Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тиквата ВСС и народното творчество

Недоволството от съдебната система се фокусира върху Висшия съдебен съвет върху (ВСС) с такава сила, че съдебният кадрови орган заприлича на кораб, който всеки момент ще бъде взет на абордаж. Не остана партия, синдикална, неправителствена или каквато и да е друга институция, която да не скочи срещу му през изминалата седмица. Май изключение направи само Светият синод.
Накратко: кампанията цели да накара органа да се саморазпусне. Най-атрактивна в цялата кампания е съвместната инициатива на Българския хелзинския комитет (БХК) и на електронния сайт Биволъ. Те призоваха хората да пращат есемеси на кадровиците, с които да ги подканят да подадат колективна оставка. За целта още в края на миналата седмица в мрежата бяха публикувани номерата на мобилните телефони на членовете на ВСС.
Оттогава те не могат нито да кадруват, нито да спят. Един от членовете на съдебния съвет Георги Шопов например сподели преди заседанието му в четвъртък (23 юни), че в рамките само на една седмица е получил 100 есемеса, част от които с неприлично съдържание. Не е цивилизовано по всяко време на денонощието да ти искат оставката, каза Шопов.
Негови колеги споделиха, че и при тях положението е подобно. Проф. Анелия Мингова заяви, че се използва недоволството у гражданите от съдебната система като цяло, за да се насочва гневът върху Висшия съдебен съвет. Във всички есемеси прозира недоволство от множеството оправдателни присъди по знакови дела, от осъдителните решения в Страсбург. Личи недоволство от системата на правораздаване, проплака Мингова.
Недоволството от родната съдебна система избухна не само у нас, но плъзна и по света. Друг член на съвета - Мая Кипринска, сподели, че получила гневни есемеси от Норвегия, от Белгия, от Италия, Франция, Германия, Канада и Англия. Шефът на етичната комисия пък получавал масово есемеси от прокурори, които също го подканяли да си подаде оставка.
Всуе. Нито Цонев, нито останалите му колеги имат такова намерение. Това се разбра по време на дискусията по повод постъпилите във ВСС становища от името на Съюза на съдиите в България (ССБ) и от Българския институт за правни инициативи, които също поискаха оставката на целия съвет.
Лидерът на ДСБ Иван Костов даде специална пресконференция във вторник (21 юни) и призова съвета да се оттегли, тъй като се е компрометирал. Българският народ се интересува не толкова кого сме избрали, а какво е свършено. Гражданите искат бързо, качествено и справедливо правораздаване, откри топлата вода членът на ВСС Петър Стоянов.
Ще си подам оставката, ако ми я поискат тези, в чиято квота съм избран, посочи пък членът на ВСС Пламен Стоилов, който е представител на следователите (интервю със Стоилов четете на стр.3).
Председателят на Върховния касационен съд и член на ВСС проф. Лазар Груев правилно отбеляза, че оставките са акт на лична воля. Но както е известно, досега доброволно го предприеха само двама членове на съвета - Галина Захарова и Капка Костова. Те напуснаха преди две седмици заради несъгласие с избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.
Паралелно с този дебат партиите в парламента бойкотираха избора на нови членове на овакантените четири места в съвета след подалите оставки Иван Димов, Стойко Стоев, Галина Захарова и Капка Костова. Шефката на правната комисия Искра Фидосова скастри колегите си от опозиционните парламентарни формациии, които заявили, че няма да правят предложения за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. Според нея работа на всички в парламента е да предложат кандидатури за членове на съдебния съвет. Фидосова посочи, че другите парламентарни групи са последвали становището на ГЕРБ, изразено преди месец, партията да не предлага кандидати заради обвинението, че влияе върху кадровите решения в съдебната власт. Както е известно, депутатите от Коалиция за България непрекъснато атакуват ГЕРБ, че бройките за членове на ВСС от квотата на парламента не са попълнени. Сега пък изведнъж решават да не правят предложения, което не им прави чест, разгневи се Фидосова.
Очевидно е, че въздържането на партиите да предлагат кандидатури е свързано с всеобщия натиск върху съвета за колективна оставка. Съдбата на ВСС остава неясна засега. Ако в изблика си народната любов можеше да го събори с есемеси, това отдавна щеше да е станало. Кадровиците пък отвръщат с морални мотиви - че са отговорни хора, а ако ВСС се саморазпусне, това ще подейства дестабилизиращо на съдебната система. Звучи, меко казано, странно. Ако се съди от непрестанните скандали, в които тя е омотана, едва ли има нещо, което да я дестабилизира повече от самата нея. То не бе тефтерчето на Красьо Черния, не бяха неправомерно получени магистратски имоти по морето, не бяха подкупи, не бе чудо... Дали остана нещо за дестабилизиране?
Живописно описание на състоянието на ВСС даде SMS-ът, получен от висшия магистрат Цони Цонев: Жълта тиква с червени семки. Какво ли още ще прочетат висшите магистрати на мобилните си апарати, един господ знае. Съдбата на тиквата обаче е описана много добре в старата гатанка: Смотала се, завила се и на плет се обесила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във