Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРЕСКА ЗА ТЕМИДА СЛЕД СТАВИСКИ

Тежкият вирусен грип, тип Стависки продължава да мъчи родната правосъдна система, която се мята насам натам в изгаряща треска. Само така могат да се обяснят гърчовете й по време на прословутия процес срещу световния шампион и предизвикали нееднозначни коментари сред специалисти и редови граждани.
Изпаднала в едната крайност да постанови веднъж условна присъда, тя се изметна в другата и в началото на 2009 г. заби шампиона с ефективно наказание. Показателен детайл в тази картина обаче бяха пируетите на окръжния прокурор Светлозар Костов - той изостави червената тога, за да се изяви като истински шоумен.
Ще разгледаме поведението на окръжния прокурор Светлозар Костов и ако се сметне, че то е укорително, ще бъдат взети мерки, заяви в сряда (7 януари) окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов по повод изцепката на колегата му, че съдът е вързал кънките на световния шампион Максим Стависки.
Изявлението на бургаския представител на държавното обвинение бе по повод замяната на условната присъда на Стависки с ефективна. То бе подсилено и от кадро, на което се вижда как Костов балансира със завързани една за друга кънки за фигурно пързаляне върху ледената пързалка непосредствено до Съдебната палата в Бургас. Оригиналното фото бе направено броени часове след като стана ясно, че Апелативният съд в Бургас променя присъдата на Стависки от условна в ефективна.
Изявлението на колегата не е било съгласувано с мен. Аз лично не бих коментирал по този начин решението на съда, особено ако то не е окончателно. Отдавам го повече на емоциите покрай процеса и факта, че прокурор Костов е преценил, че това е начинът да покаже удовлетвореността си от присъдата. Факт е обаче, че подобно изявление е прибързано и пресилено, заяви още Ангелов. А по повод на фотото пък Албена Денкова заяви: Обидени сме от снимката на прокурор Костов. Подобна демонстрация опорочава целия спорт фигурно пързаляне и е подигравка с постиженията ни и дългогодишния ни труд.
Готов съм да се извиня на Максим Стависки, ако бъде оправдан, макар че това ми се вижда невъзможно, защото той сам се призна за виновен. Готов съм да поднеса извиненията си и ако ВКС му наложи условна присъда. Смятам обаче, че страните в един процес са равнопоставени. В продължение на повече от година Максим и неговите адвокати използват непрекъснато медиите. Затова определят въпросната снимка с кънките за медийно средство, коментира кадрото си самият Костов. Той припомни още, че условната присъда не решава основния въпрос с превенцията.
Броени часове преди Костов да се снима на леда и да произнесе фаталните думи вързахме кънките на Стависки, стана ясно, че световният шампион по фигурно пързаляне евентуално ще лежи в затвора две години и половина. Решението на Бургаския апелативен съд бе произнесено в срок от 30 дни, след като на 1 декември миналата година ВКС върна материалите за ново гледане в Бургас. С два срещу един гласа съдийският състав отмени наложената към момента условна присъда на световния шампион по фигурно пързаляне и определи той да излежи ефективно присъдата си при първоначално лек режим.
Регистрираната вече липса на обективност и крайности в решенията на Темида пролича и при новата присъда. Съдийското решение бе подписано с особено мнение от председателя на съдийския състав Георги Кошничаров. Колегите му Светла Цолова и Димитър Димитров обаче твърдо са се обявили за ефективно наказание за световния шампион. Мотивите, с които те са гласували против условната присъда на Стависки, е, че тя е несправедлива.
Считам, че присъдата на първоинстанционния съд е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание - справедливо, така пък е мотивирал особеното си мнение съдия Кошничаров. Според него условната присъда за подобен род престъпление не е прецедент в българската съдебна практика, а генералната превенция едва ли ще бъде постигната, ако Стависки бъде изолиран от обществото в продължение на две и половина години. Споделям мъките и страданията на близките на пострадалата Мануела и на загиналия Петър, но съдийската ми убеденост ме мотивира да взема това решение. БОС бе наложил справедливо и правилно наказание, заяви Кошничаров на импровизиран брифинг с медиите в кулоарите на Апелативния съд на Бургас.
В писмените си мотиви обаче колегите му Цолова и Димитров обосновават решението си с тежестта на извършеното престъпление, довело до смъртта на едно лице и тежка телесна повреда на друго. Те подчертават още, че Стависки е бил рекламно лице именно на национална кампания против шофирането след употреба на алкохол, а се е качил да управлява тежкия си джип Хамър, след като е пил.
С новото решение на Бургаския апелативен съд бяха завишени парите по гражданските искове, които трябва да изплати Стависки на близките на пострадалите Петър и Мануела. Заради тежкото физическо увреждане на Мануела Горсова и продължителното й лечение гражданският иск за нея бе завишен от 80 хил. на 150 000 лева.
Постановени бяха и по-големи обезщетения за родителите на Петър - от 180 хил. лева общо за двамата на 240 000 лева.
Решението на БАС може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Ще обжалваме. Не само в чисто професионален, но и в човешки аспект съм дълбоко разочарован от постановената присъда. Категоричен съм, че евентуалното постановяване на затвор за Максим Стависки няма да изиграе възпитателната роля, която законът е посочил в генералната превенция. Нещо повече, самият процес и отразяването му в медиите има значително по-голяма възпитателна роля върху обществото. Силно вярвам, че върховните магистрати ще изменят ефективното наказание и ще постановят условно такова, коментира единият от защитниците на Стависки - бургаският адвокат Росен Кожухаров.
Максим е потресен. Новината го попари. Не мога да разбера защо в България до такава степен унизяваме героите си. Той не е престъпник, че да лежи в затвора с престъпниците. Максим е известен с добрите си дела. Вярно е, виновен е, но постъпката му е непредумишлена, миг невнимание, не е рецидив, коментира наложеното ефективно наказание на партньора й фигуристката Албена Денкова.
За първи път Максим Стависки застана пред БОС през януари 2007 година. На 30 януари 2008 съдийският състав, председателстван от Пламен Синков, постанови условна присъда в размер на две и половина години с три години изпитателен срок и забрана за шофиране за четири години. Съдът наложи обезщетение в размер на 80 000 лева за Мануела въпреки поисканите от баща й Красимир Горсов рекордните 2 млн. лева. По 90 000 лв. бяха присъдени за всеки от родителите на загиналия Петър Петров.
Окръжната прокуратура в Бургас обаче внесе протест срещу условната присъда на Стависки. Жалби в съда пуснаха и роднините на пострадалите. На 6 май 2008 г., когато делото влезе за гледане в Бургаския апелативен съд, условната присъда за Стависки отново бе потвърдена. Последва нова поредица от жалби от страна на прокуратурата и от роднините на Мануела и Петър. Така процесът стигна до ВКС. На 24 септември 2008 г. висшите магистрати постановиха делото да бъде върнато за ново гледане в Бургаския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във