Параграф22 Daily

§22 Анализи

Трима българи с общо 60 години затвор за трафик на кока в ЮАР

Съдът в Кейптаун с рекорд: излезе с присъда след двумесечен процес

Ако имаше класация за най-експедитивен съд в света, нашенските съдилища със сигурност щяха да са дъното. С амбицията да е първи в подредбата ще бъде отбелязан съдът в Кейптаун, ЮАР, който в рамките на три месеца съдебен процес успя да осъди трафиканти на голямо количество кокаин. Единствената ни претенция за някакво участие в каквато и да е класация е, че осъдените са наши съграждани, които бяха изправени на съдебната скамейка за трафик на кокаин на обща стойност 590 млн. ранда или 33.8 млн. евро.

 

В края на уикенда медиите в Кейптаун информираха за успешния финал на една мултидисциплинарна операция срещу организирана престъпна група от българи, занимаващи се с трафик на кокаин. Точката в тази операция сложи съдът, на когото му бяха предостатъчни три месеца, за да прецени тежестта на обвиненията срещу нашенците и да излезе с решение. Трима от първоначално задържаните четирима българи бяха осъдени общо на 60 години затвор и конфискация в полза на държавата.

Марио Радославов Васев (47 г), Асен Георгиев Иванов (51 г.), Атанас Михайлов Биков (53 г.) и Борислав Стоянов Атанасов (45 г.) бяха арестувани на 1 март т.г. при спецоперация в залива Салданя, при която на кораба "Уиндуърд" бяха намерени 973 пaкeтa с пресован кокаин.

Риболовният кораб се оказа боядисан в цветовете на българския трибагреник, макар и плуващ под панамски флаг. Пакетите кокаин бяха открити в три отделения на кораба.

Тогава говорителят на полицията в Салданя - бригадир Потелва заяви, че акцията е била планирана. Служите в ЮАР са разполагали с оперативна информация, че корабът с дрогата ще пристигне, а "стоката" ще бъде разтоварена, препакетирана и транспортирана към вътрешността на страната.

В средата на май, т.е само два месеца и половина по-късно, Васев, Иванов и Биков получиха общо 60 години затвор, плюс конфискация на движимо, недвижимо имущество и пари по сметките им. Марио Васев и Асен Иванов бяха осъдени на по 25 години лишаване от свобода, а Атанас Биков ще излежи само 10 години. Общо от тримата бяха конфискувани 46.5 млн. ранда (около 2.7 млн. eврo).

Говорителят на прокуратурата Ерик Нтабазалила уточни, че българите са разполагали с два луксозни джипа, закупени в ЮАР, които също са отнети в полза на държавата. Конфискувани са още корабът "Уиндуърд" и два други плавателни съда.

Държавният прокурор Арадана Хеерамун обяви по време на заседанието, че случаят с българите е вторият по размах организиран трафик на дрога в страната. "Той е ясен пример за възможностите на транснационалната организирана престъпност", заяви той.

По време на заседанието е станало ясно, че през януари 2021 г. спецслужбите в ЮАР са получили оперативна информация за подготвян трафик на кокаин. Корабът "Уиндуърд" е бил идентифициран и следен, докато е бил закотвен в пристанище Table Bay, след което е отплавал до залива Салданя. На 25 февруари корабът е напуснал пристанището, а на 26 февруари вечерта службите са го засекли навътре в океана, докато е получавал някакъв товар. На 1 март "Уиндуърд" се е завърнал в пристанище Салданя, когато е бил атакуван от спецслужбите.

Дни след задържането на четиримата българи, от МВР обявиха, че са наясно с престъпната им дейност. Главният секретар на МВР по това време Ивайло Иванов, заяви, че министерството разполага с информация за българите Марио Васев (47 г.), Асен Иванов (51 г.), Борислав Атанасов (45 г.) и Атанас Биков (53 г.), които са били в полезрението на службите от доста време.

Въпреки това четиримата трябваше да се озоват на другия край на света, за да ги окошарят заради извършените престъпления. Зад гърба си те имат богат стаж в българското подземие.

Марио Васев беше основен заподозрян за разстрела на т. нар. хроникьор на мафията (и по-специално на  СИК) Георги Стоев, екзекутиран 7 април 2008 г. до столичния хотел "Плиска". Васев бе задържан през ноември с.г. (заедно със свой съучастник), но освен огласяване на принадлежността му към групировката СИК, нищо друго не се случи. Двамата бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения, защото не били разпознати, въпреки фоторобота на Васев, направен по разкази на очевидци.

Със сигурност нашите служби разполагат с информация и за Асен Иванов, който в ЮАР се е представял и като Алекс Новак от Словакия. Това пообърка властите в ЮАР, докато се опитваха да изяснят собствеността на кораба "Уиндуърд". По време на разследването медиите в ЮАР разкриха, че четиримата българи са имали достатъчно самочувствие и финанси, за да наемат високоплатени адвокати. Те успяха да прехвърлят делото от Вреденбург в Кейптаун, навярно защото са се надявали на поврат. Веднъж делото бе отложено, заради липсата на преводачи, но прокуратурата в Кейптаун пресече надеждите им, като сама поиска отлагане на делото за да се съберат още доказателства по случая. И отсече, че четиримата българи няма да напуснат предварителния арест до деня на първото заседание по същество.

Най-любопитното е, че по време на съдебното дирене са били оттеглени обвиненията срещу Борислав Атанасов, който не фигурира сред осъдените във връзка с трафика на кокаин. Атанасов, по прякор Мекото, се прочу през 2009 г., когато беше отвлечен от "Наглите" и пуснат две седмици по-късно срещу откуп от 500 000 евро. Преди това собственикът на строителната компания "АКБ Пропърти" е бил свързан с кражби на автомобили, грабежи, незаконно притежание на оръжие, твърдеше МВР.

Покрай разследването на отвличането, службите разкриха, че Атанасов и неговия авер Александър Торбов са лежали 2 години в германски затвор за източване на банкови сметки с фалшиви карти. Те са били наясно също, че Торбов е бил обвиняем за трафик на кокаин от Южна Америка за България през 2003-а,  Боби Мекото е набирал "мулета" за трафика.

Странно е, че медиите в ЮАР въобще не коментират съдбата на Атанасов. Факт, който ни отвежда до предположението, че най-вероятно той е станал свидетел на обвинението и с неговите показания тримата му колеги дълго ще гледат небето над Кейптаун през каретата на затворническите решетки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във