Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тодорова все пак не прости на Цветанов

Делото за клевета май ще се гледа в провинцията

Много му се струпа през тази седмица на вътрешния министър Цветанов. То не бяха бедствия, не бе чудо. Сибирските ветрове откъм североизток се смесиха с февруарския щорм откъм Брюксел. Като капак върху главата на вицепремиера се стовари и делото за клевета, което заведе срещу него председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова.


Докато Цветанов обикаляше в понеделник с БТР гьоловете из Харманлийско, Тодорова газеше из софийските преспи към деловодството на районния съд на ул. Драган Цанков в София, за да заведе дело за клевета срещу министъра, както беше се зарекла.


В понеделник (6 февруари) е подадена тъжба от Мариана Тодорова срещу Цветан Цветанов за клевета. Визират се негови изказвания на 23 и 24 декември миналата година пред вестник 24 часа и пред bTV. Според Тодорова в тях са изложени неверни и позорящи обстоятелства, в смисъл че тя обслужвала интересите на организираната престъпност. Това заяви в сряда (8 февруари) за Параграф 22 говорителят на Софийския районен съд (СРС) Мила Георгиева.


Във въпросните изявления за медиите министърът казал, че забавяйки мотивите по делото срещу наркобарона Васил Маникатов, Тодорова е оказала услугите на организираната престъпност. На въпрос дали поддържа упреците си към съдийката, че обслужва интересите на мафията, Цветанов отговаря: Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност.


В разгара на скандала премиерът Бойко Борисов призна, че е поръчал на своя вицепремиер да търси разумен диалог със съдиите, като му дал пример, че в другите държави никой не си позволява да нарича съдиите мафиоти.


Това обаче не оказа очаквания възпиращ ефект върху шефа на МВР и ден след това той поднови заяждането с магистратката в предаване по Нова телевизия. Съдията този път бе атакувана за забавено с четири години дело за изнасилване на две малолетни момичета. Цветанов чете писмо, адресирано до него от пострадало семейство. Родителите споделяли твърдението му, че Мирослава Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Според изявлението по телевизията Тодорова умишлено и целенасочено попречила на разпита на множеството обвиняеми по въпросното дело и го е забавила почти пет години (в периода 2003-2007 г. - б. а.). Пострадалото семейство обвини магистрата, че е прекратила делото, тъй като през 2007 г. е отишла на друга работа. Изнасилването е извършено на 31 януари 1998 година.


Цветанов обясни пред зрителите, че се срещал с хората и потвърди, че делото е гледано от Тодорова, която го е прекратила, защото един от осемте обвиняеми се оказал бивш служител на МВР. Като ответна реакция в понеделник (6 февруари) на страницата на Софийския градски съд в интернет бе пусната подробна справка, от която излиза, че делото е забавено по вина на разследващия орган и прокурора. Освен това е било заведено за грабеж. Според изнесените факти през 2003 г. Тодорова не е била съдия в градския съд, а делото е разпределено на съдия Д. Атанасова.


Набедената Тодорова е била в районния съд, при това в отпуск по майчинство, а прокуратурата е завела дело за грабеж, а не за изнасилване. Тодорова поела делото през 2004 г. още при постъпването си в СГС. По време на съдебното следствие съдът събрал всички доказателства, поискани от прокуратурата, но в началото на делото не са представени данни, че един от подсъдимите към момента на деянието е бил полицай. Това се разбрало точно преди процеса да бъде прекратен. Информацията е представена пред съда по искане на защитник на един от подсъдимите. Нещата са се променили, защото според тогавашния Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) престъпленията, извършени от полицаи, се разследват от военни прокуратури и се гледат от военните съдилища.


Тъй като фактът въобще не е бил изяснен от органите на обвинението, в СГС погрешно е бил внесен обвинителен акт от некомпетентна прокуратура, а на съда не са били представени никакви доказателства за полицейския служебен статут на подсъдим по делото, се казва в съобщението на съда. Страните по делото не са възразили срещу решението на съда да прекрати делото през 2006 г. и да го прати по компетентност във Военноокръжна прокуратура. Ако СГС не беше прекратил съдебното производство, щеше да бъде незаконен съд по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека и щеше да постанови присъда, подлежаща на отмяна, пише още в съобщението на градския съд от понеделник. Институцията добавя, че съдия Тодорова не е сменяла работата си нито през 2006 г., нито през 2007 г., както се твърди в прочетеното от Цветанов писмо. По телевизията министърът каза също, че семейството е пращало молби през 2002 г. до главния прокурор и до Върховната касационна прокуратура, но без резултат. Тогава обвинението обаче още не е било внесено в съда, обяснява СГС. Родителите са изпратили писмо и до Висшия съдебен съвет (ВСС), но чак през 2006 година.


Както се очертават нещата, делото за клевета срещу Цветан Цветанов едва ли ще се гледа в районния съд на София. В сряда (8 февруари) СРС е изпратил делото на Върховния касационен съд (ВКС) за промяна на подсъдността. Причината е, че повечето от магистратите в този съд познават съдия Мирослава Тодорова, тъй като тя е работила там и по всяка вероятност ще си направят отвод. Но дори това да не стане и да бъде постановена някаква присъда, тя би трябвало на втора инстанция да бъде гледана от Софийския градски съд, което е нередно, тъй като Тодорова работи там в момента.


Така че ВКС ще трябва да реши дали делото да бъде прехвърлено в някой окръжен съд и кой да бъде той. Магистратката не е внесла граждански иск за парично обезщетение, а ще търси само наказателна отговорност. Присъдата за клевета предполага глоба от 5 до 15 хил. лв. и обществено порицание.


nbsp;


nbsp;


VIP-клеветници


*Лидерът на Атака Волен Сидеров осъди Слави Трифонов за клевета с решение на СГС от 19 юли миналата година. Водещият трябваше да плати на депутата 45 хил. лв. за обиди, изречени в ефир през 2005 г. Трифонов нарекъл лидера на АТАКА фашист и фюрер. В хода на досъдебното производство сценаристите на шоуто са обяснили, че те, а не Трифонов, са направили филмовия колаж с кадри от митинги на Атака и на националсоциалистическата партия и Хитлер. Но съдът приема, че това също е обида към Сидеров. Делото все още се обжалва по инстанциите.


*Депутатът от ГЕРБ Иван Петров започна миналата година дело за клевета срещу лидера на РЗС Яне Янев, който го обвини, че контролира контрабандните канали от Турция и че е оказвал натиск за митничарски назначения. Петров е завел два съдебни иска в Софийския градски съд за по 50 хил. лв. срещу Янев и срещу вестник Галерия.


*Бившата барета и подсъдим по делото Октопод Алексей Петров съди журналиста от ТВ7 Николай Бареков за клевета, съобщиха медиите в края на декември миналата година. Бившият служител на ДАНС Петров е подал иск за причинени неимуществени вреди в размер на 250 000 лева. Жалбата е била подадена в Софийския районен съд и е предизвикана от коментарите на журналиста по повод взривените бомби пред офисите на РЗС и ДСБ.


* Германският разследващ журналист Юрген Рот спечели на 5 октомври миналата година на втора инстанция делото за клевета, заведено срещу него от депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков. Повод за съдебния процес стана книгата на Рот Новите български демони, в която се твърди, че Петков е имал връзки с известни личности от престъпния свят и дори че е покровителствал незаконната търговия с амфетамини. Заради това депутатът заяви пред български медии, че Рот е лъжец, циник, безгръбначно мекотело и нищожество и заведе дело срещу него за 10 000 лева.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във