Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тричане

"Лъжци! Този ВСС е изчерпан, ето защо хората ще ни тричат скоро!" С тази реплика посрещна резултата от избора на председател на Софийския апелативен съд членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Иванов. Третият пореден конкурс за поста в едно от най-важните съдилища в страната приключи отново неуспешно, след като единственият кандидат Нели Куцкова не събра минимума от 13 гласа. Преди това я хвалиха на думи, но я отпратиха с вота. Иначе казано - скроиха й шапката.

Въпросът е защо възмущението на Камен Иванов изби точно сега. Явно се беше наточил в полза на Куцкова, може и да е обещал нещо, но работата не стана. При други кадрови резили не се е горещил така.  И други скочиха, стана шумна разправия. С признанията, че съветът е загубил легитимност, че му липсва интегритет, че трябва да се саморазпусне. Куцкова пък попита защо не са я избрали, но й отговориха, че решението няма мотиви. Едно говорят, друго правят, и то без да се обясняват. 

Би било възмутително, ако не беше всекидневие.  Освен това всички са наясно защо не беше избрана Куцкова. И някои го признаха - защото е политически обвързана. Не че и другите не са, но е въпрос на надмощие. А при сегашния състав на ВСС активистите от Съюза на съдиите не виреят. Пък и Куцкова си е взела пая в съдебната система. Беше заместник-министър на правосъдието, изкара пет години и като член на ВСС. При това беше негов говорител, но междувременно опита да стане и вицепрезидент. През цялото това време, та и до ден днешен съдебната реформа вървеше с... реформаторски приказки.

Та Камен Иванов да не се престарава. Тричането е поначало за добро - пази кучетата от бяс. И е най-доброто, което заслужават въжеиграчите в съдебната ни система. За сравнение, обичаят е познат и в Румъния, но с известни корекции. Там прогонват кучетата далеч от къщите (а вече ги тикват и зад решетките) или ги измъчват с нарочен уред, известен като "жужеу". Звучи доста по-жежко от къпането, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във