Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тишина около бившия разузнавач №1

Шансовете на Военноокръжната прокуратура в София да защити тезата си в обвинението срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров не са толкова големи, както изглеждаха през юли, когато материалите по делото бяха внесени в съда. Както е известно, през лятото избухна скандал за присвоени от разузнавач №1 около 4.7 млн. лв. по време на неговото управление на НРС.


Софийската военноокръжна прокуратура внесе над 100 страници обвинителен акт срещу Киров след едногодишно разследване, започнало през юни 2012 година Тогава ген. Киров бе освободен от поста съветник на премиера по това време Бойко Борисов. Според прокуратурата от 2007 до 2011 г. генералът присвоил бюджетни средства на Националната разузнавателна службав левове, евро и доларина обща стойност 4.7 млн. лева. За тази цел разузнавач №1 съставил повече от 1100 официални, но неистински финансови документа с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.


Военните прокурори обаче отказаха допълнителна информация, тъй като делото е секретно и ще се гледа при закрити врата. Наблюдаващият прокурор и говорител на военната прокуратура Елин Алексов се задоволи да подчертае, че наказанието за извършеното престъпление е тежко не само заради сумата и положението, което е заемал ген. Киров, но и заради положената от него военна клетва. Тя го задължава да пази държавните интереси много повече от обикновените граждани, изтъкна Алексов.


Няма безотчетно харчене на пари. Аз уважавам прокуратурата, но това е само нейната гледна точка. Делото е засекретено и нямам възможност да се защитя в публичен аспект. Това, което мога да кажа, е, че данните, които мога да изнеса, ще ги изнеса само в съдебната зала. Не бих могъл нито да коментирам повече, не бих желал да изпадам в детайли, които биха могли да донесат нежелан международен отзвук. Единственото, което ще си позволя да кажа, е, че за мен делото още в своя зародиш има политически характер, заяви по повод обвинението ген. Киров.


Според запознати с дейността на НРС контролът по отчитането на разходи в службата, свързани с агентурен апарат, не е ефективен, тъй като често не може да се установи какви суми се харчат за вербуване. Източник на Параграф 22 хвърли известна светлина върху ситуации, при които НРС е бъркала в джоба си, за да плати на чужди агенти, като разходите не е имало как да бъдат фактурирани и възстановени. Сред случаите е и комбинация на разузнавателната ни служба, развила се в държавата Чад в Централна Африка. Както е известно, там от доста години бушува гражданска война, като от едната страна са силите на правителството, а от другата - бунтовници, навлизащи от съседен Судан. Според източника по време на конфликта бунтовниците успели да пленят резидент на НРС, френска гражданка. Метежниците поискали 1 млн. долара откуп от французите, тъй като не подозирали за разузнаваческите ангажименти на пленницата. След дълги преговори между българската и френската страна се стигнало до споразумение, според което НРС трябвало да извади парите и да плати откупа. След това сумата щяла да бъде възстановена от френската страна.


Откупът бил платен, резидентът освободен. Парите също били преведени, но така и не стигнали до НРС, разкрива източникът на Параграф 22. Въпреки това за случая са знаели на най-високо място в управлението на държавата, тъй като сумата е била достатъчно голяма. Вероятно те са част от липсващите пари, за които военната прокуратура обвинява ген. Киров. Той беше начело на разузнаването от 24 февруари 2003 г. до 25 януари 2012 г., а конфликтът в Чад избухна две години след като той пое кормилото в НРС.


След коментара си, направен веднага след избухването на скандала с изнесените от прокуратурата данни, ген. Киров се покри вдън земя. Вместо подробности прокуратурата цитира страховит текст от Наказателния кодекс, според който за недоказаното пред съда все още престъпление ген. Киров може да получи от 10 до 20 години затвор, конфискация на цялото имущество или част от него и забрана да заема ръководни държавни длъжности. В същото време от военното обвинение изтече информация, че в НСР все пак има вътрешни механизми на финансов контрол, които били ефективни. Те обаче можели да бъдат заобиколени, ако начело на службата е специалист, какъвто очевидно ген. Кирчо Киров е, намекнаха от прокуратурата.


Предстоящата съдебна битка за разкриването на истината за милионите на НРС се очертава доста тежка за всички страни в делото. В заседанията, които ще се водят при закрити врата, ще бъдат изложени секретни и супертайни факти от практиката на разузнаването. Миролюбивият край на процеса май ще е най-добрият начин те никога да не напуснат съдебната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във