Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРИ СЪДБИ

На пръв поглед връзката между разстреляния в сряда вечерта Димитър Янков и международната разправия около източването на софийската Топлофикация и националната енергетика е абсурдна. И това е съвсем обяснимо, защото къде е някакъв си хотелиерски бос от Несебър (пък бил той и председател на местния парламент), а къде са титаните на изпълнителната власт и правосъдието Румен Овчаров и Ангел Александров.
Освен това приживе Митьо Янков бе звездичка, в чиято постоянна орбита кръжаха главно мутри от регионален мащаб, плюс стотина-двеста софиянци, оказващи му някакви услуги срещу безплатни софри и екзотично-еротични крайморски удоволствия. Докато подреждането на телата в другия случай е такова, че по някакви странни и все още неизучени закони директорът на Националната следствена служба Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров изведнъж придобиват вид на... сателити, които само чакат удобния момент (или заповед), за да блеснат. Тоест - да грейнат на политическия и икономическия фронт като звезди.
В частност обаче двата случая, макар и различни по мащаб, са абсолютно идентични. Като се започне от приятелските и бизнес кръговете, заради които Янков, Александров и Овчаров от години се изживяват като майстори на хула-хоп (старинен танц с обръч или цирков номер, при който изпълнителят върти около кръста и крайниците си 50-60 обръча едновременно). Мине се през принудително придобитото хронично нежелание на т. нар. компетентни органи да ги проверяват и разследват сериозно за каквото и да било. И се стигне до изумителните им способности за оцеляване в безнадеждни ситуации, които се доближават единствено до древногръцката легенда за птицата Феникс.
Както вече стана дума в четивото за убийството на Митьо Янков (виж стр.1-2), той прохожда в големия и в криминалния бизнес веднага след демократичните промени, в продължение на почти едно десетилетие и половина прави каквото си иска, но накрая загива от вражеска ръка като председател на общински съвет и... с чисто съдебно минало.
Както отдавна се знае, Румен Овчаров е едно от главните действащи лица в правителството на Жан Виденов, заради които:
- през 1995-1996 г. България стигна обществено-икономическото дъно и социалната мизерия;
- на 10 януари 1997 г. сградата на Народното събрание едва не бе срината до основи, а намиращите се вътре депутати едва не бяха скалпирани и набучени на колове от побеснялата тълпа;
- на 4 февруари 1997 г. тогавашният лидер на БСП и сегашен независим президент Георги Първанов и покойният вече вътрешен министър Николай Добрев извършиха най-черното предателство към заветите на Маркс и Енгелс, Ленин и Сталин, Живков и Димитров: сдадоха властта на враговете си без бой и с много малко кръв.
Днес обаче Румен Овчаров е заместник-лидер на БСП, властелин на икономиката и енергетиката и пръв партиен другар в столицата. Тоест - другият стълб, който с помощта на МВР все още крепи червената столетница на власт.
Колкото до Ангел Александров, откакто България се помни като демократична държава, той все оглавява Стопанския отдел в Националната следствена служба. За тези има-няма 12-13 години (до 2004 г.) през неговия отдел минаха стотици следствени дела за крупни далавери: икономическата катастрофа в периода 1985-1989 г., източването и съсипването на социалистическите гиганти Изотимпекс, Електроимпекс, ДЗУ Стара Загора, Балканкар, БГА Балкан (да не се бърка с делата срещу синия приватизатор Гад Зееви) и т. н., аферата Ширио, почти всички банкови фалити, две трети от финансовите пирамиди, прословутата югоембаргова афера с речния петроловоз Хан Кубрат и... какво ли не още.
С много малки изключения тези дела (които по груби изчисления са поне 700-800) не само не са приключили с влезли в сила присъда, но по част от тях не са писани дори обвинителни заключения или обвинителни актове. За сметка на това обаче от десетина години Ангел Александров с такава сила се окичи с лаврите на пръв приятел на Ахмед Доган, че през зимата на 2004 г. съвсем закономерно бе избран от Висшия съдебен съвет за директор на Националната следствена служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във