Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трима задържани за търговия с гласове в Хасковско

Трима души бяха задържани за търговия с гласове в Хасковско в сряда, 22 октомври. Двама от тях са от Свиленград - Васко Василев и Иван Иванов, а третият е Красимир Мочуков, който е от Хасково. Образувано е досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел да склонят граждани да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия, гласи официалното съобщение от прокуратурата.

Тримата са останали в ареста само за 24 часа. По време на извършените претърсвания обаче са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции в община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листи, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове, платената сума и координатите на хората, осигурили гласовете. А в автомобил "Фолксваген голф" с хасковска регистрация са били намерени и иззети 50 000 лв. в брой.
Разследването се наблюдава от районната прокуратура в Харманли, чийто шеф Маргарит Стоилов обаче беше безкрайно лаконичен и отказа да даде каквато и да било друга информация извън официалното съобщение на пресцентъра на прокуратурата. Той не потвърди и изтеклите междувременно в медиите догадки, че тримата задържани са свързани с Реформаторския блок и с водача на неговата листа в Хасково Станислав Иванов - син на кмета на Хасково Георги Иванов. Впрочем и лидерът на ДПС Лютви Местан насочи неотдавна вниманието на медиите към Хасково. Как така на парламентарните избори през 2013 г. реформаторите са имали едва 1331 гласа, а на 5 октомври са отбелязали скок  до 15 565 гласа, попита Местан и подчерта, че случаят е достоен за вниманието на министър Йордан Бакалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във