Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОЛЕРАНТНО

С любопитство научаваме, че в община Пловдив стартира социална програма Столипиново-2.
Готов съм да се хвана на бас за 100 лв. (два изборни гласа), че първата ви мисъл при тази вест е: ей, аман от социални помощи за тия роми!
Къде е етническата ви толерантност, братя българи? Не познахте - програмата, кръстена на екзотичния пловдивски квартал, е насочена към вас самите! Тя ще обхване онези български семейства, които обитават жилища в ромския квартал Столипиново и желаят да заменят апартаментите си с общински в друг район на града. Молбите трябва да се депозират до средата на октомври, за да се прецени кои от гражданите отговарят на изискванията на програмата.
И ето я изненадата: в квартала явно цари толерантност, мир и етническа любов. Как по друг начин да коментираме бройката на подадените заявления - те са само сто. Няма грешка.
Да поразсъждаваме над този феномен. Какво ли е го е породило? Изглежда, Столипиново се е превърнал в интеграционен модел - на културно, икономическо и всякакво ниво българите се приобщават към ромите. Песните на Азис може да станат манифест на този интегритет. А текстовете на Умри, Хайде, почвай ме, Целувай ме трябва да влязат като задължителни в учебниците.
Не бива да забравяме и друго. В някои отношения Столипиново напомня офшорна зона. Тук електрическият ток е безплатен. Питейната вода също, особено по време на избори, щото политиците не обичат студената вода впоследствие. Като се добави и фактът, че инвестициите в гласове тук бележат връх, може да се каже, че Столипиново е остров Аруба сред тепетата на Пловдив. Мисля, че всичко е ясно, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във