Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОЙ Е!

Най-после процедурата за избор на нов главен прокурор стартира. За разлика от развитите демокрации, в България този процес започна в потайна доба и далеч от хорски очи. През последните няколко седмици нито един висш магистрат, депутат или политически лидер не се осмели да сподели на глас каква личност точно трябва да оглави държавното обвинение. Според обобщения портрет, който екипът на Параграф 22 успя да състави от откъслечните изявления, наследникът на Никола Филчев трябва да е млад; да знае два чужди езика; да е професионалист; да добре приет от съдиите, следователите и прокурорите; да се хареса на българското обществото, на Европейския съюз и на САЩ; да е умен; да е нормален; да умее да общува с подчинените си; да не се крие от медиите и т. н.
И понеже никой не иска да каже кой е този човек, в задачата се пита: Ако България има нужда от личност като току що описаната, кой точно е оглавявал държавното обвинение през последните седем години:
а) чудовището от Лох Нес;
б) Кинг Конг;
в) Мунчо от Под игото?
И още се пита в задачата: След като висшите магистрати имат куража да вкарват в затвора по някой и друг бандит, защо досега не събраха смелост и не казаха какъв главен прокурор искат:
а) защото им е все едно;
б) защото и да кажат, няма кой да ги чуе;
в) защото ентусиазмът на управляващите ги забавлява?

Facebook logo
Бъдете с нас и във