Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трети в списъка с атентаторите от Бургас

Тъкмо да изтече срокът за внасяна на обвинителния акт по делото за атентата на летище Сарафово, и гръмна новината, че ще последва ново отлагане. Този път не заради пропуски на разследващите, а заради изненадващата поява на още един заподозрян за кървавото покушение на 18 юли 2012 година. Както е известно, тогава бяха убити петима израелци, българския шофьор Мустафа Кьосов, а още други 32-ма души бяха ранени.


Има трето заподозряно лице за атентата в Сарафово, обяви в четвъртък (20 февруари) главният прокурор Сотир Цацаров. Той не уточни дали става дума за чужденец или не, но поясни, че новият атентатор е взел пряко участие в покушението. "Установяването на новия участник в атентата ще удължи разследването и ще има и други международни съдебни поръчки. Това не означава, че внасянето на съдебния акт се отлага за неопределено време, просто ни е необходимо още малко време", заяви Цацаров.


Обвинител № 1 обеща през септември 2013 г., че обвинителният акт ще бъде внесен до март 2014 година. По думите му 95% от работата по случая е приключена, има отговори на съдебните поръчки, само се очакваше да бъдат довършени някои от експертизите.Той обясни, че амбицията на подчинените му е да внесат материалите по делото в Бургаския окръжен съд "максимум до първите три месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица".


Тогава Цацаров обясни, че за самото дело срещу извършителите има два варианта - или те да бъдат тук, на място и да участват в процеса, или да бъдат съдени задочно.


Още тогава Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата няма да замрази разследването срещу извършителите, каквато възможност съществува в НПК. Той обеща работата по изясняване на всички обстоятелства около атентата да продължи дори ако Ливан ни откаже екстрадиция на установените до момента извършители. Такова развитие е възможно поради факта, че между България и Ливан няма подписан договор за екстрадиция. Задочният процес в този случай е логичният вариант, изтъкнаха прокурорите.


Разкриването на нов заподозрян, при това пряко участвал в атентата, действително ще отложи влизането на процеса в съдебната зала, но пък ще даде възможност на разследващите да задълбочат работата си и да придвижат делото напред. Забавянето на отговора от Ливан ще бъдат ли екстрадирани двамата досегашни заподозрени вероятно няма да е пречка за пълното изясняване на картината за подготовката и самото осъществяване на кървавия атентат през юли 2012 година.


Както е известно, година по-късно, през юли 2013 г., българските власти идентифицираха извършителите и обявиха за издирване Мелиад Фара (Meliad Farah, известен също като Hussein Hussein), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El Hajj Hassan), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. Двамата са пребивавали у нас близо месец преди терористичния акт на 18 юли 2012 г. и са били забелязани още на 26 юни в Русе, Варна, Несебър, Слънчев бряг и село Равда.


Според разследващите двамата са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Брайън Джемисън (Brian Jeramiah Jameson), Жак Филип Мартен (Jacque Philippe Martin) и Ралф Уилям Рико (Ralph William Rico), като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности. През юли 2012 г. Мелиад Фара е наел в с. Равда лек автомобил "Рено Клио" с регистрационен номер A9027KT.


След новите разкрития вътрешният министър Цветлин Йовчев увери, че има сериозен напредък в разследването на атентата.


Обратът в разследването на атентата със сигурност ще хвърли и допълнителна светлина върху въпроса кой е поръчителят. До ден днешен никоя терористична групировка не е поела отговорност за покушението. От своя страна вицпремиерът Цветлин Йовчев потвърди през юли м.г., че следите водят към "Хизбулла". В периода, в който аз съм министър, има получена и допълнителна информация, която води към тази насока", каза тогава министърът.


Разследването със сигурност ще даде отговор и на въпроса възможно ли е в страната ни да съществуват т.нар. спящи терористични клетки и каква е вероятността тук да проникват и да се укриват членове на подобни групировки. Очевидно не съществува тотална защита срещу тях. Доказателство за това е делото в Пловдивския окръжен съд от тази седмица, при което магистратите оставиха в ареста обвинения в тероризъм афганистанец с германско гражанство Сюлейман Сидики. За него беше установено, че е член на терористични групи и е участвал във военни обучения на "Ал Кайда" на територията на Германия и Афганистан.


Сидики (27-годишен) е бил заловен на 15 февруари със съпругата си в Пловдив. Какво обаче щеше да стане, ако за него нямаше издадена от Германия европейска заповед за арест? От 29 януари тази година. Сидики е бил беглец и от Германия е успял да се добере до България, да влезе безпроблемно през нашите граници и да се установи в Пловдив. Благодарение на сътрудничеството по Шенген се предава на информация за подобни лица между страните. Съществуват обаче и терористи, за които няма никакви данни в Шенгенската информационна система. Невидимото им присъствие хвърля черна сянка върху усилията на държавата за превенция и предотвратяване на атентати, подобни на този в Сарафово, и ги прави почти мисия невъзможна...

Facebook logo
Бъдете с нас и във