Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тревожни мозъци в съда

Що е лудост и кои са проявленията й - този въпрос занимаваше в сряда (20 октомври) умовете на съдиите от Софийския градски съд, разглеждащи делото срещу Златомир Иванов-Баретата и 19 от неговите хора. Темата, над която си блъскаха главите магистратите от СГС, не е от вчера, но тази седмица тя се нуждаеше от категоричен и окончателен отговор. Причина за това беше процесуалната съдба на Борислав Секулов - един от Златковите 19 човека, споделящ общата им подсъдима скамейка. Ако е с психични проблеми - няма място в залата, ако не е - остава в делото, но тази дилема се нуждае от разрешаване.
Съдиите веднага бяха притиснати до стената, защото не си дадоха сметка, че всеки луд си има коронен номер. Подсъдимият Секулов поиска заседанието да бъде засекретено, тъй като щял да съобщи пред състава факти от личния си живот, които разкриват неговата лудост. Магистратите се вързаха и засекретиха заседанието, но така косвено признаха, че подсъдимият не е съвсем в ред.
Преди Секулов да разкрие лудостта си, адвокатите му представиха пред съда тройна експертиза за състоянието на клиента си. Според заключенията й, състоянието на Секулов трудно може да бъде доказано в амбулаторни условия и затова е необходимо да бъде настанен в стационар поне за 20 дни. Съдът прецени, че е по-добре да се назначи още една експертиза, защото в противен случаи трябваше да отложи делото поне с месец, докато Секулов е на изследвания.
Трима експерти обявиха, че подсъдимият е склонен към агресивно поведение, тревожност и нарушен сън. Тези симптоми обаче са вследствие на черепно-мозъчни увреждания и вероятно на обстановката в ареста, където е настанен. Прегледалите го лекари бяха категорични, че няма суициден риск, но настаняването на Секулов в лечебно заведение е наложително заради агресивното му поведение.
Още през миналата година пред СГС са били представени документи от ТЕЛК, доказващи, че Секулов е болен от параноидна шизофрения. Заради диагнозата той попада в хипотезата на чл. 33 от Наказателния кодекс, който сочи: (1) Не е наказателноотговорно лицето, което действува в състояние на невменяемост - когато поради умствена недоразвитост или продължително или краткотрайно разстройство на съзнанието не е могло да разбира свойството или значението на извършеното или да ръководи постъпките си.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Не се налага наказание на лице, което е извършило престъпление, когато до произнасяне на присъдата изпадне в разстройство на съзнанието, вследствие на което не може да разбира свойството или значението на своите постъпки или да ги ръководи. Такова лице подлежи на наказание, ако оздравее.
По силата на този член от НК СГС би трябвало да извади подсъдимия от процеса и да прекрати делото срещу него. След тройната експертиза в сряда обаче беше представена и петорна, доказваща тъкмо обратното - Секулов не е болен от шизофрения и може да участва в процеса. Според изследването на петимата лекари при Секулов се наблюдава повишена тревожност, както и опити той да представи и внуши някои болестни отклонения. С две думи, лекарите отричат заболяване параноидна шизофрения и заключават, че не могат да потвърдят наличието на други психиатрични диагнози, а състоянието на Секулов му позволява и да участва в делото и да бъде задържан в места за лишаване от свобода.
Самият спорен пациент беше на друго мнение. Когато съм бил на пет годинки съм боледувал и тогава пиех много лекарства, които предизвикваха аномалии. После в училище заспивах в час, а след това не можех да си спомня нищо, аргументира невменяемостта си Секулов. В десети клас ядох сирене и се отрових, изпаднах в кома. Оттогава чувам шумове, гласове. Мисля, че тогава съм се свързал с отвъдното и висшите сили. Знаете как е човек в кома - чели сте, бяха думите, с които Секулов потърси съчувствие от съдия Петър Гунчев.
Частична амнезия, липса на подходящи медикаменти - това били причините състоянието му през годините да се влошава. Нямам намерение да си измислям, че съм болен, питайте майка ми, апелира подсъдимият. Впечатленият от разказа съдебен състав се съгласи да изслуша като свидетел по делото на следващото си заседание майката на подсъдимия Калинка Секулова. След това по молба на недоказано болния заседанието беше закрито за външни лица.
Делото тръгна на куц крак още от самото начало в сряда. Вместо да свидетелства против Златко Баретата и групата му, пред съда се изправи 18-годишната Естел Семерджиева, която заяви, че изобщо не знае за какво е призована. Девойката се легитимира с ученически бележник, защото й откраднали личната карта. По време на досъдебното производство тя разказала, че пушела марихауна, с която я снабдявали дилъри на Златко Баретата. Тях посочила с имена и адреси.
За да си припомни казаното преди, представителите на обвинението настояха да бъдат прочетени показанията на Семерджиева от досъдебната фаза. Но след като това стана, момичето заяви, че е била принудена да подпише попълнен вече лист. Държаха ме 11 часа, имаше униформени полицаи, такива с жилетки и един цивилен, той ме разпитваше. Каза ми, че съм загазила сериозно и е най-добре да подпиша и ще ме пуснат, каза Семерджиева.
Самият Златко Баретата също се появи в залата, като видимо изглеждаше зле. Подпухнал и блед, той през десетина минути искаше разрешение да посети тоалетната. Както е известно, на 6 октомври СГС промени мярката му задържане под стража в по-леката домашен арест именно по здравословни причини. Иванов беше лекуван в болница Токуда от стеснение на уретера и претърпя досега три операции. Предстои му и четвърта хирургическа намеса. Това означава, че на СГС тепърва му предстои профилиране както в областта на изследването на менталните заболявания, така и в урологията, хирургията и бог знае още в какво...

Facebook logo
Бъдете с нас и във