Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРАГЕДИЯТА В ДИСКОТЕКА ИНДИГО ОСТАВА НЕНАКАЗАНА

Въпреки че Софийският градски съд все още не е дал ход на делото за трагедията в Индиго, крайният изход вече е известен: четирима от подсъдимите могат вече да обявят датата на всенародното веселие по случай щастливото си избавление. Става дума за охранителите на дискотеката - Анри Силаги и Георги Василев, за един от собствениците на заведението - Красимир Илиев, и за управителя на Индиго - Ангел Николов.
Според обвинителния акт по делото те трябва да отговарят пред закона за престъпление по чл.122, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, което се санкционира с лишаване от свобода до пет години. След влизането на новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) в сила обаче решетките автоматично се заменят с глоби от 500 до 1000 лв. за Силаги, Василев, Илиев и Николов.
Всъщност подигравката с правосъдието и с паметта на седемте деца, загинали в мелето на 21 декември 2001 г., заслужава далеч по-сериозно внимание, отколкото някакви си 50, 150 или 1500 вестникарски реда. Защото в този случай на едно място е събрано (ако това е най-точният израз) всичко онова, срещу което Европейският съюз, САЩ и нормалните хора в България протестират от години: корупция в изпълнителната и съдебната власт, индивидуална некадърност, началнически терор върху магистрати с цел манипулиране на разследването, престъпления срещу правосъдието (укриване и унищожаване на документи). И накрая - като за капак - приемане на законова разпоредба, която откровено обслужва единствено интересите на престъпниците.
В събота (3 юни) се навършват точно четири години, откакто Софийската градска прокуратура внесе за първи път обвинителния акт по делото Индиго в Софийския градски съд. Процесуалните мизерии, които се разиграха след това, отдавна са широко известни и затова няма смисъл да бъдат повтаряни.
По-важното е, че бившият правосъден министър Антон Станков, който през ноември 2005 г. пое делото след връщането си в Софийския градски съд, можеше да му даде поне ход по същество. Не че щеше да се случи нещо кой знае какво - примерно виновниците за трагедията да бъдат осъдени на първа инстанция преди влизането на новия НПК в сила (на 28 април). Но със сигурност поне родителите, роднините и приятелите на загиналите деца щяха да въздъхнат с облекчение и да поживеят известно време с илюзията, че се е намерил един български съдия, който не се страхува от този процес.
За най-голямо съжаление на правосъдието Антон Станков също влезе в калъпа, и то много бързо. На 1 декември 2005 г. той не успя да даде ход на делото заради отсъствието на един от адвокатите. На следващото заседание, проведено на 7 февруари, отново нищо не се случи. Единият от подсъдимите (Анри Силаги) се оказа болен, а съдия Антон Станков... сдаде поста на колегата си Георги Колев. Месец по-късно - на 7 март, бившият министър на правосъдието отново пое случая Индиго в свои ръце. Вместо обаче да даде ход на делото, той удовлетвори искането на адвокатите (начело с Даниела Доковска) и върна в Софийската градска прокуратура (СГП) обвинителния акт за прецизиране.
За да изглежда всичко като истинско, съдия Антон Станков заяви пред медиите, че се е разбрал с градския прокурор на София - Бойко Найденов (днес той е шеф на отдела за връзки с обществеността на Върховната касационна прокуратура), редактирането на обвинителния акт да приключи в срок от един месец, след което процесът веднага ще стартира.
На 29 март СГП изпълни ангажимента си и внесе прецизирания обвинителен акт в съда. Антон Станков обаче запази хладнокръвие и... приложи порочната бюрократична хватка, позната като мълчалив отказ. Тоест - той не насрочи следващото заседание за 7 април, когато изтичаше обещаният от него едномесечен срок, но и не обясни защо отново бави топката. А месец по-късно - на 28 април, влезе в сила новият Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), който слага край на пародията. Или поне на онази част от нея, която засяга интересите на подсъдимите от Младежка кооперация Ялта - собственик на дискотека Индиго - Красимир Илиев, Ангел Николов, Анри Силаги и Георги Георгиев. Защото дори съдия Антон Станков да обяви, че процесът започва утре, неговият финал е предизвестен. Просто четиримата няма да бъдат наказани с лишаване от свобода (без значение дали присъдите са условни или ефективни), а ще бъдат санкционирани с административни глоби. При това - задължително, защото с новия НПК бе изменен чл. 78а НК, който в сегашната си редакция задължава съда при обвинение за престъпление, извършено по непредпазливост и наказуемо с лишаване от свобода до пет години, да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи административна такава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във