Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТИТАНИЧНО!

От средата на 70-те години на миналия век на българските селскостопански труженици им е забранено да палят стърнища. От средата на 80-те години на същия този ХХ-и век на цял свят е известно, че глобалното затопляне е проблем №1 на съвременната цивилизация. А от средата на 90-те години и децата вече знаят, че безогледната сеч, ненормалното строителство и още по-ненормалното изхвърляне на промишлени газове в атмосферата са основни предпоставки за парниковия ефект и последвалото го трайно засушаване.
В България обаче никой не чете писаните закони (а още по-малко познава неписаните такива) и не слуша какво му приказват еколозите и учените. И понеже на държавата не й се харчат пари за противопожарни спасителни самолети и хеликоптери, а паленето на стърнища продължава, в задачата се пита: По какъв начин униформените огнеборци все пак се справят с десетките и стотици пожари:
а) носят вода с кофи и легени;
б) потушават пламъците с влажни пешкири;
в) застават пред огъня с ветрила в ръце и махат, докато пламъците кривнат в безопасна посока?
И още се пита в задачата: След като във вторник (24 юли) транспортното министерство реши да отпусне за борба с огнената стихия цели четири противопожарни влака, какво ще отпусне правителството като цяло:
а) 300 противопожарни велосипеда;
б) 200 противопожарни валяка;
в) 100 противопожарни трамвая?

Facebook logo
Бъдете с нас и във