Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОАЛЕТНО

По странен начин е устроен човекът. Да не виним Създателя, но например имаме къса памет. Това се наблюдава най-отчетливо при политиците, тази представителна извадка на народа.
За сметка на това пък ни е дал цели 10 метра черва. Възможно е при отделни индивиди те да са далеч по- дълги. Сигурен съм, че ще се сетите за примери.
Не е чудно в такъв случай, че един 70-годишен човек обикновено е прекарал в тоалетната средно пет месеца от живота си. Най-малко.
Такава статистика може да си направи всеки. В същото време едва ли ще се намери някой, който да пресметне колко години (месеци, дни!?) е прекарал в дълбок размисъл.
Практиката сочи, че обикновено мислите ни сполетяват, когато заседнем в онова място, с извинение. Значи онези пет месеца не са минали бадева, тъй като през това време сме и размишлявали. Да не говорим за индивидите с по-дълги черва, тези истински мислители, застинали в позата на прочутата статуя на Роден.
Защо все пак, въпреки сравнително редовното практикуване на мислене, паметта ни е къса? Преди една година изложбата на художествената инсталация Ентропа в сградата на Европейския съюз предизвика гнева ни. Спомняте си, нали - в паното на чешкия художник Давид Черни България беше представена като едно турско клекало. Странно беше, че не турците, а ние се обидихме жестоко. Сякаш ставаше дума за авторски права...
Изложбата мина и замина. А днес ученици от цялата страна ще клекнат символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни. В подкрепа на апела им за по-добри тоалетни в школата коляно ще присвие и Сергей Игнатов, министърът на образованието, младежта и науката...
Да ни е честит 19 ноември, Международният ден на тоалетната!

Facebook logo
Бъдете с нас и във