Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трафикант, осъден в САЩ, оправдан у нас

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък (5 март) американския поданик с британски произход Лий Джеси Куинто (35 г.). Той беше обвинен, че е прал пари у нас, придобити чрез търговия с наркотици в САЩ, и е извършил имуществени нарушения. Прокуратурата пледира за присъда от 5 до 15 години затвор. Според обвинението Куанто е закупил четири апартамента в България и не е доказал произхода на парите.
Пред съда обаче държавното обвинение не успя да защити тезата си, че Куинто е закупил три апартамента в София и едно жилище в Несебър със средства, придобити по незаконен начин. Недвижимото имущество на американеца се оценява на около 1 млн. долара, а две негови банкови сметки с общо 380 000 евро бяха запорирани от Комисията за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин, с искане да бъдат конфискувани в полза на държавата.
Делото срещу Лий Куинто у нас стартира на 3 октомври 2008 година. Американецът бе обвинен, че в периода от 8 април 2005-а до 3 май 2006 г. е купил споменатите жилища чрез нередовни банкови преводи. Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, тъй като в момента Лий Куинто се намира в затвор в американския щат Флорида. Там той излежава 20-годишна присъда за търговия с наркотици. Според защитата той се готви да обжалва решението на първата инстанция на американския съд и лежи зад решетките, тъй като отказал да плати 500 000 долара гаранция.
В съда стана известно, че имотите на чужденеца у нас са били купени, преди той да бъде задържан в САЩ, а магистратите счетоха подсъдимия за невинен, тъй като е бил заблуден и не е познавал българското законодателство. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС).
Ако тя бъде потвърдена и на по-горните инстанции, ще излезе, че нароченият за перач на наркопари Лий Джеси Куинто, макар и сега да търка наровете на затвора във Флорида, си е един честен човек. И нищо чудно някой ден той да съди държавата, каквито случаи напоследък станаха практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във