Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Това което прави МВР, е много добро

ВИЗИТКА
Роден е на 10 август 1960 г. в София, завършва Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски. Адвокат по наказателни дела. В 38-ото НС е избран за депутат с листата на СДС от Кюстендил. Член е на Комисията по местното самоуправление и регионалната политика и Комисията по правните въпроси и законодателство срещу корупцията. Един от авторите на поправките в Закона за нотариусите и на новия Закон за съдебната власт. В самия край на 1999 г., след структурните и персоналните промени, които Иван Костов прави в правителството си, е назначен за министър на вътрешните работи. Остава на този пост до изтичането на мандата на кабинета през 2001 година.

Г- н Йорданов, сегашното ръководство на МВР обяви доста промени - намаляване на състава на МВР с 20%, увеличаване на възрастта за пенсиониране на полицаите. Очаквате ли лавина от пенсионери заради новите условия в МВР и има ли вътрешното ведомство потенциал да се справи с изплащането на 20 брутни заплати на освободените и какъв смятате, че ще е икономическият ефект от тази мярка според вас?
- Според мен увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране на полицаите, според лансираните от ръководството на МВР промени в закона, не носи каквито и да е рискове, тъй като по сега действащите закони полицаите могат да бъдат пенсионирани твърде рано (дори преди навършване на 50-годишна възраст). Друг е въпросът дали част от хората във вътрешното министерство, които сега са в предпенсионна възраст, ще изберат да останат да служат при новите условия, или ще изберат сигурния път към пенсионирането и получаването на 20 брутни заплати, както предвиждат действащите нормативни документи. Това е въпрос на личен избор и преценка. Смятам, че ще бъдат използвани и двата варианта.
Намаляването на състава на МВР е нещо нормално. С уговорката, разбира се, че трябва да се съкращават предимно административни длъжности. Лавина от пенсионери има и сега. Началото й беше поставено от министър Михаил Миков по време на правителството на тройната коалиция с печалноизвестната и противоконституционна т.13 на чл.245 от ЗМВР. Обезщетенията на освободените служители все още се изплащат с голямо закъснение, а и се отразяват крайно негативно върху бюджета на министерството.
Разбра се, че сте давали показания за Алексей Петров и за житието му в МВР и в спецслужбите. България има ли проблем с Петров, или раздухването на историята около Трактора е опит за отвличане на вниманието от други, по-болезнени проблеми на действителността?
- Много се изговори и изписа по темата. Това, което мога да кажа категорично, е, че отговор на всички въпроси ще даде влязла в сила присъда по делото (била тя осъдителна или оправдателна). Сигурен съм в едно - никой няма полза от предварително огласяване на информация по едно току- що започнало наказателно производство. Казвам го като адвокат и като бивш вътрешен министър. Бил съм и от двете страни на барикадата и съм убеден - от шумотевицата и предварителното говорене никой не печели.
В последните месеци отвсякъде ни заливат акции с цветисти имена. По ваше време нямаше ли такива операции? Това, че са толкова многобройни значи ли, че сега МВР работи по-добре? Задавам неслучайно този въпрос - в битието си на адвокат сега защитавате някои от главните герои на тези акции...
- По времето на всеки вътрешен министър е имало полицейски акции. Характерното за тях е, че те не се провеждат от министъра, а от служители на министерството, които най-често остават незабелязани.
Най-ярките фигури, задържани по мое време, бяха Георги Илиев, Димитър Димитров-Маймуняка и Димата Руснака. В нито един от случаите обаче не е имало заснемане на арестите. За сметка на това, когато делото срещу Георги Илиев влезе в съда, един авторитетен всекидневник помести на първа страница негова снимка от съдебната зала в голям формат, на която той изглеждаше като манекен в скъпия си бял костюм.
Какво се цели с предварително изнесената информация могат да кажат хората, които са я предоставили на медиите. Сигурен съм обаче, че с информация за полицейски акции трудно би могло да се изместят други актуални теми от живота ни.
Отделно от това, в случай че някои от задържаните лица не бъдат осъдени, това означава възможност за водене на дела срещу държавата и изплащане на обезщетения, които идват от данъците на хората, които наблюдават акциите на телевизионните екрани...
Промените в НПК и НК породиха недоволство в адвокатската гилдия. От тези протести не произтече нищо, но все пак обяснете какво ще се случи, след като българският съд има правото да осъди някого по показанията на таен свидетел и на чутото от СРС?
- Отговорът е прост и всеки юрист може да ви го даде. На практика тази промяна означава, че могат да бъдат осъдени невинни хора. Защото много е възможно защитеният свидетел да има причина да отмъсти за нещо на обвиняемия или да си осигури по-лека присъда по същото или по друго дело.
Специалните разузнавателни средства са също много несигурни доказателства и имат значение най-вече за оперативната работа по даден случай, по-скоро за събирането на информация.
Като шеф на МВР преследвахте престъпници, сега защитавате онези, които законът преследва. Къде се пресичат пътищата на тези две категории - преследвачи и преследвани?
- Не само у нас, а навсякъде по света хората от правоохранителните системи са изложени на сериозни рискове и на изкушения. Не всички хора имат необходимия морал да останат там, където са. Всеки би могъл да се поблазни да спечели лесни пари. Много хора се увличат и виждате колко скандали възникнаха в последните години. Това са неща, от които няма как да избягаме. Но това, което сега прави МВР, за мен е много добро. Вижда се, че няма компромиси по отношение на никого - арестуват и обикновени престъпници, и служители на МВР, когато има улики.
В контекста на това, за което говорим, как виждате България след 5-10 години?
- Въпреки всичко, на което съм свидетел, на ставащото и на това, което съм преживял, аз съм оптимист за България. Ние сме вече част от Европейския съюз и сме длъжни да спазваме правилата, определени в него. Отдавна частната собственост преобладава в нашата икономика, а българинът знае как да работи за себе си. След като предишното правителство не успя да закопае България, се надявам, че и следващите няма да могат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във