Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО ЗА ОРТАК НА ЗЛАТКО БАРЕТАТА

Едни от най-доверените хора на нарочения от МВР за наркобос № 1 - Златомир Иванов-Златко Баретата, в Бургас - Диян Гайтанов-Боксьора, Валентин Горанов, Митко Иванов, Иван Стоянов и Велислав Евгениев, отърваха сериозните решетки по чл.321 от Наказателния кодекс - организиране на престъпна група.
В четвъртък (25 януари) състав на Бургаския окръжен съд одобри споразумението между защитата и държавното обвинение, според което Гайтанов получи присъда от три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок. Трима от неговите съучастници също се разминаха с килията, защото Валентин Горанов бе осъден на две години условно, а Митко Иванов и Иван Стоянов - на по година и половина условно. Единственото ефективно наказание - осем месеца лишаване от свобода - се падна на Велислав Евгениев, но не защото той е най-виновен от всички, а защото магистратите приведоха в действие две негови стари условни присъди.
Според обвинителния акт в периода 1999-2002 г. престъпната група на Боксьора е набирала момичета от Бургас, София и Видин, които били изпращани на специализация в чужбина. Жриците на платената любов са били 18-20-годишни и са били изнасяни от България за Словения по следния канал: със служебни автомобили и лични бодигардове през Сърбия до Хърватска, а оттам - с катер през Адриатическо море до базата на Боксьора в Словения - бар Трите папагала в пристанищния гр. Пиран. Именно в това заведение е ставало и същинското разпределение на проститутките: част от оставали в Словения, а друга част заминавали за Мадрид.
Пак според обвинението престъпната схема е действала безотказно до разбиването на групата от антимафиотите на НСБОП (днес ГДБОП) на 4 декември 2002 година. Срещу Боксьора и хората му са повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс: чл.155 (сводничество) и чл.321 - участие в организирана престъпна група. А в хода на разследването е установено, че петимата са имали и доста проститутки, работещи в Бургас и в курортните селища по Южното Черноморие.
Процесът срещу Боксьора и четирима от хората му - Велислав Евгениев, Иван Стоянов, Валентин Горанов и Митко Иванов, в Бургаския окръжен съд трябваше да започне на 26 юни 2006 година.
Още тогава Параграф 22 писа, че Бургаската окръжна прокуратура трудно ще защити обвинителната си теза. По делото трябваше да бъдат разпитани над двайсет свидетели, повечето от които са проститутки и на тях не може да се разчита. Част от девойките се оказаха зад граница - в Испания, Австрия и Англия, и не беше ясно дали изобщо ще се прибират в България. А друга част от момичетата още по време на предварителното разследване заявиха, че сами са потърсили Боксьора, който се отнесъл човешки към тях, като им осигурил постоянна работа и закрила.
Така че в навечерието на процеса Бургаската окръжна прокуратура можеше да разчита само на две от момичетата на Боксьора, които още в първоначалните си показания заявиха, че са били принудени насила да проституират, и... удържаха на думата си до началото на съдебния процес срещу Боксьора и бандата му.
Всъщност на практика съдебен процес срещу Диян Гайтанов-Боксьора и хората му въобще нямаше. На 26 юни 2006 г. делото беше отложено, защото единият от подсъдимите - Валентин Горанов, внезапно се оказа тежкоболен. Неговите адвокати представиха болничен лист, прокурорът по делото поиска от съда да назначи проверка за автентичността на документа, съдът удовлетвори това искане и... всичко приключи.
Следващото заседание бе на 12 септември, но то също мина съвсем протоколно, защото детайлите от стратегията за спасяването на Боксьора и хората му от решетките най-вероятно са били уточнени окончателно.
А последната сериозна среща на петимата трафиканти с бургаските окръжни магистрати бе на 23 октомври 2006 година. Едва тогава стана известно, че председателят на съдебния състав - Пламен Синков, си е направил отвод, а неговият наследник - съдия Даниел Марков, моментално върна делото на Бургаската окръжна прокуратура с познатия мотив: в хода на разследването са допуснати процесуални пропуски, които нарушават правото на защита в досъдебното производство.
Явно усещайки накъде вървят работите, вместо да отстранява каквито и да било процесуални нарушения, Бургаската окръжна прокуратура направи ход, който поне на пръв поглед е... гениален: раздели материалите на две самостоятелни производства и внесе в Бургаския окръжен съд обвинителен акт срещу Боксьора и хората му само по чл.321 от НК - за участие в организирана престъпна група.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, вторият обвинителен акт срещу Диян Гайтанов-Боксьора, Валентин Горанов, Митко Иванов, Иван Стоянов и Велислав Евгениев - за сводничество (чл.155 от НК), е почти готов и до един месец също ще бъде внесен в Бургаския окръжен съд. С интимната мисъл, че този път процесът наистина ще започне, а двете ключови свидетелки, за които стана дума по-горе, ще потвърдят първоначалните си показания в съдебната зала.

Диян Гайтанов-Боксьора (на малката снимка) е известен от години на органите на реда. През есента на 2003 г. той се оказа замесен в побоя над активист от предизборния щаб на независимия кандидат за кмет на Бургас, а сега депутат от Атака Ваньо Хърков.
На 30 октомври същата година (само четири дни след местните избори) аудито на Диян Гайтанов бе вдигнато във въздуха с мощна самоделна бомба. По време на атентата Боксьора е пил кафе в спортния комплекс Атлантик в ж. к. Славейков, пред който преди десет години бе разстрелян босът на Първа частна милиция - Георги Николов-Мечката. Разследването на неуспешния атентат срещу Диян Гайтанов продължи няколко месеца, но нито една от работните версии на бургаските полицаи - наркотици, проституция и трафик на крадени коли, не бе доказана. Постепенно ентусиазмът на криминалистите спадна, взривът бе приписан на анонимна конкурентна групировка в престъпния бизнес и... всичко приключи.
Веднага след взрива в медиите бе разпространена информацията, че Диян Гайтанов е един от най-приближените хора на Златомир Иванов-Златко Баретата. Тя обаче бе потвърдена едва на 26 юни 2006 г., когато Баретата лично нагледа как ще стартира процесът срещу Боксьора в Бургаския окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във