Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Товарят сметката на Килърите 3

Безмилостната пернишка банда за мокри поръчки, добила известност като Килърите 3, може да е ликвидирала боса на ВАИ Холдинг Георги Илиев през август 2005 г. в Слънчев бряг. Сензационната новина дойде в четвъртък (22 август) от устата на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.


Той обясни, че разследващите работят по тази версия, но отказа да навлиза в детайли, преди убийците да бъдат осъдени. По думите на полицейския началник в момента разследващите се връщат назад към всички случаи на поръчкови и на битови убийства. По думите на Лазаров поради големия период от време, който е минал от разследваните престъпления досега, колегите му са принудени да използват основно за сътрудници, свидетели по делото.


Главният секретар не пожела да коментира и дали по делото има открити данни за разпънат в близкото минало чадър от полицаи над бандата, каквито коментари имаше в медиите. Лазаров разкри също, че вече е бил задържан още един заподозрян член на Килърите 3, но не пожела да назове името му. Той информира също, че са открити тленните останки на още една жертва на бандата - Теодор Неофитов.


Според главния секретар жертвите на групата за мокри поръчки са най-малко осем. Към момента няма информация бандата на Валентин Янев-Бореца и Мартин Антов да е свързана с убийствата на радиоводещия Боби Цанков и писателя Георги Стоев, сподели още Светлозар Лазаров. Тази група бе разбита малко преди пернишката под името Килърите 2.


nbsp;


nbsp;


Новите шефове на МВР са напът да надминат своите предшественици по интензивност на полицейските акции. Напоследък не минава и седмица, в която полицията да не е ударила някоя престъпна група. Все още не беше затихнало ехото от акцията Килърите 2 и на нейно място се появи операция със същото кодово название - Килърите трета серия.


В нощта срещу понеделник специализираният наказателен съд остави в килията половината от арестуваните предишната седмица и обвинени като група за мокри поръчки, лихварство и наркотрафик. Магистратите прецениха, че има достатъчно доказателства за съпричастност към бандата за Васил Василев-Бай Васо, който е баща на разстреляния преди осем години пернишки наркобос Райко Алексиев-Кръвта и за Милчо Петров-Чироза.


Двамата се сочат от разследващите като лидери на групата. Другите двама, които съдът реши да останат зад решетките, са Йордан Костадинов и Иван Цветков. От съда уточниха, че те са оставени под стража, защото са били осъждани точно в периода, в който е действала престъпната група - от началото на 2004-а до август 2013 година.


Под домашен арест бе оставен Борислав Николов, който е осъждан седем пъти и затова е налице опасност да извърши престъпление. Същата мярка бе определена и за Мартин Николов, който също е осъждан многократно, а освен това нямал документи за самоличност и можел да се укрие. За останалите двама от Килърите 3, които бяха арестувани миналата седмица - Димитър Начков и Евгени Миленов, съдът прецени, че няма опасност да извършат престъпление, тъй като не са осъждани, няма опасност и да се укрият. Начков бе пуснат под гаранция от 2000 лв., а Миленов излезе на свобода срещу 1000 лева. Разследващите смятат, че Килърите 3 са действали в Перник, Радомир и София. В групата са участвали още трима, които полицията издирва - Калоян Томов, Георги Георгиев и Марио Арнаудов.


Акцията по залавянето на групата в района на Перник беше съпътствана с изравянето на кости от трима души край трънските села Лялинци и Габров дол, за които се предполага, че са техни жертви. Чии са останките обаче тепърва трябва да докаже


ДНК експертиза

nbsp;


Според прокуратурата Василев и Петров са участвали в убийството на наркобоса Николай Христов-Хайо, както и в подготовката на убийството на друг разпространител на дрога - Петър Крумов-Пупи. Съдът е приел, че има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че Милчо Петров е подбуждал и към убийството на Иван Цветков-Ванчето и други пет души, които са били наркодилъри в групата в периода между 2005 и 2009 година.


В съдебната зала стана ясно, че основните свидетели срещу групата са Станислав Ангелов-Сиси, осъден за серия убийства, и наркодилърът Николай Николов-Шатката. И двамата излежават присъди в Софийския затвор. Именно те обяснили на разследващите къде са заровени труповете и кой каква роля има в групата.


Двамата тартори на бригадата заявиха пред съда, че са невинни. По думите им Сиси и Шатката са скалъпили тази история, за да си отмъстят за стар конфликт с тях, а заровените трупове са техни жертви. Пред съда Милчо Петров заяви, че Станислав Ангелов няколко пъти е опитал да убие него и семейството му. Двадесет и девет годишният Сиси е в затвора за четири разстрела. Има 18-годишна присъда за убийството на Николай Христов-Хайо. Осъден е на 30 години и за екзекуциите на Кирил Христов-Багера (26 г.), Биляна Кръстева (27 г.) и Цветелин Карпузов (31 г.). Телата им бяха открити заровени край Перник през 2009 година. Предполага се, че те са ликвидирани заради дългове.


Подсъдимите обясниха, че


Сиси искал да си отмъсти

nbsp;


защото сред заловените имало защитени свидетели срещу него, които му подсигурили 30-годишната присъда, която в момента излежава. Иван Цветков-Ванчето, друг от бандата, поиска да бъде освободен и пратен в клиника за психичноболни, където вече е пребивавал заради проблеми с наркотици.


Според разследващи бай Васо, Милчо Петров-Чироза, Йордан Костадинов и Георги Георгиев участвали в подготовката на покушението над наркодилъра Петър Крумов-Пупи през 2010 година. Тогава професионален килър уби Пупи само с един куршум в челото до язовира край с. Стефаново. Според свидетелските показания това убийство е било подготвено именно от разбитата в петък банда. Не се изключвала и възможността някой от заловените и да е физическият извършител. Именно тези доказателства наклониха везните на магистратите да оставят четиримата в ареста.


Николай Христов-Хайо пък беше убит през 2008 г. с откос от автомат в центъра на Перник. Интересен факт е, че именно хората, които лежат в затвора за убийството на Хайо, са и основните свидетели срещу Килърите 3.


В актива на бандата вероятно има над 10 убийства през последните години, но това едва ли някога ще бъде доказано. Според една от разпространените тази седмица версии разбитата банда вероятно е участвала и в отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник. Единият обвиняем за смъртта на момичето - Марио Любенов, вече е в затвора, но се мълви, че другият заподозрян Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби, приживе посочил на полицаите мястото, където Килърите 3 заравяли жертвите си.


Показанията на Чочо

nbsp;


за тайните гробове не били използвани от антимафиотите в продължение на година и половина. При преминаването на ГДБОП към ДАНС миналия месец оперативната информация била предадена на Криминална полиция. Полицаите използвали тези и други сведения, за да стартират операцията.


Седемнадесетгодишната Мирослава Николова от Перник бе отвлечена на 7 ноември 2011 година. Съдбата на момичето остана неизвестна до 11 януари 2012 година. Тогава ченгетата от ГДБОП задържаха Чочо, който направи самопризнания.


Според твърденията му Мирослава била отвлечена от него и Марио Любенов-Заека, за да изнудват богатия приятел на нейната сестра, който да плати откуп. Още същата нощ Мирослава била убита, а двамата решили да закопаят тялото в района, за който Чочо бил чувал, че има заровени трупове на изчезнали дилъри от бандата на Райко Кръвта и така да отклонят в бъдеще вниманието на разследващите в друга посока.


Заклет враг на тартора на заловената група - бай Васо, бил Златко Баретата. Бащата на Райко Кръвта смятал, че именно бившият командос стои зад убийството на сина му. Предполага се, че възрастният мъж е поръчал стрелбата срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата тази пролет, но покушението не успя.


Възможно е нарковойната в югозапада да е взела повече жертви, отколкото се предполага. Експертизи на оръжейния арсенал, иззет при арестите, ще покаже дали в историята на групата има и други жертви.


nbsp;


nbsp;
Версия - основана на отлично информирани източници, сочи дилъра на Христофорос Аманатидис-Таки на име Асен Китанов-Психото като издайник на бандата Килърите 3. Психото изпял организацията, за да оправдае опита за убийство срещу бащата на Райко Кръвта - Васил Станков, който се оказа тартор на заловената банда.Дилърът на Таки получи за неуспешния опит да ликвидира Васил Станков 13 години затвор. Според собствените му думи той искал да прекъсне поредицата от убийства на приближени на Таки. Бай Васо чистел бившите авери на застреляния си син, защото го предали и минали на подчинение на изчезналия в чужбина Аманатидис. Сред тях са изчезналите преди години Атанас Пашин, Владо Попето, Кръстьо Кръстев - Кръстето, Бойко Славчев и Димитър Гиздов-Гумения, Теодор Неофитов-Ханс и Красимир Стоянов-Мотореца. Предполага се, че две от телата, изровени от антимафиотите в Пернишко, са именно на последните двама. Разследващи търсят и останалите тела на изчезналите дилъри.Райко Кръвта е застрелян през октомври 2005-а. Групата му бързо губи позиции на наркопазара и тогава баща му - бай Васо, поема нещата в свои ръце. Най-вероятно първите му жертви са Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца, които изчезват през пролетта на 2007-а, подозират ченгета. В края на януари 2008-ма пък се изгубват следите и на Теодор Неофитов-Ханс.Тогава се намесва Асен Китанов, който прави опит да очисти бай Васо. Психото беше осъден пред лятото на миналата година, когато и разказал на криминалистите за убийствата на пернишката бригада. Разработката е продължила близо осем месеца, за да бъдат задържани и притиснати Килърите 3 с железни доказателства, които ще издържат в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във