Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трафикът на хора ни вкара в USA-доклад

Държавният департамент на САЩ публикува десетия си поред годишен доклад, посветен на трафика на хора. И според него България си остава сред държавите, които не покриват минималните стандарти за борба срещу този вид престъпност. А в световен мащаб тя бележи значителен ръст през последните пет-шест години и се очертава като един от сериозните проблеми на съвременното общество.
Докладът за трафика на хора в целия свят беше представен в понеделник (14 юни) от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Документът съдържа оценки за 177 държави. За първи път сред тях са и САЩ. Въпреки че е между държавите, които полагат най-големи усилия за спиране на трафика на хора, страната също има сериозни проблеми, свързани с престъпната търговия. Според отчета над 12 млн. души в целия свят са засегнати от трафика на хора, а над 700 хил. годишно са новите жертви на тази форма на съвременно робство. Този доклад е каталог на трагедии, които светът не може да продължи да приема, заяви държавният секретар Хилари Клинтън. Тя отбеляза, че все повече хора стават жертви на трудова ескплоатация. Напредъкът на отделните държави в борбата срещу незаконната търговия с хора е доста различен. Само 30 държави от общо 177 оценени са в първа група - на тези, които покриват напълно критериите за борба срещу трафика на хора.
Правителството на България не се съобразява напълно с минималните стандарти за премахване на този тип престъпност, но прави значителни усилия в тази посока, констатира се в доклада на Държавния департамент. С тази оценка България остава във втората от три възможни категории. Но както в почти всички други международни доклади от такъв характер, не успяваме да се класираме в една група с останалите държави от ЕС. Заедно с Румъния България се нарежда до Косово, Сърбия, Албания и Македония. Дори Босна и Херцеговина и Хърватска вече са доста напреднали и ги включват в първата група.
Откакто се прави този доклад, България не е напускала втората група. Страната остава преди всичко източник на хора за трафик. Тя е и транзитна държава, а в редки случаи е и дестинация за търговията на хора. В България има вътрешен трафик, посочва се в доклада на Държавния департамент. Жертви стават най-вече жени и деца, които са подлагани на сексуална или трудова експлоатация. Западноевропейските държави, в които предимно се изнасят хора от нашата страна с цел сексуална експлоатация, са Холандия, Белгия, Франция, Австрия, но и в много други. Според US-доклада българите са жертви на ескплоатация най-вече в Гърция, Италия, Испания и Великобритания. Около 15% от жертвите са от ромски произход. В доклада се отчитат значителните усилия на българското правителство за борба срещу престъпната дейност. Споменават се законодателните промени, предназначени да увеличат наказанията за участие в трафик на хора, както и усилията за разследване на участие на държавни служители.
Държавният департамент препоръчва България да продължи усилията за съдебно преследване на държавни служители, замесени в този вид престъпления, както и на самите трафиканти. В доклада се препоръчва също осъдените трафиканти действително да излежават наказанията си в затвора. Специално се сочи, че България трябва да избягва ситуациите, в които вместо трафикантите да бъдат осъдени жертвите - миналата година в страната е имало два такива случая. Отправена е и препоръка България да ограничи възможностите за секстуризъм, в което забавление участват с малолетни.
По информация на базираната в Амстердам фондация Тampep която се занимава със защита на правата на проституиращите имигранти, България се нарежда на трето място по трафик на жени в Западна Европа. До 2006 г. в държавите на ЕС най-много са били жриците на любовта от Русия и Украйна. Сега обаче положението се е променило - в челото на тази класация са страни като България и Румъния. Най-съществен фактор за тази промяна е разширяването на ЕС, което премахна необходимостта хората от новите страни членки да пътуват с визи. Престъпните мрежи използват правото на тримесечен престой за гражданите от новоприетите страни, за да ги експлоатират, се казва в доклад на фондацията.
Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) тази година кризата у нас се е отразила и върху една от най-печелившите професии - проституцията. Пазарът за платен секс има значителни размери. През 2009 г. близо 6% от мъжете признават, че са ползвали такива услуги, съобщи главният експерт в центъра Тихомир Безлов. Той прогнозира, че заради финансовата криза догодина този процент ще расте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във