Параграф22 Weekly

§22 Анализи

TO BE OR NOT TO BE

Досущ като хубавата Елена от древногръцката митология един български политик е в основата на войната, в която от няколко месеца падат глави на герои от специалните служби, тайни агенти присветват като факли в тъмнината, дамски спални самотуват в тишината, народни избраници губят апетит за кюфтета, депутатски комисии действат като информационни агенции...
И всичко това заради бившия вътрешен министър Румен Петков, който след недоброволното си слизане от поста през април т.г. се отдаде на партийно строителство, обиден заряза вътрешната и се зае да гради международната сигурност.
И тази седмица премина под знака на човека, заради когото чергите на МВР и Държавната агенция Национална сигурност припламват ту от единия, ту от другия край. Докато обществеността се чудеше кога прокуратурата ще връчи обвинение на Румен Петков заради осветяването на офицера под прикритие от ДАНС Алексей Петров, бившият МВР-шеф припали и фитила под стола на председателя на БСП и премиер Сергей Станишев с многозначителни недомлъвки за належащото му оттегляне. Това предизвика поредица от совалки и изказвания на различни отговорни партийни фактори, фалшиви сигнали от следствието и прокуратурата за предстоящото връчване на обвинение срещу Петков и подозрителна тишина след това.
И докато журналистическата гилдия притичваше от порта на порта, белким получи най-сетне достоверна информация ще бъде ли или няма да бъде обвинен бившият вътрешен министър, той за пореден път показа, че няма да си остави магарето в калта. В петък (17 октомври) от телевизионния екран той обяви, че който е казал А, трябва да изреди цялата азбука. Петков изрече това по адрес на шефа на ДАНС Петко Сертов, не без чиято помощ пролетният април неочаквано се прероди в мрачна есен за слезлия от МВР-небосклона вътрешен министър.
За пореден път, след като за няколко дни се сниши, бившият МВР-шеф нарече освобождаването на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков грешка. В подкрепата си за някогашния си подчинен Петков не се поколеба да посочи обичайния заподозрян за проблемите в агенцията - шефа й Петко Сертов.
И като същий ПР-експерт депутатът от БСП дръпна тънката струнка за застрашената свобода на словото и пожела народът да чуе от Сертов подписал ли е той разработката на журналисти Галерия. На базата на тази яснота вече да се вземат абсолютно категорични мерки, които да оздравят ДАНС, заяви Петков, явно имайки предвид да падне главата на Сертов. Същевременно човекът, който допреди шест месеца държеше всички тайни в ръцете си, дефинира раждането на агенцията многозначително: ДАНС беше пренатоварена с очаквания, нагнети се едно схващане, че, видите ли, със създаването си ДАНС ще смае света, ще изпоарестува корумпираните политици тук, каза той. А най-големи очаквания за бъдещата дейност на новата агенция показа не кой да е, а самият премиер и лидер на БСП.
На практика бившият вътрешен министър доказа, че ставалото с него, както и събитията сетне, всъщност са резултат от политически битки в любимата му партия. Доскорошният му подчинен и сегашен приятел, полицай №1 Валентин Петров, отишъл си след съмнения за чадъросване на съмнителни бизнесмени и фирми, прославили се като солидни спонсори, формулира същото заключение: скандалите в МВР и в ДАНС идват заради вътрешните битки в БСП, Румен Петков стана жертва на вътрешните битки в БСП, Иван Драшков е следващата жертва на тази битка.
Любопитен факт е, че изведнъж под един пряпорец във войната се озоваха толкова разнолики герои, че пред тях и перото на Шекспир ще пресъхне. Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов обявиха след смешната акция срещу тях, че са жертва на политически интриги. Тези, които съсипаха МВР, сега ще съсипят и ДАНС, защото Татяна Дончева и компанията й се опитваха по някакъв начин да отстранят Драшков, обявиха братята по оръжие. Всички знаят, че Михаил Миков слуша Татяна Дончева, заяви Пламен Галев. А да се говори за отношението на Дончева и лобито й в БСП към Румен Петков, вече е занимание за първолаци.
Ако братя Галеви могат да имат сантименти към Румен Петков заради онази прословута среща, която му изяде главата, какви ли ще са основанията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов да се присъедини към тази потайна тройка и също да говори за политическа чистка в ДАНС? Според Атанасов в ДАНС има вътрешни чистки, целящи да премахнат служители, които не искат да изпълняват политически поръчки, и един от тях е Иван Драшков.
Разбира се, опозицията ще бере плодовете от интригата, още повече след като вдигнаха и булото над старата разработка Лиани срещу прословутите обръчи от фирми на ДПС. Докато Петков беше вътрешен министър, разработката така и не успя да пробие в общественото пространство, и да се превърне в скандална новина от ранга на информационното дело Галерия. Заслугите на Петков за това, а по-сетне и на Иван Драшков като шеф на НСС, със сигурност срещат разбиране в ДПС. Което ще бъде, най-вероятно, подплатено както трябва.
Ето как зад разноликите персонажи, подобно на боговете в древногръцката митология, се изправят истинските воини, реалните герои в голямата война. Кой от простосмъртните ще падне - ще кажат те. Така че да бъде или не, знае само deus eх machina...

Facebook logo
Бъдете с нас и във