Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трафикът на хора: трън в петата на МВР

Името на бившата барета и някогашен съветник в ДАНС Алексей Петров пак зазвуча в пространството - този път из Гранитната зала на Министерския съвет във вторник (22 януари) по време на пресконференция, на която беше представена кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Идеята на организаторите от Националната комисия за борба с трафика на хора, чийто председател е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, и на консултантската компания Менпауър България бе да бъде представено проучване за информираността на обществото по проблема, проведено от Менпауър България,а също да бъдат обсъдени актуалните измерения на престъплението, както и инструментите за превенция.


Кампанията Нулева толерантност към трафика на хора обаче бе повод МВР шефът Цветанов да обяви за пореден път категоричната си позиция против легализирането на проституцията у нас. Въпреки че темата на пресконференцията бе трафикът с цел трудова експлоатация. Категорично няма да подкрепя нито като вицепремиер и министър на вътрешните работи, нито като общественик или политик в България легализиране на сексуалната експлоатация, каквато е проституцията, заяви той. България е между държавите износителки на женска плът и вниманието ни трябва да бъде насочено основно към ограничаване и недопускане на подобни престъпни групи да извършват тази престъпна дейност, каза вътрешният министър.


Сексуалната експлоатация на жени афектира МВР шефа, който посочи като пример използването на манекенки за тази цел. Прекрасни, хубави момичета, които са по подиумите на модните агенции, впоследствие се оказва, че са били принуждавани, възкликна Цветанов. Оттук насетне в пресконференцията, посветена на трудовата експлоатация, имената на Алексей Петров и свързвания с него Антон Петров-Хамстера излязоха на челни позиции.


Въпреки че знае, че бившата барета е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудвания, принуда и присвояване и за укриване на данъци, вътрешният министър Цветанов го свърза и с бизнеса с женска плът у нас. Но отказа да отговори на въпрос кои политици са ползвали услугите на проституиращите манекенки. Има разследвания по всички такива случаи, както и предстоящи операции, които ще се случат в предстоящите месеци и седмици. В тази посока всичко, което става известно на разследващите органи, ще може да послужи за обективни присъди в българския съд, лаконичен бе той.


Независимо че в битието на Алексей Петров като подсъдим липсва обвинение за склоняване към проституция, МВР шефът си позволи да посъветва журналистка от радио К-2 да ползва бившата барета като консултант за трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Той е работил и в службите, а е и част от организираната престъпност в България. Може да ви съдейства да вземете интервю и от Антон Петров - Хамстера, който в момента е задържан за подобен вид престъпна дейност - трафик на момичета с цел сексуална експлоатация, допълни съвета си Цветанов. Както е известно, миналата седмица Софийският апелативен съд (САС) остави Хамстера в ареста, след като преди това Софийският градски съд го пусна на свобода. Мотивът на апелативните магистрати бе, че срещу Петров има достатъчно доказателства в подкрепа на предположението, че той е ръководил престъпна група за склоняване към проституция. В същото време защитата на Хамстера твърди, че за създаването на организирана престъпна група, за каквото е обвинен Петров, би трябвало да има користна цел, а такава не е посочена в делото. Обвиненията срещу него са подкрепени от показанията на някои от момичетата, както и на анонимен свидетел номер 5 в делото. Този неизвестен очевидец твърди следното: Освен другото, с което се е занимавал, Антон Петров е държал и елитни проститутки. Създавал е модни агенции, където манекенките са проституирали, като Антон Петров е вземал пари от тази дейност и ги е отчитал на Алексей Петров.


Съдът тепърва трябва да изяснява действително ли има връзка между Алексей Петров и Хамстера в този бизнес. Вътрешният министър обаче качи емоционалния градус, разказвайки за наша съгражданка на име Олга, която станала жертва на трафик. В продължение на осем години подложената на сексуална експлоатация Олга докарала на своя сводник около 4 млн. евро, разкри министър Цветанов.


Общо около 32 млрд. долара се генерират от трафик на хора годишно. Голяма част от парите са натрупани от проституция, останалите от трафик на хора с цел трудова експлоатация. Известно е, че младите хора с охота приемат предложения за сезонна работа и за бригади и често имат проблеми, ако не направят справки за достоверността на офертите в съответните институции.


От МВР обаче не са в състояние да контролират този процес. Единственото, което може да направи всеки кандидат за сезонна работа или за участие в бригада в чужбина, е да провери статуса на трудовия посредник в Агенцията по заетостта - дали има лиценз за дейността. Освен това задължително трябва да има трудов договор на български език или на език, който работникът разбира, и личният му документ винаги да е в него. Ако му е отнет, трябва задължително да се информират полицейските служби в съответното населено място, тъй като те са жертва на трафик, съветват от МВР.


Очевидно звената на вътрешното министерство не могат да спрат хората с нисък жизнен стандарт в желанието им да си намерят каквато и да работа зад граница. По тази причина няма как трафикът на хора да бъде пресечен дори когато е с цел сексуална експлоатация, освен в случаите на насилствено склоняване. За 2012 г. са идентифицирани едва 137 жертви на трудова експлоатация, 113 мъже и 24 жени са се вързали на обяви за работа в чужбина, сочат разчетите на МВР.


Все пак има увеличение на разкритите случаи през миналата година в сравнение с 2011 г., когато жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация са били 91. В Националната комисия за борба с трафика на хора са убедени, че ръстът на идентифицираните жертви се дължи на информационната политика на комисията за превенция на този вид престъпност. Освен националната комисия вече действат и местни комисии в Благоевград, в Пловдив, предстои да бъдат открити такива звена и в други общини в България. Те ще реализират кампанията за нулева толерантност към трафика на хора. Тя предвижда повече информация за българските студенти и за българите, които желаят да приемат предложения за работа в чужбина, както и списък на лицензираните трудови посредници.


По време на пресконференцията стана известно, че в лицето на консултантската компания Менпауър България МВР има коректен партньор, който усърдно работи за прекратяване на трафика на хора. Международната неправителствена организация А-21, която работи в България директно с жертви на трафик на хора, също е в помощ на министерството. Организацията предлага пълна медицинска, юридическа помощ, образование, търсене на работа, репатриране на жертвите на трафик на хора. След намеса на организацията през 2012 г. в Гърция са осъдени 17 трафиканти, петима от които са прехвърляли зад граница българки. Преди няколко дни А-21 регистрирала пореден случай на трафик. В организацията сигнализирало момиче, което работило като консултант, но получило изгодно предложение за работа в чужбина. То било направено от клиент, който потърсил консултантска услуга. По време на разговора станало ясно, че клиентът знае твърде много факти за личността на момичето. То се свързало с А-21, експертите на организацията от своя страна уведомили полицията и в крайна сметка се оказало, че клиентът е организатор на трафик на хора.


nbsp;


nbsp;


Агенцията за съдебно сътрудничество в сферата на международни престъпления Евроюст предупреждава, че след присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз през 2007 г. трафикът на хора на територията на общността процъфтява. Съществуващите организирани престъпни групи в Европа са се възползвали от членството на бедните държави, за да привлекат момичета с лъжливи обещания за работа в чужбина, сочат експертите на агенцията.nbsp;


nbsp;


Лека присъда за трафикантПлевенският районен съд осъди във вторник (22 януари) плевенчанин за осъществяван трафик на хора във Федерална република Германия. В обвинителния акт на Районна прокуратура - Плевен срещу трафиканта Б.П. е посочено, че в периода 2005 - 2011г. той успял да убеди момиче от плевенското село Градина да работи за него като проститутка. След като най-накрая момичето се съгласило, през февруари 2010 г. и зимата на 2011 г. той я транспортирал до град Бамберг в Германия. С Б.П. пътувало и още едно момиче от село Петърница, което пък било оставено в Хамбург. И двете били съгласни да работят за Б.П. и да му се отчитат. Районният съд в Плевен призна за виновен подсъдимия Б.П. заради склоняване към развратни действия и го осъди на две години лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип.nbsp;


КонфискацияОкръжният съд в Добрич прие на свое заседание тази седмица експертизи по дело срещу осъдения за трафик на хора Милен А. и петима негови съучастници от Добрич. Делото бе образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя предяви претенции върху собствеността на 34-годишния Милен и съучастниците му, като поиска да бъде отнето имущество на стойност 546 929.83 лева. Приети са експертизи за 17 моторни превозни средства и движими вещи. Разгледана е и агротехническа експертиза за установяване дали се обработва имот, за чиято конфискация комисията също претендира. Съдбата на иска ще се реши на следващото заседание през февруари, когато ще бъде изслушана съдебно-икономическа експертиза за стойността на незаконно придобитото и на продаденото от Милен движимо и недвижимо имущество, стойността на получените от него законни приходи, на извършените от него разходи и съотношението между тях.Основание за иска на комисията е влязла в сила на 11 август 2011 г. присъда на Окръжния съд във Варна срещу Милен А., който е признат за виновен в това, че през периода 1 юли - ноември 2010 г. в Добрич, Варна и Германия е участвал в организирана престъпна група, създадена да извършава трафик на хора през граница с цел да бъдат използвани за проституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във