Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРИМА ОТ КОМУНАРИТЕ УБИЙЦИ ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА

За втори път Пазарджишкият окръжен съд наложи ефективни наказания на Дикран Мардикян, Красимир Димитрашков и Деян Иванов за смъртоносния побой на 20-годишния Десислав Панчев в наркокомуната край Белмекен. Те бяха признати за виновни в убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Димитрашков ще прекара общо 13 години в затвора, Дикран Мардикян получи 12 години, а Деян Иванов ще лежи 11 години. И тримата ще изтърпяват наказанието си при първоначален строг режим, като от престоя им ще бъде приспаднато времето, прекарано зад решетките досега. Съдебният състав с председател Георги Веселинов оправда другите двама обвиняеми по делото Георги Станчев и Георги Димитров.
При първото гледане на делото през 2004 г. друг състав на окръжния съд в Пазарджик постанови 17 години лишаване от свобода за Красимир Димитрашков, бивш отговорник в наркокомуната в Белмекен, и 16 години затвор за Деян Иванов. Дикран Мардикян пък бе осъден на 15 години зад решетките, а Георги Димитров и Георги Станчев получиха по 10 години.
Процесът за убийството, извършено през 2003 г., започна за втори път, след като Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане заради допуснати процесуални нарушения. Висшите магистрати отсъдиха, че комунарите са били признати за виновни, без да има повдигнато редовно обвинение срещу тях. Според тях следователите са предали материалите на прокуратурата с мнение за образуване на дело за убийство по непредпазливост, а държавното обвинение ги е променило на умишлено убийство.
След произнасянето на присъдите над тримата комунари Мая Панчева, майка на убития Десислав, отново обвини председателя на комуната Владимир Качаклиев за смъртта на сина си. Според нея той носи вина за това, че болните момчета са оставени да се самоконтролират.
Както вече е известно, жертвата Десислав Панчев постъпва в наркокомуната на 9 юни 2003 г., след като вече напълно се е пристрастил към хероина. По същото време за отговорник там е назначен Красимир Димитрашков. На 12 юни с.г. всички комунари отишли на излет до язовир Белмекен. На връщане старите пушки започнали да тормозят Панчев. Диан Иванов-Мокрия го карал да тича около тях и да бръмчи като насекомо, да прави лицеви опори. При неуспех го наказвал с шамари. Димитрашков и Мардикян пък нарочно ритали футболна топка към съседните дерета и го карали да им я носи.
За да се спаси от тормоза, Десислав имитирал епилептичен припадък пред преминаваща кола. Автомобилът обаче не спрял и продължил. Това разгневило отговорника Димитрашков и двамата му заместници Дикран Мардикян и Деян Иванов. Тримата съборили Десислав на земята и започнали да го ритат. Мардикян му нанесъл няколко удара по тялото с жило от кола. После го накарал да вземе багажа на цялата група и да го носи.
В съдебната зала някои комунари разказаха, че след прибирането им в комуната старите извикали Десислав в стаята им и го накарали да осъществи полов акт с някои от тях.
На следващия ден гаврите продължили. Десислав бил вързан с вериги на тавана и побоят започнал отново. След около 20-минутен бой той бил отвързан и все още се държал на краката си. В този момент Дикран Мардикян наместил главата му удобно и го ударил за последно, след което Десислав паднал на земята в предсмъртна агония.
От показанията на Димитров и Станчев (оправданите) при досъдебното производство стана ясно, че тримата им колеги са пребили жестоко Десислав. Съдебномедицинската експертиза показала, че в главата на момчето са нанесени най-малко пет много тежки удара, като жертвата е била удряна дори с желязна лопата.
Според свидетелските показания, след като научил за смъртта на Панчев, Владимир Качаклиев уговарял комунарите да излъжат за причините. Вещите лица обаче категорично доказват, че смъртта е настъпила в резултат на мозъчен оток, причинен от удар с тъп предмет в тила. Експертизата не дава отговор на въпроса възможно ли е този удар да е бил получен при падането след последното кроше в главата му. На тази теза заложиха защитниците на подсъдимите. Адвокатът на Дикран Мардикян - Илиян Стоянов, обяви, че ще обжалва решението на съда, основаващо се на член 116, ал. 6 от Наказателния кодекс за убийство по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост.
И седемте адвокати на обвиняемите пледираха за прилагане на чл. 124 от НК - за убийство по непредпазливост. Присъдите, произнесени от окръжния съд в Пазарджик, могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във