преди атентата - подсказва, че те са имали достатъчно време, за да си набавят взрив от местен контрагент и да сглобят бомбата. Ето защо е изключително важно да се проследи всяка тяхна стъпка на българска територия. В помощ на разследващите би могла да е експертизата на останките от избухналата бомба, разкриващи вида на взривното вещество. Тя би осветила и специфичната маркировка на веществото, което всеки производител е задължен да направи.


Въпреки че няма нови детайли в разследването, екипът продължава да работи и дано намери отговорите на всички тези въпроси, пожела си МВР-шефът Йовчев. Дотогава обаче страната ни ще продължи да се върти като на шиш заради натиска от САЩ, Великобритания, Франция и още няколко страни от ЕС да признаем час по-скоро Хизбула за терористи. В четвъртък (18 юли) върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън предложи ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула , но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение. Очевидно ЕС е готово на компромис, който ще успокои противниците на идеята да се обяви организацията за терористична, смятащи, че това ще усложни отношенията с Ливан. В противовес на Великобритания и Франция те защитават тезата, че Ливан ще се дестабилизира, ако военното крило на Хизбула влезе в черния списък. Не е за пренебрегване и фактът, че страните от ЕС имат и активни финансови отношения с Ливан.


Ето защо България ще бъде държана под око, а натискът върху разследващите ще продължи да се засилва. До деня, когато най-сетне обоснованото предположение, според израза на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, отстъпи място на доказаните факти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във