Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тотален цирк в процеса срещу Ковачки

Едно-единствено съдебно заседание, първото по делото срещу енергийния бос Христо Ковачки, беше напълно достатъчно, за да се направи твърда прогноза, че поредният необяснимо забогатял българин няма да бъде осъден за никакво престъпление. Стартът на съдебния процес в четвъртък (19 ноември) в Софийския градски съд се превърна в истински цирк, след който човек недоумява дали клоунадата е режисирана, или клоуните са толкова недодялани, че разсмиват публиката с умопомрачителни гафове. По всичко личи, че обвиненият за източване на близо 17 млн. лв. ДДС самоковлия, който плати рекордната парична гаранция от 200 хил. лв., не само ще си я получи обратно, но и няма да възстанови нанесените на държавата щети и вреди, които обвинението успее да докаже.
А и защо да ги възстановява, като няма кой да му ги иска? В първото съдебно заседание по делото представителите на държавата в лицето на двама юрисконсулти от столичното поделение на Националната агенция по приходите (НАП) до такава степен се държаха като паднали от луната, че породиха основателни съмнения имат ли изобщо намерение да търсят тези пари от Ковачки. След като защитата на бизнесмена поиска делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, а прокурорът се съгласи, двамата хубавци тръгнаха да предявяват гражданския иск за въпросните 17 млн. лева. Оказа се обаче, че не са надлежно упълномощени - вместо от директора на НАП пълномощните им бяха подписани от министъра на финансите. При това едното беше не от сегашния - Симеон Дянков, а от бившия - Пламен Орешарски, който не представлява вече тази институция.
Дали тези хора са отделили и една минутка да се подготвят за дело, в което защитават държавен интерес в размер на 17 млн. лв., може само да се гадае, но единият не беше и подписал искането си да бъде конституиран като граждански ищец, та се наложи председателят на състава да му напомня, че може да го заяви и устно, на момента. Пита съдията, пита, а оня мълчи и се върти като обран евреин. Накрая промърмори с такава мъка, че иска да бъде конституиран, сякаш го накараха да глътне ръждив пирон. Поведението на НАП-аджиите, естествено, пасна като мехлем на адвокатите на Ковачки - Илиян Василев и Ина Лулчева, които настояха, че наказателното дело не бива да бъде отлагано заради непредявен граждански иск, а следва да се гледа, без да бъде конституиран граждански ищец. Щом държавата държи на щат подобни юристи, да си носи последствията, беше логика на защитата. И не беше лишена от... логика.
Съдът прекъсна заседанието за половин час, та единият юрисконсулт да притича до НАП и да вземе пълномощно от директора му Красимир Стефанов. След като го донесе обаче, не влезе в съдебната зала, а колегата му заяви, че ще отстоява сам гражданската претенция на държавата. Защитниците на Ковачки обаче не харесаха и новото пълномощно, защото в него нямало изрично упълномощаване за предявяване на граждански иск в наказателното производство. И отново настояха, че делото не бива да бъде отлагано, тъй като според чл.88, ал.2 от Наказателнопроцесуалния кодекс разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на гражданското дело. Неяснотата на тази законова разпоредба даде все пак аргумент на съда да отложи делото за 24 ноември с надеждата, че в качеството си на увредено лице НАП ще изпрати надлежно упълномощени юристи.
След края на заседанието адвокатите на Ковачки разкриха следващия си ход - ще искат още на старта на делото то да бъде спряно и върнато на прокуратурата заради разминаване на внесения обвинителен акт с позицията на прокуратурата в досъдебното производство. Дванайсетте свидетели, които бяха дошли за разпит (от призованите общо 22-ма), повечето служители във фирмите на Ковачки ще трябва да идват пак. И то без да е сигурно, че има за какво, тъй като при допускане на съкратено съдебно следствие може да се стигне до споразумение всички или част от тях да не бъдат разпитвани. Само ни губят времето, коментираха те.
От цялата работа мирише повече на политика, както се смяташе още при повдигането на обвинението срещу Ковачки. Политическата му формация ЛИДЕР се провали на последните избори и не успя да влезе в парламента. Доста хора твърдяха, че именно този провал е бил основна цел на възбуденото наказателно преследване срещу него. Ако това е вярно, може да се приеме, че управляващите сега дават заден ход и че се е изпарил всякакъв ентусиазъм той да бъде осъден и заставен да върне милионите. Вероятно още следващото заседание ще е достатъчно, за да стане ясно на всички дали има задкулисна сделка, която да блокира процеса в девета глуха. Жалкото театро около гражданския иск на държавата показва всъщност, че връщането на източените според обвинението милиони не е водеща причина в наказателния процес срещу енергийния бос. Иначе държавните структури биха се подготвили подобаващо. И сега хората от НАП трябва да отговорят какво им пречи да си върнат парите по пътя на данъчния процес. Ковачки има достатъчно активи, които могат да покрият държавната претенция. Разбира се, при наличие на данни за извършено престъпление прокуратурата е длъжна да повдигне обвинение, но защо ли цялата работа започва да издиша? Едва ли е случайно, че защитата е така доволна, че досъдебното производство е приключило и делото е вече в съда!

Facebook logo
Бъдете с нас и във