Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРАНСГРАНИЧНО

Прокуратурата на Естония предяви обвинения срещу 11 естонски и руски граждани, заподозрени в контрабанда на водка от Русия в Естония по... подводен тръбопровод. Новината би звучала като измислица, ако не беше съобщена от сериозна агенция като Франс прес. Контрабандистите пренасяли водката в Естония по самоделна тръба, дълга два километра. Изобретателните обвиняеми имали изключително добра печалба, тъй като след влизането на Естония в Европейския съюз твърдият алкохол е с една трета по-скъп, отколкото в Русия.
И децата вече знаят, че организираната престъпност отдавна не признава граници. Вероятно руско-естонската група е заимствала този метод от българските си колеги по занятие. Ще напомним как по време на ембаргото те прехвърляха нафта в Югославия с шлангове, потопени в граничната река Тимок. Нашите измамници вече са на друго, много по-високо ниво - вихрят далавери за милиарди на Уолстрийт.
Два свята, два типа трансгранична престъпност. В единия случай през границата с имейли се източват огромни пари, при другия под водната граница се източва водка, за да се избегнат граничните такси. Мащабите, разбира се, са несравними. Общото обаче между двата случая на измами е, че и долнопробната водка, и второкачествените ценни книжа трудно се пласират на пазара.
Ще видим в крайна сметка обаче кой ще сърба попарата - дали обвинените брокери и контрабандисти на алкохол, или контрата ще си остане у крайния потребител. Между другото водката вече била продадена, макар да е с лоши вкусови качества. Високорисковите ценни книжа обаче залежават. Явно вкусът в устата от тях е далеч по-лош.

Facebook logo
Бъдете с нас и във