Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Три дни четат обвинителен акт

Най-малко три дни ще продължи четенето на обвинителния акт по мегаделото Пътни такси, по което подсъдими са 19 бивши служители на граничния пункт Кулата. Това трябваше да стане през тази седмица, но липсата на служебен защитник отложи процеса, който от една година се очаква да тръгне.
В сряда (10 март) около 11 часа в голямата зала на Кюстендилския районен съд се събраха абсолютно всички 19 подсъдими заедно със защитниците им, което отдавна не се е случвало в български съд. Бившите служители от управление Пътни такси и разрешителни към агенция Пътна инфраструктура са подведени под съдебна отговорност за това, че са присвоили 3 473 153.44 лева. По време на проверката се оказа, че единствено служебният защитник Георги Божинов, назначен за адвокат на подсъдимия Христо Андонов, липсва в залата. Но без него съдът така и не можа да даде ход по същество на наказателно дело от общ характер (НОХД) 1629 от 2009 година, образувано срещу Велик Христов, Иван Тиньоков, Валери Филипов, Николай Тренев, Димитър Талев, Христо Андонов, Атанас Иванов, Иван Дончев, Димитър Мицев, Марин Бърдаров, Костадин Карабельов, Владимир Киряков, Христо Панчев, Игнат Петков, Румен Бърдаров, Георги Смилянов, Георги Хаджиев, Никола Владимиров и Георги Божудов.
В началото на заседанието съдебният състав с председател административния ръководител на съдилището Андрей Радев предложи делото да се гледа по реда на гл.27 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) - съкратено съдебно следствие. Предложението обаче не бе прието, тъй като с него не се съгласиха нито адвокатите, нито подзащитните им.
Стана ясно, че на първото заседание по случая няма да бъде даден ход на делото по същество. Председателят на съдебния състав Радев се опита да се разбере с адвокатите как да води делото, тъй като обвинителният акт по случая е написан на 21 240 страници и неговото изчитане би отнело поне седмица. Разбра се също, че над 100 хиляди кантарни бележки са събрани в 54 кашона от телевизори и при всяко съдебно заседание трябва да бъдат транспортирани от Петрич до Кюстендил.
Всички адвокати, с изключение на един - Албина Анева, се съгласиха в съдебната зала да бъдат прочетени само 67 страници от обвинителния акт. Анева обаче категорично настоя освен въпросните 67 страници - където са изложени доводите на държавното обвинение, да бъде изчетен и диспозитивът на акта, което ще отнеме минимум три поредни дни.
След двадесетминутно ровене в адвокатските тефтерчета за свободни дати следващото заседание по делото бе насрочено за 11, 12 и 13 май. Ако отново се съберат всички адвокати и никой от подсъдимите не се разболее, ще бъде даден ход на делото по същество. Тези три дни са определени единствено и само за четенето на обвинителния акт. На 19 май пък трябва да бъдат разпитвани седемте свидетели по случая, както и едно от вещите лица, което ще отговаря за съдебната експертиза на оръжия, намерени в дома на подсъдимия Велик Христов.
Иначе случаят с Пътни такси изглежда ясен. Бившите служители на пътната структура, работили на Кулата, са обвинени в това, че за периода 29 юни 2002 г. - 18 декември 2004 г. са присвоили 3 743 153.44 лв. чрез използването на паралелна компютърна система, която превеждала парите от преминаващите през ГКПП превозни средства вместо в държавния бюджет в техните джобове.
Адвокати на подсъдимите споделиха след заседанието, че нямат намерение да бавят процеса, но се очертават доста подводни камъни, на които може се натъкне съдът. Според тях на нито една от 100 000 квитанции, открити от благоевградските полицаи в дома на единия от подсъдимите по случая - Велик Христов, който не е служител на пътната структура, няма подпис на подсъдимите, а само мокър печат на Пътни такси.
Не настояваме в съдебната зала да бъде изчетен целият обвинителен акт, но ще проверяваме подписите и печатите на подзащитните ни бележка по бележка, заканиха се адвокатите на деветнайсетимата. Проверката на над сто хиляди документа ще бъде нещо, което категорично никога не се е случвало не само в този съд, но вероятно и по света. Освен това се очаква адвокатите да подложат на кръстосан огън експертите, изготвили комплексната експертиза на документите по делото.
До прехвърлянето на делото в Кюстендил се стигна, след като в края на миналата година всички съдии от Петричкия районен съд, а също и от съда в Сандански си направиха отвод по случая с мотива, че са в близки приятелски или колегиални отношения с петричката прокурорка Ирина Арменова, която е сестра на единия от подсъдимите.
Тази седмица бе оповестено, че комисията на проф. Стоян Кушлев за отнемане на незаконно имущество е разкрила влогове с пари с необясним произход в различни банки в България на името на почти всички подсъдими. Бившите служители въобще не са се опитвали да се крият. Те така и не могли да обяснят откъде са дошли парите както за банковите влогове, така и за хотелите и къщите за гости, записани на тяхно име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във