Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОПАДВОКАТ ПРЕБИТ, НАПАДАТЕЛЯТ Е НЕИЗВЕСТЕН

Напрежението между великотърновската полиция и адвокатската колегия в града, избило в средата на юли, постепенно се покачва. Причината защитници и ченгета да се гледат под вежди е липсата на движение по разследването на жесток побой, нанесен от неизвестен нападател на адвокат Петър Лупов. На 18 юли мъж с неустановена самоличност нападна и преби един от най-известните и елитни търновски адвокати в кантората му на ул. В. Левски в центъра на града. Свидетели на престъплението няма, а криминалистите, проучващи инцидента, са под кривата круша. Като прибавим към това и желанието на полицията да потопи побоя в информационната мъгла, е разбираемо защо това разследване се гледа под лупа от обществеността в града.
Познати на пребития адвокат споделят, че той обичал да отива в кантората си сутрин рано, за да систематизира и подрежда работата си за деня. Във фаталния ден, малко след като седнал зад бюрото си, на входната врата се позвънило. Адвокатът отворил вратата и се озовал лице в лице с мъж с нахлупена ниско над очите бейзболна шапка. По-късно пред криминалистите юристът ще каже, че не е познавал нападателя си лично, но го бил срещал някъде по търновските улици. Неканеният гост изблъскал адвокат Лупов обратно в кантората. Измъкнал изпод дрехите си парче метална тръба и започнал да го налага с него. Накрая за изпроводяк, го наръгал в едната ръка с нож.
След като нападателят напуснал кантората, насиненият адвокат все пак успял да се обади в полицията. По време на огледа в кантората органите на реда открили тръбата, с която е бил наложен адвокатът. Самият пострадал е откаран в болницата, където веднага му е оказана първа медицинска помощ. При прегледа лекарите констатирали, че пациентът им е с контузни рани по главата и тялото. Тъй като състоянието му обаче не било критично и нямало опасност за живота му, те го изписали за домашно лечение.
Нападението над един от търновските топадвокати разбуни духовете в града. Десетина дни след инцидента няма отговор на въпросите кой е нападнал Петър Лупов, кой и защо е поръчал посегателството. Още на следващия ден след побоя се появи слух, че нападателят е записан от камера, монтирана на входа на банков клон, намиращ се в съседство с входа на блока, където е кантората на жертвата. От полицията в старата столица обаче пазят гробно мълчание и не съобщават дали действително разполагат със запис, на който да се вижда лицето на нападателя.
Въпросът кой и защо би могъл да има зъб дотолкова, че да посегне на адвоката в кантората му, е доста сложен. Според председателя на великотърновската адвокатска колегия Иван Няголов причината за побоя със сигурност е свързана с професионалната му дейност. Познавам колегата от 25 години. Той не обича показността. Никога не е споделял с мен или с останалите колеги да е заплашван или да се притеснява от нещо или от някого. Според мен обаче нападението над адвокат Лупов не е извършено спонтанно, а е предварително и старателно обмислено. Председателят на търновската колегия призова полицаите да разкрият извършителя на наглото престъпление и той да понесе своето наказание.
Името на Петър Лупов никога досега не е било замесвано в някакъв личен скандал. През последните две години обаче то изплува два пъти в медийното пространство в професионален план. В края на 2006 г. неочаквано гръмна новината, че млад съдия-изпълнител от Горна Оряховица едва не е осуетил продажбата на ДЗИ Банк на гръцката EFG Eurobank. На 11 декември 2006 (само 4 дни преди прехвърлянето на акциите) търновският частен съдия изпълнител Силвия Косева връчила на Централния депозитар документ за запор на 50 млн. акции, които представляват 100% от капитала на банката. Запорът е заради удовлетворяване на финансовите претенции на акционери на бившата Тракия банк, предшественик на ДЗИ Банк. Исковете са два, общо за 58 млн. лева. Исканото обезпечение е удовлетворено с решение от горнооряховския районен съдия Емануел Вардаров. Адвокат на акционерите на бившата Тракия банк е Петър Лупов. След вдигналия се шум в първите дни на новата 2007 г Окръжният съд във Велико Търново вдигна запора. След това през следващите месеци същите запори бяха наложени и в други районни съдилища в страната, но в крайна сметка те също бяха вдигнати.
Един от акционерите, ангажирали адвокат Лупов за съдебен представител по случая ДЗИ Банк, е търновският бизнесмен Георги Вълев. След неуспешния запор на акциите на Кюлевата банка отношенията между него и адвоката му претърпели промяна в негативен план. Неотдавна Вълев е изпратил писмо да Националната агенция по приходите. В писмото той се жалва, че бившият му съдебен представител не му е дал оправдателен документ за получени от него 120 хил. лв. хонорари. Бизнесменът дори бил изпратил две нотариални покани до юриста, на които той обаче не отговорил. По случая е образувана проверка.
Междувременно в края на 2006 г. името на адвокат Петър Лупов изплува и покрай друг случай. Малко преди Коледа стана ясно също, че търновският адвокат Петър Лупов и колегата му от Варна Пламен Луков са получили 600 хил. лв. хонорари от търновското ВиК Йовковци. Информацията дойде от официалния одитен доклад, направен след проверка от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Тогава пред журналисти адвокат Лупов не отрече, че двамата с варненския си колега са получили тези астрономически хонорари съгласно Наредба №1 от 2004 г. на Висшия адвокатски съвет за минималните размери на възнагражденията. Юристът обясни, че причина за високите хонорари са делата с висок материален интерес, по които той и колегата му са представлявали пред съда ВиК Йовковци. Търновски адвокати тогава коментираха, че цитираната от колегата им Наредба №1 регламентира само долната граница на адвокатските хонорари, а изплащането на високи възнаграждения било въпрос на стопанска целесъобразност. Обичайната практика била размерът на хонорарите да се формира като процент от претендираната по всяко дело сума.
Нападението срещу Петър Лупов не е първото посегателство над търновските адвокати. През 2007 г почти по същото време неизвестен запали кантората на друг от елитните юристи - Йордан Цветанов. Тогава потърпевшият изказа съмнение, че палежът е извършен заради спечелено от него дело с присъдени високи щети за причинена смърт при пътна катастрофа. Според подозренията на адвокат Цветанов извършителят на палежа е човек, известен в търновския кримиконтингент и подземен свят. Въпреки предприетото от полицията разследване, извършителят на престъплението все още не е разкрит и изправен на съд. През тази година вратата на гаража на същия адвокат Йордан Цветанов беше изпъстрена със заплахи и закани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във