Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРИ ГОДИНИ ПРОБАЦИЯ СЛЕД ДВА ТРУПА

Бургаската прокуратура скочи като ужилена заради леката присъда срещу клиент на Темида, чиято несъобразителност доведе до смъртта на две жени. Три години пробация получи от Бургаския районен съд работникът от РИОКОЗ - Бургас, Димо Митев, който причини фаталния пожар в сградата на бившето ХЕИ в черноморския град на 15 януари тази година.
Районните магистрати признаха Митев за виновен по обвинението за причиняване на смърт по непредпазливост на двете служителки на инспекцията д-р Людмила Калоянова и санитарната инспекторка Катя Димитрова. Присъдата бе постановена след съкратено съдебно разследване, по време на което Митев е признал вината си.
Прокурорът по делото Евгений Узунов от Районната прокуратура в Бургас ще внесе протест срещу леката присъда пред по-горна инстанция. Очаква се до месец делото да мине за гледане и в Бургаския окръжен съд.
Забравен включен поялник върху тв приемник в стаята на работника по поддръжката в бургаското ХЕИ Димо Митев е причината за разразилата се огнена стихия и последвалата трагедия в РИОКОЗ - Бургас, в началото на тази година. Пожарът избухна в ранния следобед в сградата на инспекцията на централната бургаска улица Александровска. По същото време в нея се намираха около 100 служители на инспекцията, както и няколко посетители. За да се спасят от задушаване и от огнената стихия, мнозина от тях бяха наизлезли на покрива на сградата или висяха по первазите на прозорците. Спасителната операция, в която взеха участие няколко десетки пожарникари и специалисти от бургаската Гражданска защита, бе извършена пред очите на стотици очевидци. В продължение на близо два часа екипи от огнеборци сваляха с автокранове от покрива и от первазите на прозорците хора, избягали от пламъците… Общо 25 човека от пострадалите при пожара само за няколко часа преминаха през спешното отделение на бургаската МБАЛ.
Трима служители на МВР, сред които и един пожарникар, също бяха настанени в реанимацията на здравното заведение в тежко състояние, но без опасност за живота. Шестима служители от персонала на сградата пък лежаха във вътрешното отделение с различни степени на изгаряне.
В хода на разследването бе установена и причината за лумналите пламъци - забравен включен поялник. Срещу техника Димо Митев бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост (чл.331, ал.3 от НК). По време на разследването бяха разпитани над 130 свидетели. Доказателственият материал бе събран в 2000 страници. Страните по делото също бяха запознати с него. Става дума за общо 23-ма души - пострадали и близки на загиналите, както и шефката на РИОКОЗ - Бургас, д-р Светла Станчева.
Както вече Параграф 22 писа, жертви на огнената стихия, вилняла в сградата на бургаското ХЕИ, станаха 51-годишната лекарка Людмила Калоянова и 61-годишната санитарна инспекторка Катя Колева. Двете жени издъхнаха в спешното отделение на бургаската Многопрофилна болница за активно лечение броени часове след като бяха докарани там въпреки неистовите усилия на реанимационните екипи да ги върнат към живот. Парадоксалното в случая е това, че двете загинали жени са единствените, които са решили да напуснат горящата сграда, следвайки плана за евакуация. Те обаче успели да изминат само няколко метра заради високата концентрация на отровни вещества в дима на пожара.
Виновният за трагедията техник бе изправен да отговаря освен за двата смъртни случая и за нанесените имуществени щети на сградата, които според първоначалната експертиза възлизат на около 170 000 лева. Комплексната пожаро-техническа експертиза, изготвена впоследствие от трима специалисти от МВР и от двама независими експерти, показала, че оставеният от него включен поялник е причинил пожара.
Вещите лица успели да отговорят и на въпроса какъв е бил съставът на задушливия дим и как точно той се е разпространил в сградата. Химическата експертиза доказала, че пушекът бил наситен със силна концентрация на отровни вещества.
Двете жертви на практика са нямали шанс да оцелеят. Те са издъхнали за изключително кратко време - само за няколко минути. Проби от кръвта на загиналите жени показали наличие на 60% карбоксихемоглубини, а за летален изход, според токсиколозите, била достатъчна концентрация само от 30 на сто. Отровите се образували от фаталната комбинация на газове при изгарянето на стиропор, блажна боя, разредители и изкуствена кожа. Следи от тези вещества били открити в помещението, откъдето тръгнал пожарът.
Доказано било по безспорен начин, че пламъците тръгнали именно от стаята на техника. Митов оставил 100-ватовия поялник върху телевизора в помещението си, разположено в мазето, излязъл от сградата, като преди това заключил вратата. Връщайки се след около 40 минути, забелязал струйки дим да пълзят под вратата на помещението.
Според специалисти по противопожарна охрана и безопасност Митев е допуснал две основни грешки, които са стрували живота на двете жени. Първо, отворил вратата на помещението. Така той подхранил пламъците с кислород и те лумнали още по-силно. И второ - отворил задната врата на сградата, което допълнително подсилило огъня.
Оттам нататък в празното помещение по вертикала - от първия до последния етаж между вътрешното стълбище - димът се разнесъл максимално бързо из сградата.
В хода на разследването криминалистите се натъкнали и на друг интересен факт. В сградата имало пожароизвеситтелна система, която обаче не се задействала. При огледа било установено, че от таблото, от което трябва да тръгват кабелите за системата, липсват батериите и по всяка вероятност те са били откраднати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във