Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Терористът от Сливен с поредна присъда

Продължава съдебната одисея с похитителя от Инвестбанк

У къс акъл-дълги крака. Тази народна мъдрост е най-подходящата илюстрация на все още продължаващата съдебна сага около нападателя на офиса на Инвестбанк в Сливен. Както е известно, преди две години 27-годишният Стефан Стефанов нахлу в клона на банкатав центъра на града, простреля пазача и взе няколко служители за заложници. След преговори с психолози на МВР терористът пусна поетапно жените и драмата по чудо се размина без жертви.


В една нормална държава досега престъпникът щеше да е пъхнат зад решетките, а случката щеше да е останала само лош спомен за участниците в нея. Така можеше да стане и у нас, ако представителите на държавното обвинение в Сливен си бяха свършили работата по-прецизно. Две години по-късно обаче банковите служителки отново трябваше да си припомнят драматичните събития, които отдавна биха искали да забравят. Причината беше поредното заседание тази седмица на Окръжния съд в Сливен по върнатото за ново разглеждане дело заради калпав обвинителен акт. Този път всичко мина бързо и процесът не се проточи, тъй като стана по реда на съкратеното съдебно следствие. Стефанов е признал изцяло фактите от обвинителния акт и не е пожелал да се събират отново доказателства, обясни съдия Мартин Данчев, който е докладчик по делото и заместник-председател на окръжния съд в Сливен. В крайна сметка окръжните магистрати се произнесоха в четвъртък (18 април) с присъда срещу извършителя на въоръжения грабеж на клона на Инвестбанк, който сега получи 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и да заплати 160 000 лв. обезщетение за опита за убийство на охранителя Станчо Станев.


Простреляният бодигард е предявил граждански иск в размер на 500 000 лв. и ще обжалва съдебното решение, в което тази сума значително се намалява. И шестте банкови служителки, които бяха и заложнички преди две години, тази седмица са присъствали в съдебната зала. Но не са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и не са предявили искове срещу Стефанов, обясни съдия Мартин Данчев.


Съдът е постановил също Стефанов да плати и 6400 лв. държавни такси и други 250 лв. разноски по гражданския иск на ранения бодигард за нанесени нематериални щети и за морално-психично разстройство.


Присъдата е постановена след пълни самопризнания на подсъдимия Стефанов, който се разкаял за деянието си. За пореден път той се признал за виновен по всяко от деветте обвинения на прокуратурата, най-тежките от които бяха въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство и вземане на заложници. Няма ден, в който да не мисля, че направих нещо много лошо, съжалявам, наясно съм, че не може да се върне времето назад, заяви пред съда Стефан Стефанов.


Раненият бивш бодигард на банката Станчо Станчев поискал нападателят да остане по възможност до живот зад решетките, защото откакто бил прострелян, той е половин човек. Четиридесет процентаот предишното ми здраве имам в момента. Какво очаквате да поискам освен максимална присъда. Този човек трябва да остане доживот в затвора, заявил преди началото на процеса охранителят. Ако намалят присъдата, това ще означава, че в България няма правосъдие и утре всеки ще тръгне да обира банки, казал още Станчев. Той избухнал, след като седяща до него жена казала, че очаква присъдата на Стефан да бъде намалена, защото деянието е несъзнателно извършено.


Това е втората присъда на Окръжния съд в Сливен срещу похитителя. През есента на 2011 г. магистратите му дадоха 14 години и шест месеца затвор. В началото на март миналата година Бургаският апелативен съд (БАС) завиши присъдата му на 16 години и шест месеца затвор. Съдът увеличи наказанието заради взетите заложници и причинените им психически травми и за незаконно притежавани боеприпаси. Магистратите постановиха тогава осъденият да изплати и 150 хил. лв. на ранения охранител заедно със законната лихва, считано от деня на престъплението. Стефанов бе осъден също да покрие и адвокатските разходи на похитените банкови служителки и да плати унищожения инвентар на банката, както и съдебните разходи.


На 8 януари тази година обаче апелативните магистрати в Бургас - но в друг състав, разгледаха за втори път делото срещу Стефанов, тъй като през ноември 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) върна казуса за ново разглеждане заради лошата работа на обвинението.


Според апелативните съдии в обвинителния акт задължително е трябвало да се посочат факти, които аргументират деянието и участието на обвиняемия в него. В решението си магистратите отбелязват, че е недопустимо в обвинителния акт, изготвен от окръжната прокуратура в Сливен, да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена част от досъдебното производство. Както и че се правят фактически констатации, които са явно голословни, а приетите за осъществени престъпления не съответстват на изложената фактическа обстановка. Съдът на първа инстанция бе призован да проведе ново съдебно следствие, при което да изследва обективно и пълно обстоятелствата по делото, без да се допускат процесуални нарушения.


Сегашната присъда може да бъде обжалвана на по-горна инстанция (Бургаски апелативен съд) в рамките на 15 дни от нейното произнасяне. След това - ако има обжалване (или протест), трябва да се произнесе финално и Върховният касационен съд, така че е още рано да се прогнозира какво ще бъде окончателното наказание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във