Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тоягата на Цацаров срещу МВР-микрофоните

Скандалът около тежките съмнения за незаконно подслушване, осъществявано от мобилен екип на спецдирекцията Оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР, избухнал в началото на седмицата, изглежда, прекипя. И влезе във формулата на известната народна мъдрост всяко чудо за три дни. Патардията започна в понеделник (15 април) с изненадваща пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров, на заместника му Борислав Сарафов и с участието на градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев. Изненадата дойде както заради подранилото оповестяване на резултатите от проверката (според първоначално указания от Цацаров срок това трябваше да стане на 16 април), така и от категоричната демонстрация на еманципиране на Цацаров от бившите управляващи, които не криеха симпатиите си към него преди избора му за главен прокурор.


За чест на главния прокурор той строи пълководците си и застана начело в невиждана до този ден атака срещу доминираното от ГЕРБ вътрешно министерство. Досущ като четирите конника от Апокалипсиса обвинителите предрекоха черни дни за МВР след проверката в СДОТО. Още по-черно изглежда бъдещето на неколцина сегашни и бивши служители на дирекцията. С постановление на градския прокурор Кокинов са образувани четири досъдебни производства:


Срещу Цветан Георгиев Иванов - шеф на СДОТО от февруари 2010 до февруари 2011 година. Той не е изпълнил задълженията си по служба - не е създал необходимата организация за законосъобразно използване на специализираната техника и е създал условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционни права на граждани.


Срещу Камен Желязков Костов - директор на СДОТО от септември 2011 до юли 2012 година. Той също не е изпълнил служебните си задължения, уронил е престижа на МВР, създал условия за нерегламентирано подслушване.


Срещу Сергей Костадинов Кацаров - директор на СДОТО в периода август 2012-април 2013 година. И срещу него са повдигнати подобни обвинения, заедно с още едно - че на 3 април 2013 г. в София като директор е съставил справка, в която е удостоверил неверни обстоятелства. Той твърдял, че с наличната техника не може да се извърши проследяване и подслушване на заподозрени лица.


Срещу Радко Димитров, началник Отдел 04 в СДОТО МВР - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил, в който е монтирана специализирана техника .


Постановленията са с гриф за сигурност, поради което не всички подробности от тях бяха оповестени. От изнесената на пресконференцията информация стана ясно, че в СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от мобилния екип, не съществува регламент за провеждането на т.нар. тренировъчни излизания, липсват и писмени отчети за резултатите от тяхното провеждане. Налице е липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица. Създават се възможности за злоупотреба със служебно положение и нерегламентирано използване на техниката. Това е само част от заключенията на проверката.


Прокурор Кокинов подчерта, че изброените служители не са всички, които са отговорни за нарушенията. В хода на разследването може да се установят и други виновни. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отказа да се ангажира с краен срок на проверката, както и да посочи конкретната вина на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Цацаров се измъкна от въпроса, заявявайки, че разследването ще продължи нагоре и че в Закона за специалните разузнавателни средства е описано кой носи отговорност за контрола върху тези средства. Така обвинител №1 поприхлупи врящото гърне, преливащо от сересета, и го остави да къкри на слаб огън.


nbsp;


МВР спретна отпор, прокуратурата мина в атака

СРС-скандалът от седмицата се разви в нещо като институционална кавга между МВР и прокуратурата. Ведомството се надигна за отпор срещу попълзновенията на десетте обвинители в слушащото сърце на министерството. Професионалист №1 в МВР - главен комисар Калин Георгиев, навъсено заяви от телевизионния екран в сряда (17 април), че няма незаконно подслушване, а става дума за аварирала техника. Той възрази срещу образуваните досъдебни производства, обяснявайки, че засегнатите от тях негови колеги по никакъв начин не са саботирали проверката на прокуратурата. Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Техниката, с която ние разполагаме, не може да подслушва секретно, заяви главният комисар. Георгиев защити шефа на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, описвайки го като дипломиран инженер, със задълбочени познания в новите технологии. Главният секретар отхвърли твърдението на прокуратурата, че е имало умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи. Става въпрос за аварирала техника и трябваше да се действа бързо, обясни Георгиев. Що се отнася до противоречията в записаното в пътните документи на автомобила, той ги определи като случаен пропуск, тъй като СДОТО е една от най-динамичните структури на МВР. За всеки отделен случай може да се намери логично обяснение, заяви главният секретар на ведомството.


Не остана по-назад и служебният вътрешен министър Петя Първанова. Тя обяви, че е разпоредила служителите на министерството да окажат пълно съдействие на проверката в МВР. Коментирайки обвиненията на прокуратурата срещу Радко Димитров, че е саботирал разследването, тя изненадано заяви, че по време на самата проверка не е била информирана от прокуратурата за пречки или за необходимост да бъдат отстранявани такива. Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви Първанова по повод твърденията на обвинението, че са унищожени записи. Както е известно, прокуратурата констатирала, че по време на купон за 50-годишния си юбилей в СДОТО Димитров оставил гостите си и умишлено се заел да отвори с отвертка мобилната техника на спецавтомобила. След като не намерил харддиска, се обадил късно вечерта на фирмата производител на техниката и поискал парола за достъп. На сутринта Димитров успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация. Процедурни нарушения не означава извършено престъпление. В рамките на наказателно производство ще се установява какво не е наред, какво трябва да се допълни. Разчитам, че то ще доведе до един желан от мене край - добър край. Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление, заяви Първанова.


Прокуратурата обаче реагира светкавично и в сряда (17 април) съобщи, че е привикала на разпити Георгиев. Това стана по повод на интервю на главния секретар на МВР, в което той заявява, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата.


Оказва се, че хората на Цацаров много внимателно са проследили медийните изяви на главния секретар на МВР. В съобщението си те посочват твърдението на Георгиев, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е заснет от камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на колата. Обвинителите дори цитират думите на Георгиев, че това е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност.


В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не ни е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това засяга както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил. По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство, съобщиха от прокуратурата.


Ден преди да бъде разпитан главният секретар на МВР, обвинител №1 бе категоричен, че експертизата дали има изтрити файлове от автомобила за подслушване на СДОТО ще бъде назначена до края на седмицата. В нея се очаква да участват и международни експерти, които трябва да кажат дали записите могат да бъдат възстановени.


Екипът на обвинителите се закани още в началото на седмицата, че ще направят всичко, за да възстановят изтритата информация. Докато не я възстановим, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нечие нареждане, или по собствена воля, заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов. На екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера. Заличаването на информацията от слушаните телефони е извършено, без да има никаква техническа необходимост от това, обяви и главният прокурор. Ние ще опитаме да възстановим всичко, и то с помощта на експерти на фирмата производител. Дотогава не можем да кажем нищо за лицата, които са или не са подслушвани, подчерта Цацаров.


nbsp;


СДОТО вън от МВР, поиска служебният премиер Райков

Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР, заяви в сряда (17 април) служебният министър-председател Марин Райков. Така той подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров, който в началото на седмицата метафорично заяви, че не може този, който държи тоягата, да държи и микрофона. Дирекцията със специализирано оборудване за следене и подслушване да се отдели от МВР и ДАНС, настоя Цацаров.


Трябва да има структура, която може би да бъде контролирана от парламента, за да няма съмнение по тази тема. Дължим на българското общество сигурност, че подобни съмнения са невъзможни. Дали това ще стане, не зависи от мен, така премиерът допълни тезата на обвинител №1.


Що се отнася до вътрешноведомствените наредби, ще си позволя лично мнение - те могат да бъдат усъвършенствани и да се прилагат по начин, който да дава 100% гаранции, че подобни безобразия няма да бъдат възможни, каза премиерът по повод на твърденията за незаконно подслушване. Ако се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за състоянието на българската демокрация, каза след заседанието на кабинета в сряда Райков. Той обаче бе категоричен, че образуваните наказателни производства все още не означават обвинения, основавайки се на презумпцията за невиновност. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения, каза Райков. Според него обаче дори самото подозрение за незаконните СРС-ата е достатъчно притеснително. Що се отнася до законовата база, въпросът не е да се създават нови закони, а да се спазват съществуващите, посочи Райков. Българското законодателство е доста добре разработено по отношение на гарантиране демократичните устои. Не може всеки скандал да предизвиква водопад от нови закони, допълни той.


Изглежда, параноята все пак е подгонила и Райков. Той призна, че е помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова да подписва искания за използване на СРС само в присъствие на други колеги. Освен това той отказа да коментира обясненията на Първанова, с които тя отхвърли констатациите на прокуратурата при проверката във ведомството й. Премиерът се ограничи да припомни, че е бил настоятелен в препоръката си министър Първанова да отстрани временно шефа на СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел Радко Димитров.


Докато между служебния премиер Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров се очертава силен тандем при налагането на идеята СДОТО да бъде извадено от структурата на МВР, професионалното ръководство на ведомството продължава да се противи на този вариант. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев това най-малкото би струвало много пари. Не е рентабилно за сравнително малкия сектор Сигурност, твърди той. Доколкото ми е известно, единствено в Унгария има такава агенция и тя пак е под шапката на вътрешното министерство, заявява Георгиев.


nbsp;


Цецомобил-ът отвори кутията на Пандора

Един автомобил с техника за негласно оперативно-техническо обслужване е иззет. Изискани са и данни от столичната полиция, засягащи използването на този автомобил, обяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов. При проверката са установени противоречиви данни от дневниците в гаража на СДОТО - в дните, в които специализираните коли е трябвало да са паркирани в него, те всъщност са обикаляли из София. Движението им е било засечено от проверка на заснетия от камерите за видеоконтрол в столицата на СДВР. Спецколите са влезли в кадър на 15, 16 и 26 март. На 10, 14, 25, 27 март пък има сериозни разминавания между записаните часове в пътната книжка и реалните излизания на колата. Сред нарушенията, открити от екипа прокурори, е и липсата на писмен регламент в звеното на МВР за поставените задачи към служителите, нито такъв за провеждането на тренировъчни излизания и резултатите от тях. В заключение екипът заявява, че при сегашната организация на работа има възможности за нерегламентирано използване на техниката за подслушване.


Унищожен е запис чрез изтриване на данните от картите на автомобил със специализирана техника за подслушване, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Заместникът му Борислав Сарафов посочи, че началникът на Отдел 04 в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала празненството е било преустановено, като с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиска, какъвто не намерили. В 22.30 ч. Радко Димитров е поискал парола за достъп от вносителя на техниката. На следващия ден в 7.58 ч. той изтрил всички данни, събрани до момента в картите за памет, нещо, което до момента изобщо не е било правено. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващия екип относно детайлните възможности на използваната техника, заяви Сарафов. Това е саботаж, категоричен бе той.


Екип от десет прокурори са преровили всички нормативни документи на СДОТО. Четата на Цацаров дори изискала всички данни за числеността и е получила достъп до длъжностните характеристики на служителите от дирекцията. Разпитани са 22-ма от тях и разпитите им все още продължават. По преписката е изготвена справка за техническите характеристики на техниката в спецавтомобила, изискана е цялата документация във връзка с нея. Бившият МВР-шеф Цветан Цветанов също дал кратко обяснение пред двама прокурори. Заместник-председателят на ГЕРБ заявил, че той не е виновен, виновниците за подслушването били други. Цветан Цветанов даде кратки обяснения, в които каза, че той е представител на политическото ръководство, и че по отношение на техническата част има други длъжностни лица, каза и прокурор Роман Василев.


Резултатите от проверката в СДОТО се отнасят само до мобилната техника за подслушване. Стационарната техника, която обикновено използват полицаите, не е била обект на разследващия екип. Прокурорите са на мнение, че разследването продължава и е възможно да бъдат подведени под отговорност още обвиняеми. В разгара на скандала стана ясно, че служби на МВР са инициатори на над 115 000 искания по чл.12 от Закона за специалните разузнавателни средства (за установяване на лица неизвършили престъпления, но с искане за локализиране на местонахождението им).


nbsp;


Осанна за Цацаров, разпнете го за Цветанов

Бившият главен прокурор и сегашен конституционен съдия Борис Велчев пожела успех на прокуратурата в разнищването на поредния скандал в българските служби. В този ден ми се иска да поздравя ръководството на прокуратурата, главния прокурор Сотир Цацаров, градската прокуратура за работата им в последните дни. Изключително много ценя усилията, професионализма, резултатите и нагласата им. Искам да пожелая успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени ще намалят постепенно подобни скандали и накрая те ще изчезнат. Надявам се накрая да изчезнат , каза още Велчев.


nbsp;


Лидерът на БСП Сергей Станишев:

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов носи пряка отговорност за нарушенията, констатирани при проверката на прокуратурата за незаконно подслушване в МВР. Министър Цветанов каза, че ще подаде оставка, ако се потвърди и докаже сигнала. Мисля, че са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин, заяви той. Лидерът на БСП призова европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг да сложи край на мълчанието си, да игнорира партийната си принадлежност и да предприеме най-накрая необходимите действия, с оглед на тревожното погазване и незачитане на демократичните права у нас. Той настоя за независим мониторинг от Европейската комисия по случая с незаконното подслушване. Председателят на ПЕС Сергей Станишев споделил опасенията си и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.


nbsp;


Председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода:

Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Мисля, че е очевидно, че е загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност в България. Фактът, че въпреки новото развитие бившият премиер Бойко Борисов потвърди пълната си подкрепа за Цветанов, само подчертава липсата на всякакви демократични ценности в неговата партия. Свобода призова Европейската комисия да започне разследване по случая.


nbsp;


Позиция на партия Атака:

Във връзка с разкритията, които направи главният прокурор Сотир Цацаров, става ясно, че основната отговорност за нерегламентираните и незаконни подслушвания в периода 2009-2011 г. носи бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Атака настоява за незабавното оттегляне на Цветанов от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Той не трябва да взема участие в предизборната кампания и незабавно трябва да се започне разследване срещу него.


nbsp;


Богомил Бонев, бивш вътрешен министър:

Въпрос на морал е дали Цветан Цветанов ще продължи да участва в предизборната кампания. Законова пречка за това няма. Ако беше действащ министър, той трябваше да си подаде оставката заради резултатите от проверката за незаконното подслушване. Цветанов се закле, че ако се докаже, че има незаконно подслушване, ще излезе от политиката. Преди време министър Цветанов в едно свое изявление си затвори вратата при такава ситуация. Той каза, че по негово време няма как МВР да е провеждало незаконно подслушване и си затвори изхода да обясни, че в МВР може да има корумпирани служители, които са осъществявали незаконно подслушване. Той просто трябваше да каже, че няма как спрямо лицата от списъка, който Станишев предостави на прокуратурата, да е имало законно подслушване, тъй като са негови политически опоненти. Но мисълта на Цветанов е сложна за проследяване, заяви Бонев.


nbsp;


Йордан Бакалов:

Трябва да се има предвид, че това е началото на проверката. Тази проверка на прокуратурата е частична, защото тя е само в СДОТО. Определено проверката на прокуратурата трябва да се разшири, защото има и други дирекции и служби, които също имат такива възможности. За мен няма оправдание за министър Цветанов, той явно не е упражнил по никакъв начин контрол както е записано в Закона за СРС. А за нарушаване на Закона се носи наказателна отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във