Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОЗИ ПЪТ НЯМА ЛЪЖА, НЯМА ИЗМАМА: СЛАВЧО КЪРЖЕВ НАИСТИНА СЪБЛЕЧЕ ЧЕРВЕНАТА ТОГА

Освен с назначения, повишения и премествания в сряда (17 май) ВСС разгледа и една молба за освобождаване. Става дума за бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, който е депозирал в съвета писменото си желание да напусне съдебната система по собствена воля. Въпреки че в молбата си Кържев не сочи нито една причина, поради която трябва да напусне храма на Темида, членовете на ВСС с абсолютно мнозинство - 22 гласа за и нито един против или въздържал се - го освободиха от работа.
Веднага след приемането на оставката на прокурора в сряда деканът на правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград Александър Воденичаров предложи Кържев да бъде отличен с грамота и плакет за заслуги, но идеята му бе отхвърлена.
След заседанието Параграф 22 попита Воденичаров какви са заслугите на Кържев, че да бъде награждаван от Висшия съдебен съвет. За наша изненада професорът не успя да се сети за нито една причина, поради която бившият районен прокурор на София е трябвало да получи такива почести преди да бъде изпратен в заслужен отдих с почести. За да се измъкне от неловката ситуация, проф. Александър Воденичаров направи опит да развие тезата, че все пак този човек е посветил на прокуратурата 23 години от живота си. Няколко минути по-късно обаче той усети, че навлиза в опасни територии и сложи точка на импровизираното интервю.
За пръв път Славчо Кържев става обект на медиен интерес на 19 юни 1995 година. В този ден на пресконференция в Министерството на правосъдието е съобщено, че като районен съдия във Видин той е забатачил 1200 дела. И докато в правосъдното ведомство се чудят дали да не назначат там специален съдия, който да поеме делата Кържеви, Висшият съдебен съвет - по предложение на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, го назначава за... окръжен прокурор на Смолян.
Няколко месеца по-късно Славчо Кържев отново събира очите на медиите. На 20 февруари 1996 г. той разпорежда на полицията да арестува кореспондентите на в. Труд и в. 24 часа в града - Митко Щирков и Валентин Хаджиев. Поводът за тази репресия са публикации на двамата колеги за злоупотреби в Девинската районна прокуратура. Срещу тях е образувано дело за клевета, от което нищо не излиза, но това изобщо не пречи на Иван Татарчев да произведе Славчо Кържев в ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП).
През февруари 1998 г. ВСС понижава Кържев до редови прокурор в СРП по предложение на тогавашния градски прокурор на София Нестор Несторов. Мотивите на Несторов са, че Славчо Кържев е блокирал възможността за контакт между районната и градската прокуратури, създал е сред подчинените си атмосфера на подозрителност, страх, високомерие и фелдфебелщина, а работата на СРП се е влошила рязко. Малко след това обаче Иван Татарчев командирова Кържев в Главна прокуратура, а няколко месеца по-късно Върховният административен съд отменя решението на ВСС за наказанието му.
В началото на 2001 г. скандалът Нестор Несторов - Славчо Кържев избухва с нова сила. Тогавашният шеф на Софийската градска прокуратура обявява пред медиите, че в периода 1995-1997 г. Славчо Кържев (като шеф на Видинския районен съд и като окръжен прокурор на Смолян) е прекратил без основание общо 1428 наказателни дела, повечето от които са за квалифицирани грабежи и са образувани срещу известни извършители. Освен това Несторов съобщава, че разполага с цяла папка документи, която е предал на главния прокурор Никола Филчев.
Вместо да внесе папката във ВСС и срещу Кържев да бъде образувано дисциплинарно производство (най-малко), през лятото на 2001 г. Никола Филчев погва... Нестор Несторов. И не го оставя на мира докато Висшият съдебен съвет не наказа Несторов два пъти с понижаване в ранг и длъжност за срок от три години и не го изпрати да работи под ръководството на... Славчо Кържев.
На 5 юли 2002 г. Нели Дечева - временно изпълняваща длъжността софийски градски прокурор, и нейните заместници Вичо Станев и Тодорка Миндова изпращат писмо до Никола Филчев, с което искат уволнението на Славчо Кържев. Причината е ревизията в Софийската районна прокуратура, която установява, че ведомството на Кържев не работи. Под писмото на градските прокурори се подписват още тогавашният апелативен прокурор на София - Иван Петров, и двамата му заместници - Вичо Вичев и Ирина Апостолова.
Вместо да реагира по някакъв адекватен начин на бунта срещу Кържев, на 25 юни 2003 г. Никола Филчев съвсем изненадващо предлага на ВСС да го повиши в ранг и да му увеличи заплатата. И то с мотива, че Славчо Кържев ръководи най-голямата и най-тежка прокуратура в страната, има чувство за отговорност, притежава необходимата професионална квалификация и е подобрил работата на Софийската районна прокуратура.
За тяхна чест кадровиците на Темида почти единодушно отхвърлят предложението на Филчев, обединявайки се около изказването на тогавашния председател на Софийския окръжен съд, а сега председател на Съюза на съдиите в България - Нели Куцкова, че решение в подкрепа на това предложение би било позорно за ВСС.
Три години по-късно - през май 2005-а, Славчо Кържев отново стана център на внимание, защото излезе в неплатен отпуск и се кандидатира за депутат в 40-ото Народно събрание от видинската листа на Българския народен съюз (ВМРО - Съюз на свободните демократи - БЗНС-НС).
Този път обаче номерът му не мина, тъй като още на 6 юни 2005 г. ВСС избра за районен прокурор на София Вичо Вичев. Той незабавно разпореди нова ревизия на Софийската районна прокуратура (СРП), която през есента на същата година констатира редица нарушения в работата на Славчо Кържев и на подчинените му. Заради тази ревизия, след изборния му провал на 25 юни 2005 г., Кържев се върна в СРП като редови обвинител, защото ВСС го понижи в длъжност.
Няколко седмици по-късно Кържев излезе в неколкомесечен отпуск, който приключи с... молба за освобождаване от работа. Тя е подадена във ВСС веднага след като в началото на май новият главен прокурор Борис Велчев обяви, че ревизията на прокуратурата за последните пет години е приключила и резултатите не са от най-приятните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във